gaming sinds 1997

The Bourne Legacy

thebournelegacyDe eerste drie Bourne films waren gebaseerd op de drie boeken van Robert Ludlum met dezelfde titel. Nadat Ludlum in 2001 overleed zijn nog eens zes Bourne verhalen geschreven, deze keer door Eric Van Lustbader. Het eerste van die zes kreeg de titel The Bourne Legacy, en dat heeft nu eens totaal niets te maken met deze film en ook Jason Bourne krijgen we deze keer niet te zien. Kwestie van het simpel te houden?

The film begint met agent Aaron Cross (Renner) die deel uitmaakt van Operation Outcome, een van de projecten die afstammen van Blackbriar en Treadstone die in de eerdere films aan het licht kwamen. Omdat deze operaties plots in de media verschijnen door de jacht op Bourne besluit Eric Byer (Norton), die de clandestiene operaties van de CIA overziet, om Outcome op te doeken en zich te ontdoen van alle betrokken mensen. Als dusdanig ziet Cross, die op training is in Alaska, zich plots opgejaagd worden door drones. Hij slaagt erin om de CIA te doen geloven dat hij omgekomen is en reist terug naar Amerika waar hij wil uitzoeken wat er nu juist aan de hand is.

Hij komt net op tijd om geneticus Dr. Marta Shearing, die de agenten van Outcome voorziet van pillen die hun lichaam versterker en intelligentiepeil verhogen, te redden van een moordcommando. Omdat hij bijna door zijn voorraad pillen is heeft Cross nood aan een nieuwe lading, maar omdat het project stopgezet werd is dit een onmogelijke taak. Shearing heeft wel een idee: in Manilla is de fabriek gevestigd die de originele bacteriën bevat waarvan de pillen afgeleid zijn. Als ze Cross hiermee kan injecteren en hij deze procedure overleeft, dan wordt het effect permanent en zal hij niet meer van pillen afhankelijk zijn. De CIA is de twee echter terug op het spoor en zet man en macht in om hen te stoppen.

Wat te denken van deze vierde “Bourne” film zonder Bourne? Wel, Jeremy Renner toont aan dat hij zonder probleem een actieheld kan spelen, en ook de rest van de cast doet zijn werk goed terwijl de actiescenes meer dan genoeg spektakel bezorgen om je interesse te behouden. Spijtig genoeg blijft Jason Bourne wel constant in het achterhoofd sluimeren en de makers leggen net teveel links naar de oude films waardoor het bij momenten moeilijk is om je gedachten bij deze te houden. We moeten gewoon worden dat Matt Damon niet meer meespeelt, maar als de makers je constant referenties voorleggen naar de originele Jason Bourne dan wordt dit er niet makkelijker op.

Ondanks de afwezigheid van de echte Bourne bevat The Bourne Legacy wel zowat alle elementen van de eerste films, zijnde complotten en vooral heel veel keiharde actie die van het scherm spat. Als additioneel minpuntje moeten we wel zeggen dat het einde nogal abrupt is waardoor je een gevoel krijgt dat er meer in zat. Dat “meer” zou in principe van volgende Bourne films moeten komen, maar gezien de film in de VS maar de helft opbracht van het derde deel van de serie is het maar zeer de vraag of er nog Bourne films gaan komen.

Op zichzelf staand is The Bourne Legacy een leuke actiefilm die na een lange intro in volle vaart vooruit snelt, maar dan abrupt tot stilstand komt waardoor je bijna het gevoel krijgt dat het geheel eindigt als een auto die tegen een muur knalt. De reis naar die muur is echter leuk genoeg om de film niet zomaar te laten vallen.

Op de beeldkwaliteit kunnen we weinig kritiek geven. De transfer is niet perfect vanwege wat aanwezig noise die bij momenten irritant is, maar daar tegenover staan dan wel echt sublieme scenes (de opening in de sneeuw!) die natuurlijk en enorm gedetailleerd overkomen. Het beeld is bij momenten gewoonweg schitterend met perfecte zwartwaarden en afwezigheid van compressiefouten maar spijtig genoeg niet constant genoeg om over de gehele lijn perfect genoemd te worden.

De DTS-HD 5.1 track die op de Blu-ray staat levert een alomvattend geluidsbeeld af waarbij alle kanalen ten volle gebruikt worden tijdens de vele actiescenes, terwijl dialogen nooit overschaduwd worden door de effecten of muziek. Wederom is dit een bijna perfecte transfer, enkel de motorachtervolging op het einde voldoet niet volledig aan de verwachtingen vanwege enkele momenten waarbij we toch vonden dat deze iets minder intens voortgebracht werd dan andere actiescenes. Al bij al toch wel een zeer goede track waar je plezier van zal hebben.

box-bournelegacy

Onze Score:
6.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Universal
tags: ,


Leave a Reply