gaming sinds 1997

The House of the Dead 2 & 3 Return

Hoewel de Wii met zijn pointing system perfect uitgerust is voor shooters, is het aantal degelijke schietspellen behoorlijk schaars. Daarom vond Sega het wijs zijn klassieke arcadeshooters The House of the Dead 2 & 3 terug op de markt te brengen. Laat die horde zombies maar komen!

The House of the Dead 2 speelt zich af in Venetië, twee jaar na het mysterieuze incident uit het eerste spel waarbij Dr. Curien een legertje undead op de wereld losliet. Aan af te maken zombies is er in elk geval geen gebrek, je wordt overspoeld door de ene golf na de andere. Daarnaast moet je hier en daar afrekenen met een eindbaas en onschuldige burgers uit de klauwen van het kwaad redden. Of deze reddingsoperaties slagen, bepaalt het pad dat je personage zal volgen. Zo hoef je niet telkens weer exact hetzelfde te spelen.

Het spel is een port van de arcadegame met enkele extra’s zoals Training mode, een Boss modus (waarbij je een betere prestatie kan proberen neer te zetten bij eindbazen die je eerder al versloeg) en een Original Mode waarbij je items kan vinden voor extra credits en bijvoorbeeld een grotere patroonhouder. In de praktijk maakt dit echter niet zo veel verschil. Het spel legt je het vuur aan de schenen en “Game Over” zal zelfs bij de beste schutters regelmatig op het beeld verschijnen.

Negentien jaar later kom je met House of the Dead 3 in een verlaten onderzoekscentrum terecht. Geen burgers hier, maar je moet wel je partner af en toe redden. Bovendien kan je hier zelf kiezen welk pad je wil inslaan. Nieuwigheden zijn de Time Attack Mode met tijdsdruk in plaats van health als bepalende factor. Extra tijd win je door zombies in de pan te hakken, een teamwork event tot een goed einde te brengen, een klok te vinden of een High Rank te verdienen aan het einde van een hoofdstuk. Wie de gewone Arcade Mode niet moeilijk genoeg vindt, kan altijd terecht bij de Extreme Mode waarbij je je vuisten moet gebruiken om je te verdedigen.

In principe is het best een leuk spel. De besturing werkt zoals het zou moeten en dus ook geen klachten over kogels die terecht komen waar je ze totaal niet bedoeld had. Herladen gebeurt door simpelweg even buiten beeld te wijzen. Waar zit het probleem dan precies? Een arcadeshooter is gemaakt om geld te verdienen. Het is zo moeilijk dat je regelmatig dood gaat en je credits als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. Bij een echt arcadespel kan je echter geld bijsteken wanneer je op zenuwslopende wijze net bij de laatste eindbaas verpulverd wordt. Hier kan je ook proberen je zuurverdiende eurootjes in de gleuf van de Wii te proppen, maar dat zal je niet veel opleveren.

Hoe dan ook is dit een moeilijke keuze voor de ontwikkelaars. Een oneindig aantal credits voorzien zou bij sommigen ook alle plezier laten verdwijnen. Om het probleem min of meer op te lossen, krijg je een extra credit voor elke gefaalde poging. In de opties kan je het aantal credits dan effectief verhogen. Toch blijft het een heel frustrerend systeem dat je zeker en vast regelmatig een vloek zal ontlokken.

Gelukkig is er ook de optie om met z’n tweeën de strijd met het kwaad aan te gaan. Twee uitzonderlijk goede mikkers zullen er op deze manier misschien geraken, maar negen kansen op tien zal ook hier een stevige portie doorzettingsvermogen vereist zijn.

Hebben The House of the Dead 2 & 3 de tand des tijds doorstaan, is een vraag die op ieders lippen brandt. Als we de graphics en de verschrikkelijke voice acting in rekening brengen, dan neigt de balans naar negatief. Toch heeft het ook een zekere charme. Bovenaan het lijstje met vereiste karaktereigenschappen staat in elk geval geduld. Je zal meerdere keren het beste van jezelf moeten geven om dit game uit te spelen. Of deze combinatie van twee verouderde games zijn prijs waard is, zal afhangen van hoezeer je liefhebber bent van dit genre of fan bent van de reeks.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: House of the Dead 2 & 3 Return, The
geplaatst in: Reviews, Sega, Wii
tags: ,


Leave a Reply