gaming sinds 1997

The Witcher

Enige tijd geleden klonk het nog ‘Overlord is één van de beste action-RPG’s ooit’. Wel, die heer van het duister heeft nu zijn gelijke ontmoet. The Witcher, een game ontwikkeld door het Poolse CDProjekt, heeft iets weg van Diablo, gemengd met een berg nieuwe RPG-elementen. Zo hebben de keuzes die je door het verhaal heen maakt een effect op het verloop van het spel. Dat is echter niet het enige aspect dat deze game tot een echte aanrader maakt!

Jij bent Geralt, een witcher met een aanzienlijke reputatie, die tijdens een grote oorlog tussen goed en kwaad gedood werd, maar dankzij bepaalde van zijn krachten weer tot leven gewekt kon worden. Voor ik verder ga met deze korte beschrijving van het verhaal, kan het misschien nuttig zijn om te weten wat een witcher juist is…

Het zijn namelijk premiejagers die tegen relatief hoge tarieven het vuile werk van betalende klanten opknappen. Ze jagen echter niet alleen op mensen, maar ook op monsters, demonen en ander gespuis uit de onderwereld. De gemiddelde witcher beschikt over bovenmenselijke krachten die hij verkrijgt door het drinken van magische brouwsels en het opeten van speciale “pilletjes” die een metamorfose van het lichaam veroorzaken. Zo kan een witcher bijvoorbeeld zien in het donker en beschikt hij over enorm snelle reflexen.

Geralt wordt op een regenachtige dag totaal verdwaasd, verdwaald, ontdaan van de meeste van zijn oude krachten en zonder geheugen teruggevonden in een enorm bos. De mensen die hem vinden behoren tot de laatste bende witchers die nog op de aarbol rondwandelen. Ze werden enkele jaren na de oorlog als grote slechteriken met de vinger gewezen, wat leidde tot een ware volkerenmoord op hun ras.

Geralt wordt als snel naar hun hoofdkwartier gebracht, een fort dat dienst doet als opleidingscentrum voor nieuwe elitepremiejagers, waar hij opnieuw de basistraining moet ondergaan. Net voor hij de training wil aanvangen slaat het noodlot toe. Een onbekende, maar enorm sterke, tovenaar komt samen met zijn handlangers alle rijkdommen van de witchers stelen. Onze helden staan machteloos zonder de kennis van metamorfose en natuurlijk heeft de tovenaar net dat meegepikt. Aan Geralt om alles terug te halen en de orde te herstellen!

Hoe het verhaal verloopt doorheen het spel is niet gebonden aan een vast patroon. Je krijgt regelmatig de mogelijkheid om een pad binnen een gegeven quest te kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld bij de eerste opdracht die je krijgt kiezen om een kelder te verdedigen of de buitenkant van datzelfde gebouw. Iedere keuze die je maakt heeft een invloed op hoe gemakkelijk of moeilijk alles zal verlopen eens je verder in het verhaal raakt. Daarnaast kunnen conversaties met NPC’s ook een invloed hebben op het spel. Een goede relatie met een zeker iemand biedt het potentieel om je quests een stuk gemakkelijker te maken, terwijl een verziekte sfeer tussen twee personen net het tegenovergestelde effect kan hebben.

Naast een stevige verhaallijn, interessante relaties en hun impact op de gang van zaken, heeft The Witcher ook nog andere features die de moeite waard zijn. Zo voelt het vechtsysteem een stuk meer natuurlijk en dynamisch aan, zeker in vergelijking met de gemiddelde RPG waar je eenvoudigweg op een knop moet drukken en de rest automatisch wordt berekend.

Het gaat niet alleen over “zijn mijn stats beter dan die van mijn tegenstander?”. Je hebt meer controle over wat Geralt doet doordat je ten eerste zelf de vechtstijl kan bepalen en ten tweede je er zelf voor moet zorgen dat onze grootmeester enkele vette combo’s ten tonele brengt. Je kan ook gebruik maken van het toetsenbord om het spel te besturen, maar de muis biedt in dit game meer vrijheid en werkt een pak vlotter dan het keyboard.

De eerder vernoemde magische drankjes die zo kenmerkend zijn voor witchers zijn ook van groot belang voor de gameplay. De ontwikkelaars zorgden ervoor dat de speler zelf zijn brouwsels kan maken. Dit gebeurt aan de hand van een erg intuïtief systeem. Je dient eerst de juiste materialen en ingrediënten te verzamelen door planten te ontdoen van bepaalde onderdelen en beestjes te mollen. Eens je deze spulletjes hebt verkregen, moet je ook voor een sterke alcoholische drank zorgen die de basis zal vormen van de potion.

Het enige wat dan nog ontbreekt om aan het brouwen te slaan, zijn de juiste recepten. Wie niet houdt van kokkerellen moet alvast rekening houden met het feit dat je in The Witcher niet zonder deze drankjes kan overleven! Gecombineerd met meer klassieke rollenspel-elementen zoals het levelen van je personage en het kiezen van de skills uit een berg mogelijkheden biedt de game een mooie mix van vernieuwing en vertrouwdheid.

Bovendien zal je je ook grafisch niet hoeven te vervelen. Alles speelt zich af in zeer gedetailleerde, gure, Middeleeuwse dorpen en steden (je weet wel, die waar ze nog hun behoeften deden in emmers en daarna de inhoud van die emmer het raam uit kieperden). De sfeer die gecreëerd wordt door de schitterende omgevingen wordt nog eens versterkt door een stevig staaltje sfeermuziek, die zich dynamisch aanpast naargelang de locatie waar je je bevindt en de tijd van de dag.

Al dat lekkers heeft natuurlijk ook een keerzijde. Niet alleen dient je configuratie uit de kluiten gewassen te zijn, je zal ook getrakteerd worden op aanzienlijke laadtijden. Verwacht je aan 30 seconden wachten om een Middeleeuws hotel te betreden. Dit samen met de bugs die regelmatig de kop opsteken vormen zowat de enige echt negatieve punten die ik kon vinden…

The Witcher is één van de beste RPG’s die ik in de afgelopen jaren heb kunnen spelen op PC. Alles wordt erg gedetailleerd en dynamisch weergegeven, en dat geldt zowel voor de presentatie als de manier waarop relaties en quests worden afgehandeld. De uitgestelde impact van keuzes op de verhaallijn is erg leuk en biedt bovendien massa’s herspeelbaarheid. Jammer genoeg komt al dit geschut met een prijs: The Witcher heeft allesbehalve zachte systeemeisen en is een ware geheugenverslinder. Technische eisen even opzijgeschoven, vormt dit een aanrader voor iedere gamer!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Witcher, The
geplaatst in: Atari, NamcoBandai, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply