gaming sinds 1997

Test Drive Unlimited 2

De eerste Test Drive Unlimited was nooit het beste racegame op de markt, maar het wist wel ambitieuze innovaties te brengen zoals een open wereld met het eiland van Oahu en natuurlijk de mogelijkheid om met je vrienden te cruisen en te strijden op het hete asfalt. Dat het rijmodel was tekortschoot en de integratie van avatars wel heel stijf bleek, vergaven we graag.

Ondertussen hebben we wel pareltjes zoals Hot Pursuit in onze console gestopt, inclusief hun manier om met je vrienden te strijden (en die is niks minder dan briljant) en ook Gran Turismo 5, DiRT en Forza 3 stonden allesbehalve stil. Met andere woorden: de concurrentie is groter voor opvolger Test Drive Unlimited 2 en verwachtingen ook net iets meer gespannen.

En om eerlijk te zijn, helemaal worden die verwachtingen niet ingelost en het spel lijdt nog altijd een beetje aan hetzelfde probleem als het origineel. Absoluut uniek in het genre, maar daardoor ook net iets te weinig afgewerkt en te dubbelzinnig. Ik leg dat laatste even uit: dit game moet immers een perfect evenwicht weten te vinden tussen realistisch en arcade rijgedrag, en met perfecte voorbeelden van beide extremen in andere games is er geen manier waarop ze deze uitdaging zouden weten te volbrengen. Jammer, maar niet onverwacht en het moet ook gezegd: het zweverige rijmodel is een stukje verbeterd en zal slechts na een tijd wat frustrerend en te weinig diep uitgebouwd blijken. Ga zeker eens kijken bij de opties en zoek de instelling die voor jou het best werkt, voor mij waren het de meer realistische die gemakkelijker bleken.

Tel daarbij nog ’s de uitdaging om rond dat rijgedrag te doen passen op de nu eenmaal realistische wegen van het nagemaakte Ibiza (en later ook Oahu), beide volledig open en berijdbaar, samen met de uitdaging van een soort Second Life waarin je je personage kan uitbouwen, aankleden, huizen laten kopen en een sociaal leven kan laten hebben, en je weet dat het hier niet alleen draait om de – overigens knap uitziende – wagens. De eilanden zijn overigens prachtig en meer gevarieerd dan je zou denken. Wie al op Ibiza is geweest, weet dat het op zijn kleine oppervlakte zowel stedelijke als heuvelachtige gebieden combineert, groene en meer droge gedeeltes telt en natuurlijk ook stranden, grote wegen en kleine wegjes in de aanbieding heeft. Goeie keuze dus om je hier te laten racen al blijft het jammer dat de coole sfeer van Ibiza een beetje wordt teniet gedaan door de stijve en cleane graphics van je virtuele hoofdpersonage en diens vrienden en wereld.

TDU2 speel je dan ook op jouw manier en op jouw tempo. Soms betrapte ik me erop dat ik een kwartier gewoon aan het rondcruisen was, radio op, raampjes naar beneden, genietend van de vergezichten en de realistische weers-, dag- en nachtsimulatie. Of nog: dit spel is nergens het beste in, maar biedt je wel alles wat je van een racegame mag verwachten, en nog veel en veel meer.

Daarom koos ontwikkelaar Eden Games er ook voor om je niet alleen te belonen voor het afwerken van meer klassieke races of uitdagingen. Er vallen experience points te rapen in verschillende categorieën (competition, discovery, collection en social) die opgeteld dan je ranking bepalen. Op deze manier krijg je natuurlijk originele opdrachten en allerlei tijdsverdrijf. Zo krijg je punten voor het opkopen van huizen, het maken van bepaalde foto’s, het ontdekken van nieuwe wegen (je kan ook gewoon off-road gaan met één van de stoerdere terreinwagens), een gecrashte auto of afgelegen winkel en het uitbouwen van je verzameling wagens en je personage.

Meer klassiek word je beloond voor het winnen van races of het afwerken van een uitdaging die is gemaakt door de community. Nog ‘s: iets voor iedereen dus maar tegelijk zal je bepaalde aspecten minder leuk vinden dan gehoopt aangezien je altijd in alle categorieën moet vooruitgang maken om aan het maximum van level 60 te raken. Dat laatste is overigens niet aangenamer gemaakt door de overdaad aan menu’s, filmpjes, uitleg en de soms onnodig ingewikkelde structuren erachter. Een open wereld mag voor ons nog iets meer uitnodigend en menu-loos zijn, zeker in een spel met zoveel mogelijkheden.

Toch iets meer over het racen zelf. De opdrachten zijn afwisselend en bij momenten erg leuk. Zo moet je soms een flitspalenrace afwerken of mag je langere opdrachten ondernemen. Jammer dan dat de standaardraces zoals de point-to-point of time trials dikwijls nogal saai zijn door het gebrek aan verrassingen en wel heel standaard AI tegenstanders. Menselijke piloten zijn dan ook te verkiezen en het is hier dat de verbeterde online mogelijkheden van pas komen.

De autoclubs zijn een soort gilds waarin gamers zich kunnen verenigen en tijd mee doorbrengen op of naast de weg. Bovendien zijn ze ideaal voor wie graag eigen races ontwerpt en in de online wereld gooit. Met co-op mogelijkheden (zoals “Volg de leider”) en zelfs achtervolgingen die doen denken aan Hot Pursuit valt er dus heel wat nieuws te rapen voor wie wat tijd stopt in de community en de ingebouwde multiplayer.

Kortom, Test Drive Unlimited 2 is niet voor iedereen. Het biedt hopen features en mogelijkheden zodat er voor iedereen wat wils is, maar je zal hier niet de pure arcade actie beleven zoals in Burnout of de keiharde simulatie van GT5. Wel krijg je een wereld die je doet wegdromen en de kans om te cruisen op een nagemaakt eiland met de auto die je in het echte leven nooit kan betalen. Dat je daarbovenop nog ’s je personage kan uitbouwen, allerlei races en opdrachten kan afwerken of de multiplayermogelijkheden kan verkennen is eigenlijk de kers op de taart. Een uniek spel dat komt met zijn minpuntjes maar een aantrekkingskracht heeft die deze tekortkomingen doet vergeten.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Test Drive Unlimited 2
geplaatst in: NamcoBandai, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply