gaming sinds 1997

Tiger Woods PGA Tour 09

Zoals Nadal bij tennis hoort en Ronaldinho bij voetbal, zo associeer je Tiger Woods met golf. En welke succesvolle speler wil er nu geen eigen game? Tiger Woods PGA Tour ’09 beheerst alle onderdelen die oh zo belangrijk zijn bij het golfen. Het spel eist je opperste concentratie, vergt een verfijnde techniek en toetst je koelbloedigheid. In het kort: van Albatross tot Triple Bogey met PGA Tour ’09.

De Tiger Woods PGA Tour-franchise gaat al enkele succesvolle jaren mee en EA weet elk jaar opnieuw een kwalitatieve opvolger neer te zetten. De franchise is van uitstekende kwaliteit en lijkt de gulden middenweg gevonden te hebben tussen realisme en toegankelijkheid. Iedereen kan een balletje slaan, maar of dit tot goede resultaten leidt op de golfbaan hangt af van je gedrevenheid. Oefening baart kunst en gelukkig voelt de besturing goed aan waardoor je niet vroegtijdig afhaakt. Door de implementatie van het real-swing systeem lijkt het wel of je zelf de slag uitvoert. Beweeg de linker analoge stick naar achteren en duw hem vervolgens naar voren om je swing uit te voeren. Dit nieuwe systeem voelt zeer goed aan en is verbazingwekkend nauwkeurig. Ligt het je niet, dan kan je nog steeds aan de slag met het oudere 3-click systeem waarbij de kracht en precisie van de slag te volgen is op een balkje.

Ditmaal sta je er echter niet alleen voor. Hank Haney, coach van Tiger Woods, biedt namelijk zijn hulp aan en zal je gedurende het spelverloop de nodige tips geven. Door wat slagen te oefenen in zijn bijzijn leer je je swings te ‘tweaken’. Elke club kan je aanpassen aan je eigen speelstijl. Heb je het moeilijk met het accuraat afslaan van de bal, dan kan je de zogenaamde sweet-spot op je driver verhogen om zo betere slagen uit te voeren. Tijdens je carrière blijf je jezelf verbeteren dankzij een nieuw systeem dat de naam Dynamic Skill Progression mee kreeg. Door toernooien of trainingen succesvol te beëindigen, worden de vaardigheden van je golfer verhoogd. Zijn je swings gedurende een wedstrijd nauwkeurig, dan zal je accuracy skill de hoogte in gaan. Ging het putten catastrofaal? Dan zal je je putting skills zien dalen. Omdat slechte prestaties ook negatieve gevolgen hebben op je vaardigheden, is dit een extra motivatie om je best te blijven doen zodat je het verlies toch een beetje kan compenseren.

Grafisch ziet de game er weer gelikt uit. De golfterreinen zijn bijna fotorealistisch te noemen, net als de professionele golfers. Het gras alleen al bevat zoveel verschillende soorten groen dat geen enkel sprietje eenzelfde kleur heeft. Het geluid daarentegen is van mindere kwaliteit. Hank Haney had het blijkbaar te druk om veel in te spreken, maar ook het commentaarduo Kelly Tillman en Sam Torrance heeft niet meer dan enkele oppervlakkige lines te vertellen. De achtergrondgeluiden kunnen er nog wel door. Zo hoor je soms een vliegtuig overvliegen of hoor je het boegeroep van een ontstemde toeschouwer die een golfbal tegen zijn been kreeg.

Ook het online gebeuren loopt gesmeerd. Zelden zul je met lag te kampen hebben, of elkaar niet goed verstaan via de headset. De opmerkelijkste nieuwigheid is de simultaneous mode, waar het mogelijk is met drie andere spelers gelijktijdig online te spelen. In plaats van elke keer je beurt af te wachten, kan je nu alle vier tegelijkertijd beginnen. Hierdoor verloopt alles veel vlotter, maar je wordt wel een beetje afgeleid door de gekleurde lijnen die de slagen van je medespelers aangeven.

Tiger Woods is duidelijk een evolutie en geen revolutie ten opzichte van zijn voorganger. De game verloopt vlotter, heeft een duidelijkere interface en een stabiele online mode. Grafisch ziet de game er prachtig uit, maar het geluid kon stukken beter. Laat je niet afschrikken door alle grafieken, golftermen en de ‘hoge’ moeilijkheidsgraad, maar neem je tijd, tweak je clubs en houd je frustraties onder controle.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Tiger Woods PGA Tour 09
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply