gaming sinds 1997

The Dark Knight Rises

thedarkknightrisesIn 2005 werd de Batman franchise nieuw leven ingeblazen dankzij het misschien ietwat trage maar niettemin interessante Batman Begins van Christopher Nolan met in de hoofdrol Christian Bale als de Caped Crusader. Na de ellendige vorige Batman films die meer een parodie begonnen te worden dan wat anders was Batman Begins letterlijk een nieuw begin van een trilogie die nu met The Dark Knight Rises tot zijn apotheose komt. Of zou moeten komen.

Op het einde van The Dark Knight uit 2008 besloten Batman en Chief Gordon dat de goede naam van Harvey Dent behouden moest blijven, ook al zou dit ten koste gaan van de reputatie van Batman zelve. We keren terug naar Gotham acht jaar later en Batman is sindsdien door niemand meer waargenomen. Bruce Wayne heeft zich verscholen achter de muren van zijn luxueuze mansion en komt nog raar of zelden buiten, maar met Gotham gaat het op zich wel goed. De Harvey Dent act heeft ervoor gezorgd dat het grootste gespuis opgepakt is kunnen worden, en de rust lijkt min of meer teruggekeerd in de stad.

Totdat een nieuwe terrorist op de proppen komt. Bane, die de controle overgenomen heeft van The League of Shadows nadat Batman hun leider in de eerste film gestopt heeft, doet enkele succesvolle aanslagen en het is duidelijk dat hij geen alledaagse crimineel is. Dit trekt de aandacht van Bruce Wayne die besluit zijn Batman pak nog maar eens van de hanger te nemen, maar ook hij blijkt niet opgewassen tegen de volharding die de nieuwe leider van de League uitschijnt. Wayne wordt in een diepe gevangenis gestopt waar in de hele geschiedenis nog maar 1 persoon uit is kunnen ontsnappen, terwijl Bane zijn masterplan ten uitvoer brengt: met een nucleaire bom de hele stad in handen krijgen. De enige hoop voor Gotham lijkt Batman te zijn, maar dan zal hij wel eerst zijn eigen demonen moeten overwinnen en uit de gevangenis geraken voordat de bom ontploft.

Na The Dark Knight was de bar enorm hoog gezet en de verwachtingen zo mogelijk nog hoger voor deze climax van de nieuwe Batman-trilogie. Christopher Nolan leek voor een onmogelijke taak te staan maar hij heeft zich er gelukkig van kunnen kwijten. Tot op zekere hoogte.

De verhaallijn is schitterend opgezet met links naar de eerdere films en slimme twists die net leveren wat The Dark Knight Rises nodig had. Bane is een voortreffelijke tegenstander en Christian Bale schittert wederom als Bruce Wayne/Batman. Ook Anne Hathaway verrast in positieve zin als Selina/Catwoman en doet ons bijna Michelle Pfeiffer vergeten maar wat we echter iets minder vinden is Marion Cotillard die Miranda speelt, een rijke vrouw die met haar charme en gevoeligheid erin slaagt een snaar te raken bij Wayne. Haar personage komt niet echt goed over en om heel eerlijk te zijn vinden we haar ook geen type waar een Bruce Wayne op zou vallen. Zelfs niet in een film van Christopher Nolan die veel realistischer opgezet is dan de vorige Batman serie van films.

De plot twist tegen het einde – we gaan hem niet verklappen – is dan ook een beetje een tegenvaller, maar gelukkig dat Nolan in de laatste scenes alles op zo’n emotionele manier beëindigt met aanzwengelende muziek en perfect passende beelden dat we niet anders kunnen dan met een goed gevoel de disc na de eindgeneriek uit de speler te halen. The Dark Knight Rises is een schitterende film, maar The Dark Knight was nog nét dat beetje beter.

In The Dark Knight Rises zien we net zoals in The Dark Knight dat gebruikt gemaakt is van zowel 35mm als van IMAX beeldmateriaal. Dit merk je door het verschil in aspect ratio, waar de eerste naar 2.40:1 gaat is de tweede 1.78:1 omgezet. Eerst de IMAX beelden dan maar: die zijn gewoon verbluffend! De grootsheid van de film komt perfect over op je flatscreen, de scherpte is bijna ongezien, en bij momenten heb je bijna zelfs het idee dat je naar een 3D film aan het kijken bent, zo goed is de diepte in het beeld. De 35mm kan daar niet tegenop en ziet er dan ook een tikkeltje minder goed uit. Niet dat je echt duidelijk problemen ervaart, maar als je erop let merk je het verschil wel. Al bij al toch wel een zeer goede transfer.

Het geluid is even hoog van kwaliteit. De muziek zwelt aan wanneer nodig en vult je kamer compleet om dan de effecten op je los te laten zodat je je zonder problemen midden in de actie voelt. Alle kanalen worden ten volle benut en dialogen zijn ten allen tijde verstaanbaar, ook als ontploffingen langs alle kanten rond je oren vliegen. Het enige “minpuntje” dat we vonden is dat wanneer het stil is en mensen gewoon aan het praten zijn, de dialogen wat zacht lijken te zijn en dit is zeer raar aangezien deze harder lijken te worden telkens er meer actie optreedt. Dat zou willen zeggen dat het volume van de dialogen zich dynamisch aanpast aan de rest van het geluid om de verstaanbaarheid ten goede te komen. Zoals gezegd hebben we op geen enkel moment moeite gehad om te verstaan wat er gezegd werd, maar het is wel een rare ervaring om te merken dat tijdens stillere momenten, de dialogen evenzeer stiller lijken te zijn.

Qua extra’s kunnen we ook zeker niet klagen. De release wordt geleverd met 2 discs, de eerste met de film, en de tweede met de special features erop. Deze omvatten een feature die bijna een uur duurt omtrent de Batmobile (zowat alle versies van de iconische auto komen voorbij en er zijn ook interviews met allerlei cast, crew en zelfs fans) en “Ending the Knight”, een menu waaronder verscheidene aparte features staan die zowat alles bespreken omtrent het productieproces en de personages. Dit is ook weer goed voor meer dan een uur interessante feitjes waarna je dan kan eindigen met een trailer archief en een art gallery.

box-thedarkknightrises

Onze Score:
9.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Warner Home
tags: ,


Een Reactie op “The Dark Knight Rises”

Leave a Reply