gaming sinds 1997

The Conduit

We weten allemaal hoe populair de Wii wel is sinds zijn lancering in 2006. Nintendo’s console zorgde ervoor dat gamen meer mainstream en toegankelijk werd. Helaas maakte Nintendo een zware fout door de hardcore fans in de steek te laten en constant party-, family- en kiddygames uit te brengen. SEGA probeert met The Conduit de hardcore groep te bereiken en zo de centimeters dikke laag stof van hun Wii’s te blazen.

The Conduit speelt zich af in Washington D.C. waar Michael Ford, een Secret Service Agent, betrokken raakt in een complot. De Trust beveelt je het op te nemen tegen enkele insectachtige aliens die men de Zwoegers noemt. Het komt erop neer met je arsenaal aan wapens een Alien-invasie te voorkomen. Spijtig genoeg is het verhaal enorm cliché en weet het je op geen enkel moment te fascineren, verbazen of amuseren.

Naast het zwakke verhaal blinkt de game echter enorm uit in de gameplay, meer specifiek de perfecte integratie van de Wii-afstandsbediening. De Wiimote wordt natuurlijk gebruikt voor het mikken, terwijl je met de Nunchuck doorheen de levels beweegt. Alle knoppen worden slim gebruikt en zijn makkelijk te bereiken. De besturing is bovendien volledig naar wens aan te passen door middel van een aantal balkjes. Een klein minpuntje in de besturing ondervind je na het uitvoeren van een mêleeaanval. Doordat je met de Wiimote moet zwaaien, durft de camera raar te doen en dan moet je je heroriënteren.

In totaal bevat The Conduit zo’n negen missies, maar helaas vliegen deze er sneller door dan de credits op het einde. Je zult een kleine vier á vijf uur nodig hebben om de singleplayer uit te spelen, wat toch schandalig kort is! Gelukkig hebben de mannen van High Voltage voor een degelijke multiplayer gezorgd, die het naar Wii-normen uitstekend doet. Geen gezever met het uitwisselen van Friends-codes, maar onmiddellijk online elkaar in 6vs6-partijtjes, afschieten. De multiplayer ondersteunt daarbovenop ook de accessoire Wii-Speak waarmee je je tegenstanders de grond kan inboren of de strategieën nogmaals kan overlopen met je teamgenoten. De zeven speelbare maps zijn gebaseerd op de singleplayerlevels, met als resultaat een ongeïnspireerde been-there-done-that lay-out.

In zijn geheel is de game vrij pover in elkaar gestoken. Het verhaal is waterig en de multiplayermaps zijn inspiratieloos, maar daarnaast komt de game ook op enkele andere vlakken te kort. De AI van je tegenstanders is zeker niet van de beste. Ofwel komen ze naar jou gerend in een rechte lijn, ofwel blijven ze waar ze zijn en duiken ze op vaste tijdstippen weg achter een handig geplaatste kist of muur. Bovendien zorgt het opschroeven van de moeilijkheidsgraad niet tot slimmere aliens of meer vijanden, maar enkel een kleine verhoging van hun health.

Audiovisueel gezien is The Conduit het beste tot op heden voor de Wii. De developers beloofden gelijkaardige graphics dan de eerste generatie games op de PS3/X360, maar deze belofte hebben ze jammer genoeg niet weten waar te maken. De vijanden zien er wel gedetailleerd uit, wapens reageren correct en de bewegingen die je speler maakt, voelen realistisch aan. Daarnaast zorgt de ingame soundtrack voor een goede sfeer en klinken de geluidseffecten vrij goed. Helaas zien alle levels er hetzelfde uit met hier en daar een kleurlichtje verschil en bevat de game geen outdoor landschappen.

High Voltage heeft veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van The Conduit en dat is aan het eindproduct goed te zien. De Quantum3-engine levert mooie graphics ten opzichte van de andere Wii-games en de besturing van het spel is nagenoeg perfect te noemen. Helaas is de singleplayer inspiratieloos en enorm kort. De ontwikkelaar beloofde een superieure FPS-beleving die zowel op vlak van besturing als graphics een benchmark zou zijn voor de Wii. Hoewel het technisch gezien allemaal wel te pruimen valt, is er niets opmerkelijk aan de missies. Gelukkig wordt dit gemis gecompenseerd door een degelijke en zeer toegankelijke multiplayer. Hardcore Wii-gamers kunnen weer rustig op adem komen, want The Conduit is best een goed game geworden.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Conduit, The
geplaatst in: Reviews, Sega, Wii
tags: , ,


Leave a Reply