gaming sinds 1997

The Borgias – Seizoen 1

Na het schitterend vijfde seizoen van Mad Men gezien te hebben staken we het eerste seizoen van The Borgias in onze speler. Deze serie heeft evenzeer veel lof ontvangen en we beginnen op het hoogtepunt van de Renaissance in het 15e eeuwse Italië waar Spaans kardinaal Rodrigo Borgie erin slaagt om zichzelf aan de macht te kopen en hoofd te worden van de Katholieke kerk als Paus Alexander VI. Dit is de start van een heerschappij die gevuld is met zonde en er vooral focust op meer macht en rijkdom voor de Borgia familie.

De serie wordt gepromoot als zijnde over de “original crime family” en tot op zeker niveau suggereert men zelfs dat de Borgia’s zowat de voorlopers zijn van de Italiaanse maffia. Spijtig genoeg zijn we tegenwoordig al wel wat gewend en vergeleken met shows als The Sopranos is The Borgia’s nogal braafjes. Ja, er is verraad, samenzwering, moord enzovoort, en het feit dat we een paus te zien krijgen die er geen probleem mee heeft om er een maitresse op na te houden (naast het feit dat hij een vrouw heeft!) zal waarschijnlijk wel wat diepgelovige mensen choqueren, maar het geraakt niet echt op het niveau van moderne misdaadseries. Het feit dat er geen moderne technologie voorhanden is helpt natuurlijk niet, maar aan de andere kant hebben we al andere series over de middeleeuwen gezien die er wel in slagen om onze interesse te behouden.

The Borgias is niet slecht, maar blinkt ook niet uit. Het acteerwerk is deftig en Jeremy Irons doet zijn best, maar de makers hebben besloten om het plaatje niet 100% historisch correct te verfilmen waardoor bij ons de vraag onmiddellijk rijst waarom ze dan niet verder gaan. Zoals het nu is, toont The Borgias een beeld van een familie die aan de macht komt en alles doet wat nodig is om daar te blijven en hun persoonlijke rijkdom en macht nog te vergroten. Niet echt spectaculair, en al duizendmaal eerder vertoond. The Borgias lijkt vooral te drijven op de naam van de echte familie en het feit dat deze serie gaat over een op zijn minst dubieuze paus. Sorry, maar wij zijn niet katholiek en gaan er niet per definitie van uit dat mensen van de Kerk “goed” zijn. En als dusdanig heeft The Borgias niets dat de serie echt boven de middelmaat uittilt behalve dan de mooie decors en het feit dat het een misdaadserie is die in zich in de 15e eeuw afspeelt.

Op technisch vlak kunnen we niet klagen over The Borgias. Huidstinten zijn natuurlijk, het niveau van detail is goed, en ook het geluid maakt een deftige impressie door wat er gaande is op het beeld goed te supporteren. Niets speciaals, maar meer dan adequaat terwijl we ook geen problemen merkten die ons stoorden. Qua extra’s zijn er stukjes over de decors, de kostuums, de casting en natuurlijk ook enkele verwijderde scenes.

Onze Score:
6.0

geplaatst in: DVD, Paramount, Reviews
tags: ,


Leave a Reply