gaming sinds 1997

Tiger Woods PGA Tour 08

Tiger Woods PGA Tour draait al enige tijd mee en bleef me tot nu toe verblijden met de ettelijke vernieuwingen en verbeteringen die aangebracht zijn door de jaren heen. Zo was er bij de 07-versie de intrede van gelaatsuitdrukkingen, die een duidelijke emotionele boodschap overbrachten of de schitterende commentaren, geleverd door rasechte ESPN-journalisten. Toch rijst ieder jaar deze vraag bij me op: ‘Zouden de ontwikkelaars er ditmaal opnieuw in geslaagd zijn om het spel zo te verfrissen dat het alweer een jaar kan meedraaien aan de top van de sportgames?’. Om een antwoord te krijgen op die fundamentele levensvraag zat er maar één ding op: Tiger Woods PGA Tour 08 aan de tand voelen!

Toen ik het altijd “gezegende” pakketje met daarop ‘Fragland’ in mijn brievenbus zag liggen, kon ik mezelf haast niet bedwingen. Ik spurtte naar binnen, worstelde een half uur met de plastiekfolie rond het doosje en gooiede dan de dvd mijn X360 in. Ik plofte mezelf in de zetel en begon vol ongeduld naar het scherm te staren tot het logo van EA Sports te voorschijn kwam.

Eens dat voorbij was, merkte ik verschillende zaken. Het eerste was dat de menu-interface eigenlijk zo goed als geen veranderingen ondergaan had, wat bij mij een plotse uitval van angstzweet veroorzaakte… Was er dan toch een einde gekomen aan de vernieuwende spree van deze golfgame? Wel, over het algemeen is er niet echt sprake van een nieuw spel zoals van de twee voorgaande jaren kon gezegd worden. TW 08 is eerder TW 07 met enkele leuke toevoegingen en wat kleine verbeteringen.

Photo GameFace is één van die amusante nieuwtjes. Met die mogelijkheid kan je via je Xbox Live Cam of een gewone digitale camera jezelf op het beeld toveren, of althans je aangezicht. Het zit zo: je maakt twee foto’s, één van je gezicht en één van de zijkant van je hoofd en als bij wonder transformeert het spel de beelden naar een digitale versie van jezelf. Een andere nieuwkomer is EA Sports Gamernet, een online gaming service van EA Sports waar je filmpjes van andere spelers kan bekijken of het kan opnemen tegen iemands ‘ghost’. Het is namelijk zo dat je als TW 08-gamer de mogelijkheid hebt om je beste prestaties te uploaden. Dat biedt andere spelers de mogelijkheid om hun talent te meten tegen het jouwe.

Daarnaast werden ook twee nieuwe banen toegevoegd, evenals acht extra profspelers en een partygame genaamd ‘bingo bango bongo’, een modus die te spelen is met 2 tot 4 spelers. De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk punten te halen door één van de drie titelelementen te bereiken. Ter verduidelijking: bingo staat gelijk aan eerst op de green, bango is het equivalent van het dichtst bij de vlag liggen en bongo wil zeggen dat je de beste score hebt behaald. De voorgaande items zijn eigenlijk te verwaarlozen als we het hebben over enorme verbeteringen. Wat echter wél zorgt voor meer spanning en amusement zijn de nieuwe manier om een slag uit te voeren, de invloed van zelfvertrouwen op je spel en de ‘putt preview’.

De ‘3-click swing’ zorgt ervoor dat je niet langer gebruik hoeft te maken van de linkerthumbstick om de bal te lanceren, maar enkel en alleen beroep hoeft te doen op de A-knop. De naam zegt het zelf, om te swingen hoef je slechts drie maal te drukken. De eerste keer zet je de beweging in, de tweede maal bepaal je de kracht van de slag aan de hand van een metertje onderaan het scherm en als laatste bepaal je de nauwkeurigheid van het schot (tevens aan de hand van een metertje). Hoewel die wijze van spelen dateert uit de jaren stilletjes, zijnde enkele versies van TW terug, biedt het toch de ideale gelegenheid om het spel te leren kennen. Persoonlijk gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar de standaardmanier van werken (met de linkerstick), want die voegt immers een zekere moeilijkheidsgraad toe aan het spel, naast het enorm euforische gevoel wanneer je die perfecte mep geeft die de bal zonder pardon in het gaatje doet belanden.

Een ander element dat invloed heeft op je manier van spelen is het zelfvertrouwen van je personage. Als je goed staat te spelen op een bepaalde hole, zal zijn zelfbeeld lichtelijk overhellen naar egocentrisme en gedachten als ‘ik ben de beste’ of ‘kus mijn schoenen!’ zijn daarbij geen zeldzaamheid. Dat heeft als gevolg dat het alsmaar makkelijker wordt om goed te spelen op die bepaalde hole (hetzelfde geldt voor bepaalde slagen of situaties zoals bunkers en dergelijke). Wanneer je echter minder stevig speelt en het zelfvertrouwen naar beneden werkt, zal een goed resultaat niet zo makkelijk te behalen zijn. De golfer zal minder accuraat slaan, minder ver, …; kortom, je verliest een deel van je vergaarde virtuele kunsten.

In de voorgangers van 08, vonden we reeds iets terug als de ‘ideale putt’. Dat toonde waar en hoe je de bal best kon spelen om het ding in de cup te knallen. De mensen bij EA hebben besloten daar even een nieuwe draai aan te geven. In plaats van te zien hoe je zou moeten putten, krijg je nu een beeld van hoe je bal gaat rollen als je de club tegen dat witte bolletje mept en dit werd de putt preview gedoopt. Let op: bij iedere putt kan je de mogelijkheid slechts één keer gebruiken en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat er niet mee kan overdreven worden, waardoor het putten toch nog een zekere moeilijkheidsgraad behoudt. Het nadeel is dan weer dat je het bij iedere putt opnieuw kan gebruiken. Gevolg: door deze putt preview is putten geen kunst meer in TW 08!

Op audiovisueel vlak is er geen vooruitgang geboekt. Op dat gebied is het net alsof je Tiger Woods PGA Tour 07 aan het spelen bent. Ter compensatie werden de controls en spelmogelijkheden nog een beetje verbeterd, iets wat naar mijn mening een betere keuze was dan het opkrikken van de beelden en geluiden, want die waren immers al van hoge kwaliteit. Waar ze misschien wel iets nieuws hadden mogen mee doen is de multiplayer. Hier valt niets nieuws op te merken. Het is geen ramp, maar het had leuk geweest om misschien een online seizoen te kunnen spelen of aan een wedstrijd deel te nemen zonder lag.

Tiger Woods PGA Tour 08 is wel degelijk een verbetering op zijn voorganger, hoewel er geen sprake is van enorme vooruitgang. Fans zullen hoe dan ook van TW 08 houden, maar wat nog meer is, is dat het de ideale gelegenheid biedt voor nieuwelingen om eens iets anders te proberen dan voetballen of mannetjes neerknallen. De 3-click swing is namelijk de perfecte manier om de regels van golf rustig te leren, zonder je echt zorgen te hoeven maken over proberen recht te slaan met de thumbstick. Ondanks de weinige echte vernieuwingen, blijft Tiger Woods PGA Tour 08 dus een dijk van een spel!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Tiger Woods PGA Tour 08
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply