gaming sinds 1997

The Amazing Spider-Man

Na Spider-Man 3 was Sam Raimi zich aan het klaarmaken voor een vierde deel. Het script was al klaar en na Goblin, Venom, Sandman en Doc Ock was het eindelijk tijd geworden om Spider-Man een van zijn oudste vijanden te lijf te gaan: de Lizard. Dylan Baker was reeds enkele malen voorbij gekomen als Dr. Curt Connors (Lizard’s menselijke vorm) en nu zouden we zien hoe hij als volleerde slechterik aan het werk zou gaan… Niet dus! Ondanks dat de originele trilogie miljarden heeft binnengebracht besloot Sony om de franchise een complete reboot te geven en van nul te herbeginnen.

Net zoals Marvel reeds enkele malen gedaan heeft met de Spider-Man comics werd het beginverhaal herwerkt om meer in lijn te zijn met de moderne tijd. Dit wil zeggen dat we een genetisch gemanipuleerde spin te zien krijgen die Peter bijt in plaats van een radioactieve, Oom Ben gaat nog steeds dood maar niet meer na een worstelwedstrijd, en waar de eerste drie films Mary-Jane Watson positioneerden als Peter’s grote liefde gaan we in deze reboot terug naar Peter’s originele liefde uit de comics: Gwen Stacy, dochter van politiekapitein Stacy.

Ook de cast werd compleet dooreen geschud. Andrew Garfield (The Social Network) neemt het over van Tobey Maguire als Peter Parker, we zien Martin Sheen en Sally Field als oom Ben en tante May en Dr. Curt Connors is niet langer gespeeld door Dylan Baker maar door Rhys Ifans. Yup, de Lizard is aanwezig, net zoals de bedoeling was voor Spider-Man 4.

Om eerlijk te zijn: ik keek niet echt uit naar deze reboot. Niet omdat ik het niet heb voor regisseur Marc Webb, of dat ik Tobey Maguire de ultieme Spider-Man vind (ik vond hem eigenlijk nog echt goed gecast als Spider-Man) maar eerder omdat ik Lizard nu niet echt een super interessante schurk vind. Man, ik kon niet meer verkeerd zijn! Ifans speelt een Connors waar je je echt kan inleven en die een gelijkaardige verandering ondergaat als Peter Parker maar dan met een iets meer tragisch verloop. Hij slaagt erin om zijn personage levensecht naar voren te brengen, iets dat met de vorige Spider-Man schurken nooit echt lukte.

Dat Webb de film wat meer “down to earth” brengt en Spider-Man een held maakt die eveneens kan falen zorgt ervoor dat de kwaliteit van de film serieus de hoogte ingaat. Parker heeft moeite met zijn krachten onder controle te houden, en zelfs het webslingeren gaat niet onmiddellijk vanzelf. Deze meer menselijke aanpak verhoogt het realisme van de film en zorgt ervoor dat deze beter wordt dan verwacht.

The Amazing Spider-Man zorgt voor een complete reboot van de franchise en bracht niet zoveel op als de vorige films, maar zorgt er wel voor dat de setting klaargezet wordt voor een nog betere serie op langere termijn. Net zoals Batman Begins ons na een eerste kijk achterliet met gemengde gevoelens maar uiteindelijk ervoor zorgde dat we de beste Batman trilogie ooit te zien kregen hopen we dat The Amazing Spider-Man hetzelfde doet voor onze favoriete webslingeraar. Het potentieel is er in ieder geval al wel.

Het beeld is gewoon verbluffend. Sony heeft echt zijn best gedaan om ervoor te zorgen dat The Amazing Spider-Man op Blu-ray je achterover doet vallen en ze slagen daar wonderwel in. Elk detail is zichtbaar, compressiefouten zijn compleet afwezig, en alles ziet er gewoon uit zoals je zou denken. Anders dan bij de originele trilogie gaat het hier niet over flashy effecten maar tonen van wat getoond moet worden en dat in alle grootsheid. Super!
Het geluid aan de andere kant is een beetje een tegenvaller. Ja, er gebeurt vanalles maar de subwoofer wordt nog niet tegen de helft van zijn capaciteit gebruikt, en ook de achterste kanalen kunnen wat meer actie gebruiken. Met een blockbuster zoals deze verwachten we een constant gebruik van de volledige capaciteit van het surround systeem op elk moment en dat mist wel een beetje. Volgende keer beter!

De blu-ray komt met meer dan drie uur aan extra’s waaronder een 101 minuten durende feature die het volledige produktieproces toelicht inclusief wat lachwekkende redenen waarom we zo vroeg reeds een reboot voorgeschoteld krijgen. Verder zijn er zestien scenes die via storyboards getoond worden, vier scenes waarvan we zien hoe ze gemaakt werden, stuntoefeningen, verwijderde scenes en meer. Een meer dan degelijk pakket dat zeker de Spidey-fans zal kunnen behagen!

Onze Score:
7.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Sony Pictures
tags:


Leave a Reply