gaming sinds 1997

The Walking Dead – Seizoen 3

walkingdeads3Na de finale van het tweede seizoen van The Walking Dead konden we eigenlijk niet wachten totdat dit derde seizoen op Blu-ray zou verschijnen. De dreiging van grote groepen zombies, het gegeven dat er ook nog andere mensen zich gegroepeerd hadden, en “last but certainly not least” een overlevende met een ninja-zwaard die niets liever doet dan rondwandelen met twee zombies aan een ketting deed de verwachtingen enorm hoog oplopen. Zeker aangezien de rest van het tweede seizoen nogal saai was en overduidelijk actie miste.

Seizoen 3 tempert die verwachtingen al onmiddellijk bij de eerste aflevering. Het tempo is slechts marginaal hoger dan voorheen, de boerderij wordt ingeruild voor een leegstaande gevangenis, en Rick is even besluiteloos als voorheen. Wie hoopte op voorstellingen a la Resident Evil is eraan voor de moeite, dat is al vanaf de eerste minuut duidelijk.

Seizoen 3 gaat min of meer door op het gestage ritme van de vorige seizoenen en de makers laten je duidelijk voelen dat alhoewel de zombies nog steeds een bedreiging zijn, men vooral moet uitkijken met andere overlevenden. De makers introduceren hiervoor The Governor die de heerschappij heeft over het kleine stadje Woodbury waar alles peis en vree lijkt te zijn maar waar onderhuids toch wel vanalles aan het rotten is. Andrea hoopt hier samen met haar nieuwe hartsvriendin Michonne een nieuw leven op te bouwen maar waar deze laatste al snel beseft dat er iets niet in de haak is met de leider van deze gemeenschap sluit Andrea liever haar ogen voor de werkelijkheid met de gedachte dat alles wel goed zal komen. En dat is natuurlijk niet het geval.

Zoals hierboven reeds aangegeven hebben Rick en de zijnen ondertussen hun intrek genomen in een nabijgelegen gevangenis die redelijk goed te verdedigen valt tegen de zombies maar eens The Governor weet krijgt van hun aanwezigheid gaan de poppen aan het dansen.

Dit derde seizoen bevat 16 afleveringen die iets meer actie bevatten dan het vorige seizoen, maar oeverloos geëmmer is nog steeds volop aanwezig en dat geldt eveneens voor inconsistentie. Zo blijkt het absoluut geen probleem om zombies of onbelangrijke personages (zoals een hele groep soldaten of een bende gewapende burgers) neer te maaien, maar een belangrijker iemand ook maar een schampschot bezorgen blijkt van een totaal andere moeilijkheidsgraad. Tenzij het past in het “drama” en het verhaal nog wat extra kan rekken.

“Rekken”. Voila, het woord is eruit. Heelder stukken in dit derde seizoen lijken achteraf bekeken totaal niet ter zake geweest te zijn, hebben weinig tot geen invloed op het overkoepelde verhaal, leveren geen echte toevoeging toe aan de actie of verdieping van de personages, en lijken gewoon ingelast om de zaken langer te laten duren dan noodzakelijk. Zo is het natuurlijk makkelijk tot zestien afleveringen te komen!

Is seizoen 3 dan totale rommel? Neen, gelukkig niet. Er blijft nog genoeg suspense over om je aan te zetten telkens de volgende aflevering te bekijken, er zijn enkele terugkerende personages die wel wat interessants toevoegen bij tijd en wijl, en de hoop blijft leven dat er op een gegeven moment toch écht iets apocalyptisch zal gebeuren. Seizoen 4 zal dit echter moeten waarmaken want anders lijkt The Walking Dead op een teleurstellend einde af te stevenen dat dat van Lost in vergelijking nog als een hoogtepunt van televisie doet uitschijnen.

Bij de Blu-ray van seizoen 2 hebben we al vermeld dat The Walking Dead moeilijk “mooi” genoemd kan worden en dat is bij dit derde nog steeds het geval. Het beeld zit vol met intentionele grain die alles een grimmige verschijning moet geven en het gebrek aan kleur (vooral bruin- en grijstinten gecombineerd met donkerrood komen naar voor) helpt verder om de sfeer zeer apocalyptisch te houden. De HD presentatie vertoont zeer veel schaduwdetail en ook de zombies worden in alle pracht naar voren gebracht ook al valt het wel nét een beetje teveel op dat er nogal wat met CGI bloed gesmeten wordt. Zoals gezegd zijn er geen echte technische problemen en is de transfer bijna foutloos, maar echt mooi om naar te kijken is het allesbehalve.

De DTS-HD 5.1 soundtrack is zowat referentiemateriaal voor televisieseries met goede positionering van effecten en muziek, terwijl dialogen op geen enkel moment moeten strijden voor hun plaats in het geluidsspectrum. Alles vormt een mooi geheel dat ten allen tijde de sfeer perfect supporteert en naar een hoger niveau brengt.

Naast een audio commentaartracks en verwijderde scenes krijgen we weer een hele resem korte features over specifieke personages, de creatie van de gevangenisset en de effecten die je ziet op de zombies.

box-walkingdeads3

Onze Score:
6.0

geplaatst in: BLU, Entertainment One, Reviews
tags: ,


Leave a Reply