gaming sinds 1997

Tales of Eternia

Namco oogst in Japan en de U.S. al jaren veel succes met hun Tales-reeks. Deze RPG-games delen niet meer dan een naam want de verhaallijnen zijn altijd helemaal verschillend. Jammer genoeg moesten wij Europeanen ons tot nu toe tevreden stellen met Tales of Symphonia op de Gamecube. Dankzij UbiSoft heeft ons nu ook een tweede telg uit de serie bereikt, en dat nog wel op het platform dat momenteel het meest nood heeft aan een goeie RPG: de PSP. Tales of Eternia is weliswaar een remake, maar wel eentje die er mag wezen.

Reid en Farah zien in hun rustige bestaan op een bepaalde dag plots iets spectaculairs: een ruimteschip, afkomstig van een naburige planeet stort wat verder in de bosjes neer. Uit het bolvormige tuig kruipt Meredy, een meisje dat een heleboel wereldbedreigende gebeurtenissen in gang zet. Het verhaal is meer dan geslaagd en zal je bovendien ongeveer 40 uur aan je PSP-schermpje gekluisterd houden. Hou die extra batterijen dus maar al bij de hand.

Wat onmiddellijk opvalt zijn de wel erg leuke graphics, die technisch misschien niet overweldigend, maar wel van een ongelooflijk hoog creatief niveau zijn. Er zijn erg schattige animebeelden en -personages, prachtige tussenfilmpjes, kleurrijke omgevingen, geslaagde close-ups om de hoofdfiguren leven in te blazen, haarscherpe tekstballonnetjes, etcetera. Ook de 3D-map is een waar pareltje en bovendien wordt alles erg helder gepresenteerd; een lust voor het oog en dat zonder storende laadtijden!

Ook het geluid is verrassend knap, vooral als je weet dat alles op een UMD moet passen. De gesproken dialogen klinken erg zuiver en ook de muziek is meer dan genietbaar. Je eerste momenten met het spel zullen je ongetwijfeld kreetjes van opwinding doen slaken.

De gameplay is natuurlijk iets minder verrassend. Je voert missies uit, verkent de gebieden, praat tegen je partygenoten en een heleboel andere personages en ontdekt stukje bij beetje het grote verhaal. Random gevechten zijn aanwezig en bezorgen je de nodige experience die je dan weer kan gebruiken om je ventjes te verbeteren. Die willekeurige gevechten vallen dus niet te vermijden, maar gelukkig is het gevechtssysteem goed uitgewerkt en worden de schermutselingen in real-time afgewerkt.

Daarin mag je zelf 1 personage naar keuze besturen (je kan met maximaal 4 mensen op avontuur) en kan je de A.I. bepaalde richtlijnen laten volgen (magie gebruiken, verdedigen, wie aanvallen, hoe vaak healen etc.) om zo je collega’s zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Het is ijdele hoop te verwachten dat wat button-mashing je zal redden tijdens deze ontmoetingen. Er zijn combo’s, blocks, counters en ontelbare aanvallen en variaties mogelijk, zodat je niet alleen snel, maar ook tactisch zal moeten knokken. De diepgang ervan alleen al zal voor sommige spelers meer dan genoeg reden zijn om dit spel te kopen. Bovendien zijn je vijanden slim genoeg om je een degelijke uitdaging te bieden en kan je zelf beslissen om de CPU een deel van deze bovenstaande beslissingen te laten maken. Zowel beginners als gevorderde spelers zullen hier dus een vette kluif aan hebben.

Dezelfde conclusies gelden overigens ook voor de manier waarop met magie wordt omgesprongen. Craymels zijn hier de levend organismen die je toverkracht zullen schenken. Je kan ze upgraden en laten samensmelten en na een tijdje ook oproepen om je te helpen tijdens de gevechten. Het klinkt allemaal een beetje ingewikkeld, en een beetje gewenning is ook wenselijk, maar de investering is zeker de moeite waard!

Tales of Eternia is dus zonder meer een absolute aanrader voor elke RPG-fan en voor iedereen met een PSP in de rugzak. Prachtige graphics, gestroomlijnde gameplay voor kersverse en ervaren gamers, een erg diep real-time gevechtssysteem en erg korte laadtijden maken van dit game de eerste uitstekende RPG voor de handheld van Sony. Een pareltje dat je met de glimlach op de mond zal uitspelen!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Tales of Eternia
geplaatst in: NamcoBandai, PSP, Reviews
tags: ,


Leave a Reply