gaming sinds 1997

The 3rd Birthday

Een vervolg op de Parasite Eve reeks? Schitterend dacht ik! Op de eerste PlayStation was ik een enorme fan van de eerste twee games. Jammer genoeg was de aankondiging enkel bestemd voor de Japanse mobiele telefoons. In 2008 gooide de ontwikkelaar het roer om, men wou meer persen uit de game en daarom besliste men om de verdere ontwikkelingen uit te brengen op de PSP. Of dit de juiste beslissing was lees je hieronder.

The 3rd Birthday speelt zich af in New York dat te maken krijgt met een overrompeling van de Twisted. Jij, Aya Brea, agent van het CTI (Counter Twisted Investigation) krijgt de belangrijkste taak om hier een halt aan toe te roepen. Aya is namelijk de enige met een unieke gave die haar kan helpen in deze aartsmoeilijke opdracht. Als kers op de taart ben je ook nog eens je geheugen kwijt. Hierdoor is Aya niet meer de stoere protagoniste uit de twee voorgaande delen, maar eerder een zielige en bescheiden dame.

Door een compleet andere Aya voor te schotelen lijkt dit al heel wat minder op Parasite Eve, maar blijkbaar laat de ontwikkelaar ook nog eens iedere link met de andere games links liggen. Nergens worden dingen uit de voorgaande delen aan het licht gebracht en blijken de terugkerende personages zelfs niet meer belangrijk. Net alsof men gewoon al het voorgaande wist en een compleet nieuw verhaal brengt. Hierdoor worden fans van de reeks zo goed als genegeerd en hoopt men vooral dat nieuwe spelers de game kunnen volgen.

De game speelt als een typische third person shooter, waarin knallen centraal staat. Het enige merkwaardige verschil is de unieke gave van Aya. Dankzij haar Overdive kan ze in het bewustzijn van andere mensen kruipen. Hierdoor kan Aya zich verplaatsen over het slagveld door van personage naar personage te hoppen. Het biedt een leuk extraatje en vormt een nieuwe tactiek, maar het maakt de game ook wat makkelijker. Bijna dood? Gewoon even een ander bewustzijn betreden.

Je kan met het Overdrive systeem ook je vijanden overnemen, maar daarvoor moet je hen eerst verzwakken en dan pas kan je hen van binnenuit vernietigen. Voer je dan weer genoeg Overdives uit dan kan je gebruik maken van Liberation. Hierdoor ben je voor een korte tijd snel en sterk. Goed om lastige situaties naar je hand te zetten, maar wel je tijd goed besteden aangezien de tijdspanne wel heel kort is.

Het tweede typische speelkenmerk zijn de RPG elementen. Je kan via deze weg keuzes maken in je wapens en hoe je hen upgrade met je XP-punten. Via het Over Energy systeem, dat gepaard gaat met je Overdive waarbij je telkens DNA steelt van je vijanden, kan je Aya dan weer sterker maken of de soldaten die je bijstaan in gevechten meer schade laten aanrichten.

De combinatie RPG en Third Person Shooter werkt heel goed, maar dat hadden we niet anders verwacht met een fundering zo goed als de eerste twee games. Dit spel is wel iets te makkelijk, zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad. De enige pijnpunten zijn misschien de iets te lange bossfights waar je soms 20 minuten werk aan hebt. Sterven net voor je zo’n taaie vijand verslaat wordt daardoor nog pijnlijker. Toch kan je deze game in 5 tot 8 uren rond hebben afhankelijk van je kunnen en je gekozen moeilijkheidsgraad.

Grafisch krijgen we heel wat sterke zaken te zien, maar zijn er op zijn minst evenveel jammerlijke foutjes. De CGI-filmpjes zijn van ongekende kwaliteit zoals we wel vaker gewend zijn van Square Enix. De personages zijn dan weer voorzien van een overvloed aan details, maar de omgevingen voelen eentonig, lineair en saai aan. Het kleurenpallet bestaat voornamelijk uit grijstinten en de omgevingen zijn niet meer dan bijna steeds op elkaar gelijkende locaties die terugkomen. Het stemmenwerk klinkt dan weer goed, maar de bijgeleverde tekst die de acteurs moeten aflezen is om van te huilen. Het doet het verhaal geen goed en algauw verlies je dan ook de interesse in het hele verhaal en uiteraard de game.

The 3rd Birthday toont eigenlijk hoe je van een schitterende reeks een game maakt dat slechts middelmatigheid biedt. De combinatie shooter/RPG werkt perfect en geeft leuke mogelijkheden dankzij het Overdive system. Jammer genoeg valt die gameplay in het water door het slechte verhaal en de twijfelachtige personages. Het kluistert je niet aan het scherm zoals de andere delen dat wel konden. De grootste fout bleek echter het aanpassen van een sterk personage, Aya Brea, tot een zielig doorslagje zonder aantrekkingskracht. Het verpest de beleving volledig en dat terwijl er gameplay gewijs eigenlijk niet zoveel te klagen valt!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: 3rd Birthday, The
geplaatst in: PSP, Reviews, Square Enix
tags: ,


Leave a Reply