gaming sinds 1997

Tiger Woods PGA Tour 2004

Golf … een sport waar ik nooit zonder externe stimulans (lees: waardebon van enkele tienduizenden franken voor een golf-shop) in realiteit mee in aanraking zal komen, virtueel is dit natuurlijk een andere zaak. Electronic Arts’ Tiger Woods PGA Tour 2004 geeft elke welwillende gamer de mogelijkheid om zich eens netjes uit dossen met al dan niet belachelijke kleren en om zich een zak golfclubs (met caddy!) aan te schaffen.

TW PGA Tour 2004, waarnaar we gemakkelijkheidshalve verder in deze review zullen refereren als TW 2004, is een golfing game naar mijn hart en heeft een waslijst aan features die het vermelden waard zijn.

Als starter kunnen we vermelden dat TW 2004 de EA Sports Game Face feature ondersteunt. Deze ‘tool’ geeft ons gamers de mogelijkheid om een immense reeks parameters en accessoires aan te passen om uiteindelijk een gamepersonage naar keuze te creëren: dikte van de benen, torso, boobs, kaakbeenderen, haarkleur, haarstijl, neus, ogen, tatoeages … alles gewoon ! Ik moet eerlijk toegeven dat ik minstens een kwartier bezig ben geweest met de creatie van mijn karakter, dit vertegenwoordigde dan een luttele poging om mezelf digitaal te recreëren maar over het resultaat gaan we hier niet verder uitweiden. (knipoog) Bottom line: een pracht van een tool die je verbondenheid met het spel zeker ten goede komt.

Wie dacht dat er slechts 1 manier is om golf te spelen slaat de golfbal in TW 2004 wel degelijk mis: World Tour, PGA Tour Season Mode, Scenarios, Real-Time Events, Traditional Games en Arcade Modes staan ter onzer beschikking om eens lekker op die bal te gaan meppen. Zij die wat van de wereld willen zien kiezen best voor World Tour, PGA Tour Season Mode geeft je de mogelijkheid om tot 10 opeenvolgende seizoenen na elkaar te golfen en Real-Time Events bieden events aan die in realiteit ook op dit eigenste moment gespeeld worden, afgaande op de interne klok van je Xbox console.
De Traditional Games bevatten 8 verschillende stijlen: Stroke Play, Match Play, Skins, Practice, Stableford, Alternate Shot, Best Ball en Fourball. Onder Arcade Modes vinden we volgende zaken terug: Battle Golf, Long Drive Shootout, Skillzone en Speed Golf.
Het spreekt voor zich dat dit alles veel te veel is om in detail te bespreken, je mag er in ieder geval vanuit gaan dat je ettelijke uren zoet zal zijn en dat de verveling niet snel zal toeslaan wanneer dit spel zich in je console bevindt …

Gezien we in deze tijd kunnen genieten van leuke joysticks op onze gamepads heeft EA hier handig gebruik van gemaakt om het slaan op de bal zeer interactief te maken. De linker thumbstick moet men achterwaarts bewegen om de golfbeweging in te zetten, om dan op het juiste moment de thumbstick terug voorwaarts te bewegen om de slag op het balletje te perfectioneren. Zeer leuk, maar ook zeer frustrerend wanneer je voor de zoveelste maal een klodder gras wegmaait en de bal in het water belandt …
De overige controls gaan van het bepalen van de spin-richting bij een slag tot de aanpassing van een camerastandpunt, in het begin een beetje moeilijk om te onthouden maar alle controls nestelen zich zeer snel op een vaste stek in je vingers.

Visueel is TW 2004 een echt pareltje: prachtige golf courses, mooie omgevingen, levensechte karakters, pareltjes van gezichtsuitdrukkingen en bewegingen bij succesvolle of minder succesvolle slagen … moet er nog vis zijn ? Tijdens het spelen van het spel verdien je geld (als je er iets van kan bakken tenminste) dat je kan spenderen in de Pro Shop, de plaats om jouw out-of-the-box golfertje een set mooie kleren, sieraden en tatoeages aan te meten. Het is zelfs mogelijk om extra animaties aan te kopen, die dan automatisch zullen uitgevoerd worden door jouw golfer als reactie op bepaalde events tijdens het spel.

Op audio-gebied zit het (zoals we trouwens ondertussen gewend zijn van EA) ook wel snor, verschillende stevige default tracks staan ter beschikking om het getjilp van vogels te overstemmen tijdens je partijtje golf. EA Sports Trax is de feature die al dit decibel-geweld configureerbaar maakt, wat eveneens wil zeggen dat het mogelijk is om jouw eigen liedjes die je op de harde schijf van je Xbox gepleurd hebt toe te voegen aan de playlist van TW 2004 … een functie waar PS2-eigenaars op dit moment enkel van kunnen dromen en voor mij persoonlijk toch een leuk pluspunt.

Hopelijk heb ik niets vernoemenswaardig over het hoofd gezien, de eerste uren gameplay zijn namelijk redelijk overweldigend door alle toeters en bellen die Tiger Woods PGA Tour 2004 bevat, al mag dit zeker niet als een minpunt worden opgevat. EA heeft een nette middellijn tussen arcade en simulatie bewandeld op het gebied van gameplay, tel daarbij de waslijst aan game-modes en de audio-visuele kwaliteiten … en we kunnen alleen maar concluderen dat TW 2004 een topper van formaat is die tijdens de eindejaarsperiode in menig kadoverpakking mag belanden.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Tiger Woods PGA Tour 2004
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply