gaming sinds 1997

The Lord of the Rings: Conquest

Zowat iedereen heeft de films van The Lord of the Rings al gezien en de wereld verzonnen door Tolkien deed ongetwijfeld al menig tiener wegdromen, zich inbeeldend dat hij Arwen binnendeed op onnavolgbare wijze. De immense veldslagen, mooie landschappen en rijke achtergrond alleen al spreken tot de verbeelding van vele generaties en het kon dus niet anders of er moesten daar verschillende spellen over gemaakt worden. Nu kan je ook zelf een rol spelen in Midden Aarde dankzij The Lord of the Rings: Conquest, al moet je er wel ook de minder mooie kantjes van Midden Aarde bij nemen en is Arwen nergens te bespeuren.

Het singleplayer gedeelte van Conquest start je best met de training en daar zal je al meteen kennis maken met een duistere kant van dit spel. Om naar een volgend gebied te gaan in de training moet je eerst enkele opdrachten voltooien, zoals bijvoorbeeld het afweren van een aanval van orcs. Pijnlijk echter als het afwerken van die opdrachten maar al te vaak niet wordt geregistreerd en je dus meerdere keren zal moeten herstarten om de tutorial te kunnen afsluiten. Als eerste indruk voor een spel kan het tellen!

Nadat je de basistechnieken zoals een zwaardslag of enkele speciale aanvallen hebt geleerd, kan je met de echte campagne beginnen. Om de slechterik uit te hangen, moet je wel eerst de goeie campagne uitgespeeld hebben. Als je de campagne start, merk je meteen de beelden uit de films op. Het verhaal van de verschillende missies wordt aan de hand van deze fragmenten verteld. Ook de omgevingen tijdens het spelen zullen herkenbaar zijn voor wie de films gezien heeft. Verwacht je echter niet aan nieuwe scènes of verrassende onthullingen.

De missies zelf laten je de bekendere veldslagen uit de trilogie herbeleven. Af en toe zal je het meer dan één keer moeten proberen voor je zo’n missie kan uitspelen. Niet alleen doordat je zelf faalt, maar ook omdat het spel faalt, net zoals in de training. Spijtig is dan ook dat je de intro niet kan doorspoelen als je opnieuw probeert. Na enkele missies zal je merken dat je behoorlijk vaak op de zelfde toetsen moet rammen en dat de verschillende aanvallen toch niet zo verschillend zijn. Ook de verschillende klassen zijn maar matig uitgewerkt. Archer, Mage, Scout en Warrior zijn de vier klassen waar je uit kan kiezen. Elk hebben ze hun voorspelbare aanvallen, maar telkens moet je alweer dezelfde knoppen induwen.

De helden zijn een leuke variatie op de gewone klassen, maar ze lijken te vaak op één van de vier. Als een trol of ent spelen vormt dan ook een hoogtepunt in het spel. In de veldslagen zelf moet je een gebied proberen te veroveren of beschermen. Je makkers proberen je wel te helpen, maar laten je soms toch eens in de steek. De A.I. is dan ook beneden alle peil.

In Lord of the Rings: Conquest heb je een ruime keuze aan multiplayer en gelukkig maar. Offline kan je splitscreen tegen elkaar spelen of de campagne samen voltooien. Online kan je met 16 tegen elkaar in verschillende modi een veldslag in Midden Aarde uitvechten, maar ook hier is de vernieuwing ver te zoeken. De multiplayer is leuk voor even, maar uiteindelijk kampt het met dezelfde problemen als de singleplayer: al snel zal je het gevoel hebben dat je dit al vaak hebt gespeeld, Midden-Aarde of niet.

Uiteindelijk is The Lord of the Rings: Conquest een matig spel. Deel uitmaken van de magische verhalen van Tolkien moest fantastisch worden, maar spijtig genoeg is dit spel niet diep genoeg uitgewerkt om je langer dan een paar uurtjes te boeien. Zowat in elk deel van het spel had er wat meer variatie mogen zitten en ook de licentie werd onvoldoende gebruikt. Een gemiste kans.

Onze Score:
5.0
gerelateerd spel: Lord of the Rings: Conquest, The
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply