gaming sinds 1997

Tiger Woods PGA Tour 2005

Tja, die EA Sports games, het is me wat. Net als de kunstzinnige Pirelli-kalender, de geruchten over de slippertjes van David Beckham of godbetert zelfs de bezoekjes van de kerstman, komen ze elk jaar terug. telkens zijn ze nét dat klein beetje verfijnd en verbeterd om een aankoop te rechtvaardigen. Hetzelfde geldt voor deze Tiger Woods PGA Tour 2005: zo cliché als de grappen over de borsten van Justine Henin-Hardenne, maar toch elk jaar weer ijskoud het beste golfspel.

Wanneer je Tiger Woods PGA Tour 2005 (Jezus wat een titel, laten we het houden bij TW 2005) voor het eerst opstart wordt je “verwelkomd” door EA’s verbeterde GameFace 2 interface. Hiermee moet je (verplicht!) je eigen karakter aanmaken. Je hebt zo’n 100 lichaamskenmerken die je kunt veranderen. Om alleen al je baardgroei te regelen (1 kenmerk) heb je al tientallen mogelijkheden. Je bent dus al gauw een half uur kwijt, eer je een golfer gecreëerd hebt die je min of meer bevalt. Heel leuk dus voor spelers van The Sims 2 en consorten, maar ik vond het eerder irritant. Het toevoegen van enkele standaardcharacters had dus best gemogen.

Ook verplicht, maar niet storend, zijn de tutorials. Alles wordt goed en duidelijk uitgelegd, maar niettemin kan de overvloed aan slagen soms wel verwarring zaaien, zeker bij de beginnende speler. Eens je de tutorials vervolledigd hebt, kan je beginnen aan het echte werk. Ook hier wordt je werkelijk overrompeld door opties. Een greep uit het aanbod: Legend Tour, Legend Scenarios, Pro Tour Season, Traditional Games, Realtime Events,… enfin je snapt het wel. Meer dan genoeg modes en mogelijkheden om je bezig te houden tot aan Tiger Woods 2006 (en wees maar zeker dat die er komt ;)).

Nieuw dit jaar zijn de Online Mode (hoewel ik me serieus afvraag of Europeanen hier veel mee zijn) en Tiger Proofing. “Tiger, wat blieft er u?” hoor ik u al zeggen. Wel: Tiger Proofing laat je alle golfbanen naar believen aanpassen. Wil je wat meer “rough” -lang gras- of “bunkers” -zandkuilen- om een grotere uitdaging te krijgen, geen probleem. Ook de baan makkelijker maken is mogelijk. Wees wel gewaarschuwd dat je minder prijzengeld krijgt op een gemakkelijkere baan. Maar in feite kan je Tiger Proofing vergelijken met het Off-the-Ball systeem uit de laatste FIFA’s. Een nieuwigheid voor de die-hard fans, maar geen kat die het werkelijk gebruikt.

Maar goed, over de gameplay nu, want daar gaat deze game tenslotte om. Op dat vlak zit het hier zoals gewoonlijk erg snor. Het spel wordt na een tijdje erg verslavend, vooral dankzij het gekende ‘Analog Swing’ systeem. Haal je linker stick naar achter om kracht te krijgen (backswing) en duw hem zo nauwkeurig mogelijk rechtdoor om de bal te lanceren (downswing). Het voelt gewoon erg natuurlijk aan, maar vergt een beetje oefening om het echt helemaal onder de knie te krijgen, en dat kan wel eens lang duren want de moeilijkheidsgraad ligt in TW 2005 echt wel hoog, maar eens je de bal op de ‘putting surface’ krijgt, moet het moeilijkste nog komen. Geloof het of niet, maar putten (de bal vanop enkele meters afstand in de hole krijgen) is het moeilijkste uit het spel. Gelukkig heeft EA daar nu iets nieuws voor gevonden, zijnde Tiger Vision. Deze nieuwe feature maakt van putten werkelijk een makkie. Druk op R1 voor het putten en zet je doelmarker op het verschijnende gele bolletje. Laat je stick gaan en 9 op 10 keren gaat de bal binnen. Jammer genoeg kan je maar enkele keren Tiger Vision gebruiken per wedstrijd.

Op de andere gebieden scoort dit spel echter niet zo goed. De omgevingen zijn wel goed ontworpen, maar lijken doods en blinken niet uit qua detail. Met je personages is het niet veel beter gesteld. De matige modellen zijn duidelijk niet van het niveau van andere EA Sports games als FIFA 2005 en NBA Live 2005. Nu kan je wel zeggen dat een game als dit geen supergraphics nodig heeft, maar ik kan moeilijk de score onterecht omhoog halen hé? Ook het geluid is niet veel soeps. Meestal is er een doodse stilte, en de weinige muziek die er is, werkt enkel enerverend. Gelukkig kwijten de commentatoren zich goed van hun taak, zeer goed zelfs, maar het valt op dat ze niet te veel verschillende lijntjes tekst hebben, want zelfs na 1 match hoor je al herhaling. Op technisch vlak is TW 2005 dus verre van een topper.

Tiger Woods PGA Tour 2005 is zoals elk jaar gewoon het beste golfspel, punt andere lijn. De echte fans moeten dit spel gewoon in huis halen, want ze zullen er maanden plezier aan beleven. Tiger Vision en de nieuwe Online Mode geven hen zelfs nog extra redenen tot aanschaf. Voor de rest blijft TW 2005 gewoon hetzelfde als zijn voorganger. Maar waarom dan die 74%? Wel, meer casual spelers zullen er niet veel aan hebben. De steile leercurve en de middelmatige technische uitwerking zijn stevige afschrikkers en die halen de score danig naar beneden. Vind je dat niet erg, dan mag je er gerust 10% of meer bijtellen, maar ik weiger dat te doen.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Tiger Woods PGA Tour 2005
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply