gaming sinds 1997

The Warriors

Herinner je je nog Double Dragon? Het was een game waarbij je alleen of met een vriend het ene scherm na het andere voorgeschoteld kreeg met als enige doel kloppen met je vuisten op alles wat op je afkwam. Ik ben echter zeker dat acht op de tien van onze anders toch wel onderlegde lezers nog nooit van dit game, of zelfs van dit genre (de side-scrolling 2D beat ‘m’ up), heeft gehoord! Gelukkig is dit niet langer een probleem, want Rockstar is erin geslaagd het genre eindelijk met succes over te zetten naar een 3D-wereld. Ook de graphicshoeren met een voorliefde voor rauw geknok komen nu dus op de Xbox aan hun trekken met Rockstars nieuwste boreling: The Warriors.

De algemene presentatie, stijl en sfeer van het spel zijn alvast enkele erg sterke punten van de game. De makers hebben niet enkel een cultfilm uit 1979 genomen om hun game op te enten (The Warriors), maar bovendien zijn ze erin geslaagd het sfeertje perfect om te zetten naar de spelvariant. De intro alleen al is er een bewijs van: het was al tijden geleden dat een filmpje vanaf de eerste seconde me bij de ballen kon vastgrijpen en me meezuigen in zijn grimmige en harde sfeer.

Origineel is ook dat de film niet zomaar wordt herkauwd, maar dat je eigenlijk te zien krijgt aan wat er gebeurde vooraleer de Warriors hun avonturen beleven uit de eigenlijke prent. Zo krijg je niet alleen de kans om de personages, de setting en de verhaallijn beter te leren kennen, er is zo ook kans op veel meer variatie in de gameplay en er wordt echt naar een climax toe gewerkt. Het verhaal zelf wordt overigens erg sterk gebracht, met geslaagde voice-acting, de reeds vermelde donkere sfeer en natuurlijk de nodige harde taal. Laat het dus duidelijk zijn dat dit geen spel is voor de kleinsten!

Vanzelfsprekend zal je je tijd doorbrengen op Coney Island, de plaats van dit bloederig gebeuren. Je krijgt de nodige (en gevarieerde) missies toegespeeld van je clanleider of van andere personen, je kan je stats RPG-gewijs opvoeren door je spieren te trainen en natuurlijk de nodige knokpartijen uitvoeren. Die laatste zijn overigens best goed uitgewerkt, met de nodige combo’s, de mogelijkheid om wapens te gebruiken (planken, buizen, messen, flessen, molotov cocktails etcetera) en tegenstanders op de grond te duwen om ze daarna al dan niet gewelddadig te bewerken. Ook bewegingen om meerdere mensen tegelijk aan te vallen en als een halve gare in een groep te springen zijn legio. Bovendien zullen de verschillende personages ook allemaal een klein beetje anders spelen. Het enige minpuntje is misschien dat minder ervaren gamers niet veel tijd krijgen om de combo’s te leren, maar anderzijds is het gevechtssysteem verbazend diep en genietbaar.

Gelukkig kan je ook meer doen dan enkel je vuisten laten spreken, hoewel het er vaak op neerkomt. Zo moet je op zoek naar geld door overvallen te plegen of mensen af te troggelen, dien je soms meer stealth-achtige objectieven te vervullen en moet je grafitti gaan plaatsen op muren van een vijandige clan. Ook het wassen van een auto of het snel vluchten over daken hoort bij de vele verschillende activiteiten die je zal mogen uitoefenen. Bovendien zijn er nog heel wat extra’s (waaronder enkele erg coole) die je kan unlocken en die de levensduur van het spel nog wat zullen verlengen. Aan variatie is er dus geen gebrek en dat is zeker één van de sterkste punten van dit spel.

Wat ook de levensduur verlengt is zonder twijfel de multiplayer co-op mode, waarbij je met één van je vrienden het verhaal kan doorspelen en elkaar kan steunen tijdens het overleven. Om je wat langer aan het spelen te houden tijdens de singleplayer mode hebben de makers waarschijnlijk ook het savegame-systeem wat minder makkelijk gemaakt. Er zijn enkele auto-saves, wat handig is bij de langere missies, maar soms zijn er simpelweg niet genoeg van die punten. Bovendien verlies je al je vooruitgang als je je console moet afzetten eer je de volledige missie hebt kunnen voltooien. Hier laat Rockstar toch een steekje vallen als je het mij vraagt.

The Warriors heeft een erg eigen visuele stijl die perfect aansluit bij de rest van het spel. Alles ziet er donker, verweerd en grimmig uit (onder andere door de doffe kleuren) en alhoewel de graphics wellicht nog een stukje beter konden qua textures en omgevingen, zijn ze van voldoende hoog niveau voor een grote titel. Bovendien maakt de interactiviteit en de (onder meer verticale) opbouw van de mappen veel goed. Wat me wel stoorde, soms meer dan me lief was, was de camera. Deze doet nogal vaak zijn eigen zinnetje, waardoor je wel eens gedesoriënteerd kan worden of het overzicht kan verliezen. Zo nu en dan eens op iemand van je eigen clan kloppen kan dan wel voorvallen!

Op het gebied van soundtrack en geluidseffecten is er niets dan lof. Het vechten klinkt werkelijk erg rauw en hard en je voelt dan ook als het ware je ribben kraken als iemand je op de grond schopt. De retro aandoende soundtrack (vol songs uit de Seventies) zorgt ervoor dat het game authentiek overkomt en uit elke porie die typische tijdsgeest ademt.

The Warriors is zonder meer een erg geslaagde beat ‘m’ up. Hij voelt niet enkel lekker old skool aan, maar speelt ook vlot en heeft voldoende diepgang en variatie om langer te blijven boeien dan de eerste 3 uur. Met het verhaal en de sfeer zit het helemaal snor en alhoewel de beelden niet altijd perfect zijn, vormt het wel een perfect geheel met de rest van de presentatie. Tel daar nog de uitstekende soundtrack en geluidseffecten bij en de geslaagde controls en je hebt een game dat heel veel mensen zal aanspreken. Knijp wel een oogje dicht voor wat betreft de minder gelukte cameraplaatsing. Zorg er ook voor dat je kleine broertje oordopjes insteekt als je niet wil dat hij twee dagen later geen zin meer kan uiten zonder er een ‘fuck’ tussen te gooien.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Warriors, The
geplaatst in: Reviews, Rockstar Games, Xbox
tags: ,


Leave a Reply