gaming sinds 1997

This is Football 2005

Ik blijf erbij, sportspellen zijn leuker wanneer je ze speelt op een grote televisie met controllers dan wanneer je met twee op een toetsenbordje zit te rammen en op een klein scherm moet turen. Daarom schafte ik me, alweer drie jaar geleden, This Is Football 2002 aan. Lol dat ik daarmee getrapt heb, je houdt het niet voor mogelijk! Toen kwamen de examen- en eindwerkdeadlines in de buurt en werd alle vorm van ontspanning aan de kant geschoven. Met resultaat, want ik was geslaagd en ook mijn medegamer kon terug tijd vrijmaken om te gamen. Jammer genoeg stelden we na een uurtje vast dat de uitdaging eraf was en dat ook de repetitieve commentaar veel van zijn humoristisch effect verloren had.

Bij het ontvangen van deze reviewing disc kwamen de herinneringen boven en vol enthousiasme besloten mijn goede vriend, die anoniem wenst te blijven, en ik er met de laatste telg van de familie tegenaan te gaan. We verwachtten dan ook dat die uit zijn kinderschoenen was gegroeid, maar dat bleek tegen te vallen. Wij zijn daarentegen wèl geëvolueerd en dat maakte de gameplay er niet amusanter op. Die reageert namelijk nog altijd even traag als weleer, waardoor je echt veel moet oefenen om vlot te kunnen passen of tackelen, terwijl dat eigenlijk zou moeten aanvoelen als een tweede natuur. Nee, de futiele wijzigingen die gemaakt zouden zijn, ontgaan mij volledig en er zijn dus geen noemenswaardige verbeteringen of vernieuwingen tegenover de vroegere versie(s).

Alles ziet er relatief goed uit, de stadiums zijn mooi en het publiek ziet er aanzienlijk beter uit dan een jaar geleden. Dat neemt echter niet weg dat, net zoals bij de vorige edities, alles soms begint te schokken wanneer je onverwacht snel aanvalt, wat dribbelen en passen bij de goal vrij lastig maakt. Je ramt immers met volle overtuiging op de knoppen en alle input wordt verwerkt, maar uiteraard moet dat in real-time gebeuren en niet achteraf, want dan heeft dat net het omgekeerde, dus slechte effect. Sliden als de aanvaller al weg is of op doel trappen nadat je de bal al had weggetrapt, is geen eenmalige gebeurtenis. Dat leidt soms tot grote ergernis wanneer het toeval wil dat je daardoor een overtreding begaat, die wordt afgestraft met een rode kaart of strafschop.

De commentaar van weleer herinner ik me nog als de dag van toen: “Ver ernaast.” of “Zo’n kans moet je hem niet geven.” zorgde telkens weer voor uitbundige schaterpartijen. De verbazing toen ik bij het eerste partijtje Tom Van Landuyt’s stem hoorde was echter megalomaan groot. Over zijn acteerprestaties ben ik eigenlijk vrij enthousiast, Team Spirit en diens vervolg film kon mij in die mate overtuigen dat ik er naar de bioscoop voor trok. Dat had uiteindelijk misschien meer te maken met de interesse voor Vlaamse cinema en de daarmee gepaard gaande man Jan Verheyen. Over Team Spirit – De serie wil ik het niet hebben maar volgens mij kreeg Van Landuyt zijn rol als commentator voor TIF 2005 toch alleen door zijn werk voor de commerciële televisie. Indien hij zijn opdracht naar behoren had afgehandeld, was dat inderdaad een leuke extra geweest, maar dat is alles behalve het geval. Zijn intonatie is verkeerd, ontbreekt of is lachwekkend en bovendien spreekt hij zichzelf vaak tegen. Zo zegt hij bij benadering: “En we verlaten deze spannende en intensieve eerste helft voor de rust.” Eén enkele seconde later hoor je dan: “Echt veel actie hebben we nog niet gezien, hopelijk komt dat er nog na de rust.”

De overige geluidseffecten zijn niet slecht, maar waren ook niet uitmuntend. Wat echter voor een enorme vernieuwing zorgt, is de online mode. Hierin kan je het uiteraard opnemen tegen een andere speler, want die zijn talrijk aanwezig op de enkele servers. Echt interessant wordt het pas wanneer je thuis met twee speelt in een ploegje met nog twee andere waarmee je het dan opneemt tegen vier andere spelers die eveneens overtuigd zijn van het nut van netplay. Het spelen gaat erg vlot en je ondervindt helemaal geen last van netwerkvertraging. Een echte meerwaarde dus.

Minder meerwaarde, maar des t revolutionairder is de mogelijkheid om met behulp van een EyeToy een speler van jouw gelaat te voorzien. Door een paar profielfoto’s te nemen kan een of andere ingenieuze functie in het spel een 3D-model van je hoofd maken, om het vervolgens op een speler te plakken. Dat lijkt evident maar zal volgens mij een zeer flexibele code en optimalisatie vereist hebben. Ook dit is een leuke extra.

Daarnaast vind je in het menu alle standaard opties en spelmodi terug. Je zal echter wel goed moeten zoeken want de tekst is zo onleesbaar dat je ofwel moet raden wat er zou kunnen staan, ofwel de tekst beetje bij beetje moet ontcijferen. Dat was uitermate irritant in de chat room waar je een tegenstander kunt uitdagen of met hen de match kunt bespreken.

De online mode maakt This is Football 2005 veel interessanter dan zijn voorgangers, maar het heeft echter nog altijd last van dezelfde perikelen als zijn oudere broers. De gameplay mist iets, zeker in vergelijking met wat andere ontwikkelaars ervan terecht brengen. Grafisch valt alles nogal mee, buiten de occasionele framedrops, maar de commentaar van Tom Van Landuyt is wel degelijk een achteruitgang. TIF 2005 heeft me niet kunnen overtuigen van zijn goede bedoelingen, dus ander en beter. De PS2-versie van Ajax Club Football misschien of anders de gevestigde waarden FIFA 2005 en Pro Evolution Soccer 4.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: This is Football 2005
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply