gaming sinds 1997

Terra Nova

terranovaHet is 2149 en het is zover, we hebben onze planeet gedegradeerd tot een vuilnisbelt waar we nog amper op kunnen leven en we rond moeten lopen met zuurstofmaskers om frisse lucht te krijgen. Om de overbevolking tegen te gaan zijn er strenge wetten die zeggen dat elk gezin slechts maximaal 2 kinderen mag hebben en zo ontmoeten we de Shannons. Ondanks dat Jim bij de politie werkt hebben hij en zijn vrouw, Dr. Elisabeth Shannon, toch twee dochters en een zoon. Natuurlijk komen de instanties hierachter en Jim wordt opgesloten.

Er is gelukkig beterschap op komst. Er is een breuk in tijd en ruimte ontdekt en om de mensheid van uitroeiing te behoeden worden er zogenaamde “pelgrimstochten” georganiseerd. Via een éénrichtingsportaal mogen kleine groepen mensen naar de andere kant waar ze terecht komen op een alternatieve Aarde die 85 miljoen jaar vroeger in haar evolutie staat. Als vooraanstaand dokter is Elisabeth geselecteerd om met haar gezin deel te nemen aan een van de oversteektochten en nadat Jim met wat hulp erin slaagt om te ontsnappen uit de gevangenis arriveert de hele familie op Terra Nova.

Niet alles is echter peis en vree in het beloofde land. Naast het gevaar van vraatzuchtige dinosauriërs moeten de kolonisten het ook opnemen tegen de zogenaamde Sixers, rebellen die tijdens de zesde pelgrimstocht op Terra Nova zijn aangekomen en blijkbaar geen goede bedoelingen in petto hebben.

Dino’s, een alternatief universum, een portaal, Steven Spielberg als executive producer en Stephen Lang in een van de hoofdrollen… het lijkt wel een combinatie van Jurassic Park met Stargate en Avatar. En dat is ook de eerste impressie die je krijgt na het kijken van de pilot ook al is het tempo wat aan de lage kant.

Dat tempo gaat in latere afleveringen wel wat omhoog, maar blijkt algauw niet constant te zijn en hetzelfde kan gezegd worden van de algemene kwaliteit van de serie. Het concept zit wel goed, maar er zijn enorm veel problemen te vinden op zowat alle gebieden. Zo worden een hoop vragen nooit beantwoord, zijn er grove fouten op gebied van tijdsverloop (iemand die in de jungle zit en seconden later terug is in de kolonie, net op tijd om een gesprek op te vangen dat de persoon in kwestie in problemen kan brengen), is het script niet consistent en kan ook het acteerwerk wel een heel stuk beter.

De serie weet niet goed de balans te vinden dus actie en spanning aan de ene kant, en het verhaal rond de familie Shannon. Om eerlijk te zijn: de stukken rond het gezin moeten blijkbaar de serie wat meer diepgang bezorgen en de menselijke toets naar voren brengen maar zorgen eerder voor irritatie en vertragen onnodig de voortgang van het verhaal.

Qua acteerprestaties doet Stephen Lang (Avatar) het niet slecht als Commander Nathaniel Taylor maar hetzelfde kan niet gezegd worden van de rest van de cast. Jason O’Mara (Jim Shannon) doet zijn best in de actiegedeeltes maar slaagt er niet in om geloofwaardig over te komen als vader of echtgenoot, en de rest van de cast doet het zo mogelijk nog slechter. De enige die ons in positieve zin verraste was Simone Kessell die als Lt. Alicia Washington ons terug deed denken Cmdr. Susan Ivanova uit Babylon 5.

Dit wil niet zeggen dat Terra Nova een complete mislukking is. Zoals gezegd zit het wel snor met het concept en het verhaal op zich is wel leuk om te volgen. Het is spijtig genoeg de uitvoering waar het aan schort en het is dan ook totaal geen verrassing dat Fox na 13 episodes besloten heeft om de stekker eruit te trekken.

Op gebied van beeld en geluid kunnen we totaal niet klagen. Ook al is dit geen Blu-ray, alles ziet er zeer goed uit en de soundtrack gebruikt alle kanalen ten volle om ervoor te zorgen dat je het gevoel krijgt dat er effectief een Tyrannosaurus Rex door je huiskamer raast zonder dat dit ten koste gaat van de dialogen. Het is duidelijk dat terwijl men bespaard heeft op deftig uitgeschreven scripts en een iets betere cast, de special effects zich niet aan budget moesten houden.

De extra’s zijn een beetje een tegenvaller omdat ze benadrukken dat het de bedoeling was om meerdere seizoenen te maken van de serie. We beginnen met “Director’s Diary Making the Pilot” waarin we regisseur Alex Graves volgen terwijl hij ons toont hoe de kolonie gemaakt wordt en hoe de cast reageert wanneer ze dit de eerste keer te zien krijgen. In “Mysteries Explored” krijgen we een zich op de zaadjes die geplant werden om verder uitgezocht te worden in volgende seizoenen, en in “The Dinosaurs of Terra Nova” krijgen we te zien hoe de dino’s tot stand werden gebracht. Verder is er ook nog een audio commentaartrack en wat verwijderde scenes.

box-terranova

Onze Score:
5.0

geplaatst in: DVD, Fox, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply