gaming sinds 1997

Tiger Woods PGA Tour 06

Golf op de console, het klinkt zelfs saaier dan in het echt! Collega Zwan gruwelde dan ook bij de gedachte dat hij verplicht zou worden alweer een titel uit de Tiger Woods-reeks te moeten reviewen. Volgens hem dienen consolegames enkel voor seks, geweld en karaoke (Die laatste 2, ok, maar veel seks heb ik toch nog niet gezien op console – Zwan). Niets is echter minder waar. Hoewel het op het eerste gezicht een statische game lijkt, zal je al snel vol spanning je balletje door de lucht zien vliegen en als een gek op de L2-knop zitten drukken om toch nog dat klein ding wat extra spin mee te geven.

Net als met alle andere games uit de EA Sports-serie kan je je ook dit jaar verwachten aan een update van Tiger Woods PGA Tour XXXX (vul jaartal in naar keuze), met dus net iets betere graphics, een iets andere gameplay en enkele nieuwe opties in vergelijking met zijn voorganger. Gloednieuw is de Rivals-mode, zo een beetje de campaign in dit spel. Hier neem je het met een zelfgemaakt personage op tegen Tiger Woods om zo de beste golfer aller tijden te worden. En dat mag je vrij letterlijk nemen, want na een korte initiatie begin je aan een trip die zo’n kleine honderd jaar zal duren en waarin je het opneemt tegen de bekende en minder bekende goden uit het golfwereldje.

Je eigen golfer maken neemt al snel een half uurtje in beslag door de gigantische hoeveelheid opties (lengte van het neushaar bijstellen zit er net niet in), waardoor je je eerder een stilist waant dan een topgolfer in spe. Het blijft niettemin leuk om een (iets knappere) versie van jezelf wereldkampioen te zien worden. Door het succesvol afwerken van uitdagingen en wedstrijden kan je zowel ervaring opdoen als geld verdienen. De experience points kan je gebruiken om je personage te upgraden, het geld heb je nodig om nieuw materiaal en gepaste kledij te kopen. De inzet kan je tijdens het spel verhogen door allerlei weddenschappen te sluiten waardoor je uiteindelijk heel wat poen uit een hole kunt halen.

Dat is allemaal zeer leuk natuurlijk, maar waar het om draait is het golfen zelf. En daarmee zit het in dit spel uiteraard snor. Hoewel ik in het echte leven nog nooit één spelletje golf gespeeld heb en ik niet echt kan oordelen over het realisme in Tiger Woods 2006, kan ik je wel verzekeren dat dit spel van golf alleszins wel een heel aantrekkelijke sport maakt.

Met de joysticks op je controller bepaal je je swing en de plaats waar je de golfbal raakt en daarna is het hopen dat hij ongeveer neerkomt waar het pijltje stond. Maar je zult al snel merken dat het spel veel dieper gaat. Het zal steeds belangrijker worden om de juiste clubs en het juiste slagtype te kiezen om toch maar die Eagle te halen en je gamebreaker te vullen. Je zult dan ook supertrots zijn op je eerste hole-in-one (hoewel die op bepaalde golfbanen wel veel makkelijker te halen is dan op andere). Als het allemaal echter niet zo goed vlot, zal dat je op de meest hilarische manier worden duidelijk gemaakt door de twee commentatoren die je bij elke golfbaan begeleiden. Sla de intro van de golfbaan met bijbehorende uitleg -zeker in het begin- niet over, want ze hebben heel wat nuttige tips te vertellen.

Technisch ziet het spel er ook zeer goed uit. Er is een zeer vlotte soundtrack meegeleverd en grafisch ziet het er allemaal prachtig uit (Dat water! Die reflecties!). Het is wel spijtig dat sommige texturen niet goed op elkaar aangesloten zijn, wat zich toont in witte strepen op de green. Het komt echter enkel voor bij bepaalde camerastandpunten bij het putten en hoewel dit soms enerverend is, wordt het nooit echt storend.

Je moet je een beetje inleven in dit game en ik kan heel goed begrijpen dat sommige mensen echt niks aan Tiger Woods PGA Tour 2006 zullen hebben, maar wist het mij en mijn vrienden alvast te bekoren. Naast een goed uitgebouwde singleplayer met heel wat aan te passen opties, bevat het spel een ijzersterke multiplayerfunctie. Het halen van deadlines voor groepswerkjes was voor ondergetekende dan ook deze maand veel moeilijker dan ervoor. Het is makkelijk om EA te bashen en nog makkelijker om kritiek te hebben op EA Sports’ sequelfabriekje, maar Tiger Woods 2006 is echt een zeer strak spel dat op alle punten scoort en een kans meer dan verdient. Ik garandeer je dat je aangenaam verrast zult zijn!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Tiger Woods PGA Tour 06
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply