gaming sinds 1997

The Chronicles of Riddick: Assault On Dark Athena

Games gebaseerd op films zijn slecht… met die ingesteldheid begon fragland redacteur b|0-0|n aan de review van The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay (klikken voor de review). De game bewees echter het tegendeel en groeide vlot uit tot een topper van formaat voor de Xbox console. Een opvolger kon niet uitblijven en vijf jaar na het eerste epos krijgt Richard B. Riddick de kans om zich opnieuw een stille weg te banen tussen de huurlingen in Assault on Dark Athena.

Even een kort woordje uitleg voor wie de serie “The Chronicles of Riddick” niet kent. Het begon allemaal bij Pitch Black en The Chronicles of Riddick, de films volgden het leven van de voortvluchtige crimineel Richard B. Riddick, een Furyan die na een opstand tegen moord en verderf door het leger ten onrechte in de gevangenis belandde en sindsdien bekend staat als de gevaarlijkste crimineel in het heelal. De eerste game (Escape from Butcher bay) was een proloog op de film en ging iets dieper in op het personage Riddick en zijn eyeshine mogelijkheid. Dark Athena is dan weer een rechtstreeks vervolg op Butcher Bay en gaat verder waar het verhaal ophield. Over beide verhalen blijven we echter bewust stil, want wie Assault on Dark Athena koopt krijgt er namelijk gratis de HD upgrade van Escape from Butcher bay bij, een leuk kado voor wie de eerste game nooit heeft gespeeld.

The Chronicles of Riddick kan je het best vergelijken met Thief, de schaduw is je beste vriend en dankzij de eyeshine ability heb je een bijna perfect zicht in het donker. Het sluipen langs je vijanden om ze daarna op gruwelijke wijze van het leven te beroven met je ulaks (twee scherp gebogen messen) tovert meteen een grijns op je gezicht. Naarmate je vordert in de game wordt het allemaal wel wat moeilijker om de bewakers te omzeilen want ze gebruiken vaker hun zaklamp en gaan daadwerkelijk ook meer op zoek naar geluiden die je maakt.

De stealth gameplay in Assault on Dark Athena is weer van degelijke makelij, maar toch koos ontwikkelaar Starbreeze om meer shoot-outs in de game te verwerken. Helaas ontkom je dus niet aan het gebruik van schietijzers, want bij het openen van deuren staan plots bewakers voor je neus of de gangen zijn zo smal dat sluipen langs de wachten onmogelijk is. De nodige f-woorden vliegen vlot uit je mond, maar ook de andere personages uit de game hebben een compleet woordenboek aan schunnige woorden. Zelden heb ik zoveel benamingen van geslachtsdelen naar m’n hoofd geslingerd gekregen. Dit verklaart alvast de +16 op de verpakking.

Grafisch wist Butcher Bay hoge toppen te scheren in 2004 en ook nu lijkt de remake het prachtig te doen. Enkel spijtig dat het typische fish-eye effect uit oude FPS niet weggewerkt is. Assault on Dark Athena is grafisch evenwaardig, maar het kon hier en daar toch beter voor een game van deze tijd. Net iets te vaak zijn clipping fouten te bespeuren of lijken de spastische vijanden last te hebben van het La Tourette syndroom. Wat onduidelijkheid in het leveldesign zorgt voor klungelig heen en weer geloop op zoek naar je objectives. Een typische probleem bij Starbreeze, hun andere game The Darkness had hier ook al mee te kampen. Grafisch zijn de consoleversies bijna evenwaardig, maar toch merkt een getraind oog enkele verschillen op, zo is het kleurenpalet veel minder uitgebreid, de schaduweffecten zijn niet zo denderend en alles lijkt iets minder vloeiend, maar uiteindelijk zijn het geen storende elementen die de gameplay beïnvloeden.

De controls van de game zitten ook goed, alles lijkt perfect uitgebalanceerd, enkel het wapenkeuzemenu is wat traag, iets dat gelukkig werd opgelost met twee sneltoetsen. Het richten daarentegen verloopt wel erg secuur, al had een iets groter mikpunt niet mis gestaan want het kapot schieten van lichtpunten in de verte is moeilijker dan het hoeft te zijn.

Een ander klein punt van frustratie is dat enkel de TL-lampen zonder bescherming te vernietigen zijn maar wellicht wilden de ontwikkelaars net iets meer controle behouden over wat kon en niet kon om je tot een bepaalde speelstijl aan te moedigen. Iets meer interactieve omgevingen hadden echter nog een extra laagje plezier kunnen toevoegen. Ik ontdekte maar één voorbeeld van dergelijk mogelijkheden en dat is een luchtsluis die opengaat en vijanden naar binnen zuigt als je er op schiet. Jammer dat er niet meer zulke dingen mogelijk zijn.

De grootste tekortkoming was de afwezige multiplayer in Escape from Butcher Bay, maar daar past Starbreeze nu een mouw aan. De multiplayer bestaat voornamelijk uit klassieke modes zoals Deathmatch en Capture the flag, maar er zijn nog twee unieke modes toegevoegd waaronder Butcher Bay Riot en Pitch Black. In de eerste toevoeging speel je in drie teams van vier spelers die het tegen elkaar opnemen om een power cell te activeren, maar de leukste blijft Pitch Black. De omgeving is volledig verduisterd en één speler is Riddick terwijl de andere jagers zijn uitgerust met een wapen en zaklamp. Hierbij geldt voor de jagers wel de regel: hoe krachtiger het wapen, hoe zwakker de lichtsterkte. Wie als eerste Riddick neerknalt speelt de volgende ronde als held van de game.

Dankzij de toevoeging van Achievements en Trophies waar je 1000 wins (je leest het goed 1000 overwinningen!) moet halen hoopt Starbreeze op een lang leven voor de multiplayer, maar toch kampt de game met dezelfde problemen als hun vorige shooter The Darkness. Er zijn geen of weinig spelers online door een toch wel hoge graad aan lag die aan de basis ligt van een minder goede speelbaarheid.

Assault on Dark Athena is zeker een sterke game, maar de grote verrassing zoals de voorganger is het niet. Toch zorgt de afwisselende gameplay en goede actie voor een drijfveer om de game verder te blijven spelen. De voice-acting blijft van hoog niveau en Vin Diesel zet een sterke performance neer als Riddick. Er zijn wat minpunten in de game, maar die halen nooit de bovenhand. Een aanrader van een game dankzij de twee vliegen in één klap en voor trouwe PlayStation gamers eindelijk een mogelijkheid om kennis te maken met Richard B. Riddick!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Chronicles of Riddick: Assault On Dark Athena, The
geplaatst in: Atari, NamcoBandai, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply