gaming sinds 1997

The Big Bang Theory – Seizoen 6

bigbangtheoryThe Big Bang Theory is ondertussen al aan zijn zesde seizoen gekomen en waar de focus in de eerste seizoenen vooral ging naar het nogal absurde gedrag van de hoofdpersonages en hun ongemakkelijke relatie met “het mooie meisje van de overkant”, gaat het ondertussen vooral over de onderlinge relaties en worden hun “geeky” gedrag meer naar de achtergrond gedrukt.

Op het einde van vorig seizoen ging Howard naar het ISS om aldaar het onderhoud op zich te nemen van het sanitair dat hij zelf uitgevonden had. Het blijkt echter al snel dat hij niet als stoere astronaut omschreven kan worden, en wanneer hij ook nog eens door de rest van de bemanning gepest wordt kan hij niet snel genoeg terugkeren naar zijn vrouwtje Bernadette.

Ondertussen ondervindt Raj dat het zonder Howard toch heel wat minder leuk is om rond te hangen bij zijn vrienden, en na een ontsnapping uit de woonst van Howards moeder besluit hij dan ook om meer om te gaan met Stuart, de depressieve eigenaar van de lokale stripwinkel. Wanneer hij op Valentijn echter in de stripwinkel een meisje genaamd Lucy ontmoet lijkt ook hij de liefde eindelijk gevonden te hebben. Lucy heeft echter ook haar eigen problemen die niet van de poes zijn…

Sheldon en Amy hebben nog steeds hun eigen rare relatie die dan wel volledig beschreven mag staan in hun onderling contract, dat wil niet zeggen dat het makkelijker gaat. Amy wil immers wat meer affectie van Sheldon en deze is daar niet echt van gediend. Erger nog, wanneer Sheldon een assistente inhuurt om hem te helpen met zijn werk wordt Amy zelfs jaloers! Dit is echter compleet onnodig want Alex, de assistente, heeft immers meer oog voor Leonard wat op zijn beurt dan weer voor problemen zorgt met Penny.

Zoals hierboven reeds vermeld wordt er in dit seizoen nogal veel focus gelegd op de amoureuze capriolen van de jongens en worden hun typische nerdsituaties iets minder uitgebuit. Dit is nog wel aanwezig, maar meer naar de achtergrond geplaats. En de afleveringen waarin dit niet het geval is (een Dungeons & Dragons spel, een trip naar Comic Con verkleed als personages uit Star Trek, …) vallen dan weer een beetje tegen qua komisch effect.

Zoals bij elke sitcom is er evolutie nodig om de zaken interessant te houden, en waar seizoen 5 nogal erg een “Sheldon-show” werd is dit meer in balans gebracht waardoor ook de andere personages ten volle hun grappige eigenschappen ten berde kunnen brengen. Dat gezegd zijnde is het gevolg van de evolutie wel dat The Big Bang Theory meer op de gemiddelde sitcom begint te lijken en hierdoor wat van zijn eigenheid verliest.

Al bij al heeft seizoen 6 wel zijn goede momenten, maar slaagt de serie er op geen enkel moment meer in om echt uit te blinken. Vooral het begin van het seizoen met Howard in het ISS is een goed voorbeeld hiervan: veel potentieel en enkele goede momenten, maar deze sequenties beginnen al heel snel te vervelen en je kan bijna niet wachten tot Wolowitz terug op Aarde is.

Hopelijk dat de makers voor seizoen 7 weer wat inspiratie krijgen en we terug een schitterend seizoen voorgeschoteld krijgen want anders betwijfelen we dat deze serie nog een lang leven zal leiden.

Seizoen zes kan leunen op een immer-schitterende Sheldon en heeft enkele leuke momenten, maar er zijn in deze jaargang geen échte topgrappen te vinden en de serie begint stilaan zijn “unique selling point” te verliezen waardoor het gevaar dreigt om de zoveelste sitcom te worden.

The Big Bang Theory wordt enkel op DVD uitgebracht en daar onderscheiden we ons nog maar eens van andere landen (zoals de VS) waar men ook kan kiezen voor een Blu-ray uitgave. Van wat we horen omtrent die laatste is de beeldkwaliteit zeker goed te noemen, iets dat we niet echt vinden van deze DVD release. Het beeld is niet echt slecht, en al te opvallende compressiefouten hebben we niet opgemerkt, maar het lijkt wel alsof je aan het kijken bent naar standard-definition televisie op een 63″ plasma. Er is een nogal zware korrel aanwezig en het niveau van detail is dan ook navenant. Als je dit bekijkt voor wat het is – een “goedkope” sitcom – zal je je hier niet al te erg aan storen, maar voor wie graag kwaliteit wil is er toch wel een grote marge voor verbetering.

Het geluid krijgen we met een 5.1 Dolby Digital track die op zich wel zijn best doet maar aangezien het in dit type van series vooral om dialogen gaat is er nogal weinig actie te bemerken aan de achterkant. Gesprekken komen zeer duidelijk door maar daar is ook alles mee gezegd.

In seizoen zes wordt er nogal wat focus gelegd op het feit dat Howard naar het ISS gaat en dat komt dan natuurlijk ook terug in de extra’s. Zo is er “Houston We Have A Sitcom” waarin de cast een Skype chatsessie heeft met astronaut Joe Acaba, en een blik achter de schermen van het ruimteavontuur in “The Final Comedy Frontier” waarin ook astronauten Buzz Aldrin en Mike Massimino voorbij komen. Verder is er nog “The Big Bang Theory at PaleyFest 2013″, een 28 minuten durende Q&A sessie van de cast met fans, en “Electromagnetism” waarin de cast in vier videos het over de verschillende relaties in de serie heeft. Tot slot is er ook nog een gag reel.

box-bigbangtheorys6

Onze Score:
6.0

geplaatst in: DVD, Reviews, Warner Home
tags: ,


Leave a Reply