gaming sinds 1997

The Settlers 7: Paths to a Kingdom

Het is alweer een hele tijd geleden dat het eerste Settlers spel op de markt kwam. Meteen was het een hit en kwamen de opvolgers er snel aan. Na een viertal games kwam de reeks in een dipje terecht. Dat kwam vooral omdat het concept lichtelijk werd gewijzigd en de grafische kant een tikkeltje serieuzer werd. Met Settlers 7: Paths to a Kingdom lijkt Ubisoft onze smeekbeden gehoord te hebben en hebben we zo even deze patser van een RTS mogen testen!

Vooraleer we beginnen met het uitbraken van onze lovende woorden over dit spel willen we toch graag een enorm storend element aankaarten. Het is weliswaar bij veel games van Ubisoft maar we kunnen het gewoon niet stilzwijgen. Het DRM-systeem werkte ons meteen op de zenuwen bij het opstarten. Je moet eerst registreren, inloggen, enkele seconden wachten tot het spel klaar is om te starten enz. Daarbovenop kan je ook niet spelen als Ubisoft met problemen zit. Iets wat je misschien de eerste keer niet zo dwars zit, maar na een paar keer zeker wel!

Goed, nu die commentaar van de baan is kunnen we beginnen met de positieve kanten van dit hartverwarmende spel. Jij vult de rol van de roodharige prinses Zoé in. Zij wil dolgraag koningin worden van Tandria en krijgt van haar vader de taak om zijn rivalen uit te schakelen. Na het uitvoeren van die opdracht zal zij als beloning de kroon krijgen. Een ander belangrijk personage is Bors, de struise cafébaas van het Kreupele Zwijn. Hij staat je bij doorheen het hele verhaal en Zoé kan altijd voor tips bij hem terecht. Meestal komt het er wel gewoon op neer dat je iedereen en alles kort en klein moet slaan.

In de eerste missies zal Bors je uitleggen hoe alles in het spel werkt. De tutorial is erg duidelijk en alles wordt stapsgewijs uitgelegd. Misschien gaat het voor sommigen onder ons wel iets te traag, maar zo word je toch nog even goed aan alles herinnerd. Het spel wordt ook steeds uitgebreider naargelang je vordert in de missies. Al deze nieuwigheden worden dan ook netjes aan je uitgelged. Indien je toch een struikelblok ondervindt bij een bepaald onderwerp kan je altijd een mentor aanvragen. Dit is een andere speler met meer ervaring die je, dankzij de permanente internetverbinding, kan raadplegen. Het handige hieraan is dat je altijd in contact komt met iemand die je eigen taal spreekt. Na zo’n vier missies kan je dan eigenlijk aan het echte werk beginnen en openbaren zich vrijwel alle functies.

Ubisoft wil met Settlers 7 duidelijk terug naar de roots! Deze keer heeft men er voor gekozen om alles in cartoonstijl op je beeldscherm te toveren. Het zijn prachtige graphics en de kleuren zijn allemaal erg levendig, het brengt je gewoon meteen in de juiste, opgewekte stemming. Als je voldoende inzoomt zou je bijna denken dat je met een personage door een RPG-wereld loopt. De arbeiders worden ook voorzien van hun eigen animaties. Dat zijn we uiteraard wel gewoon van deze reeks maar dit keer lijken ze allemaal een beetje klungelig en dat toverde toch een lach op ons gezicht. Je settlers zijn dan ook dikwijls dikkerdjes en lopen rond als een pinguïn. We herkennen heel wat elementen van vroeger, maar deze worden gelukkig aangevuld met enkele nieuwigheden.

Na drie missies maken we onder meer kennis met het overwinningspuntensysteem. Je dient nu niet enkel zoveel mogelijk gebieden op het land in te nemen maar je kan de overwinning ook bereiken door opdrachten te vervullen. Dat moeten we toch even van naderbij bekijken. Om te winnen zijn er zes mogelijke doelstellingen waarop je je kan richten. Deze kunnen gaan van het verzamelen van zoveel mogelijk geld, een groot leger aanmaken, het meeste land te bezitten tot het bezorgen van een lekker brokje vlees aan de wolf in het betoverde bos.

Afhankelijk van de missie moet je dus een bepaald aantal van deze punten bijeensprokkelen. Wanneer een van de spelers bijvoorbeeld vier van de vereiste punten bezit krijgt de tegenspeler nog twee minuten om daar verandering in te brengen. De uitdaging wordt hierdoor erg groot. Je moet bedenken wat voor jou het meest voor de hand ligt, hoe je tegenstander zal reageren, en wat er nog binnen de tijd kan. Zo hebben wij zeven keer het onderste uit de kan moeten halen om de eindstreep als eerste te behalen.

Veel meer valt er eigenlijk over het singleplayer-gedeelte niet te vertellen. De bediening zit gewoon volledig snor en je zal snel overweg kunnen met de kaart, het kompas en de HUD. We kunnen enkel concluderen dat Ubisoft deze keer in zijn opzet geslaagd is. We krijgen veel van het oude in een nieuw jasje en verbeterd. Uiteraard heeft men ook een multiplayer voorzien, wat ook wel mag als je toch een permanente internetverbinding nodig hebt. Hierin kan je het individueel of in team tegen andere mensen opnemen. Een leuke extra dus als je de singleplayer helemaal doorlopen hebt.

Tenslotte zijn er ook nog enkele kleine elementen noemenswaardig. Zo kan je bepaalde achievements verkrijgen en hiermee kan je pronken op Facebook. Verder kan je ook nog munten verdienen bij het succesvol beëindigen van missies en daarmee leuke aanpassingen voor je kasteel kopen. Daarnaast worden ook de statistieken opgemeten en kan je deze vergelijken met andere spelers op de website van Ubisoft.

Het spel bezorgt je gegarandeerd vele uren spelplezier en spanning! Ben je een echte fan van deze reeks, dan moet je de game zeker halen en ook nieuwkomers zullen gecharmeerd worden door de leuke gameplay en schattige presentatie.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Settlers 7: Paths to a Kingdom, The
geplaatst in: PC, Reviews, Ubisoft
tags: , ,


Leave a Reply