gaming sinds 1997

Tinker Taylor Soldier Spy

De jaren ’70 tijdens de Koude Oorlog. Control is ervan overtuigd dat er een mol zit in de Britse Intelligence maar wanneer een ongeauthoriseerde undercover operatie die opgezet was om de mol te vinden compleet fout loopt heeft Control geen andere keuze dan ontslag te nemen, samen met zijn nummer twee, George Smiley.

Enkele jaren later meldt afvallig agent Ricky Tarr aan een hooggeplaatste ambtenaar dat er een mol zit aan de top van de Britse Intelligence. Smiley wordt uit zijn pensionering geroepen om dit in totale geheimhouding te onderzoeken…

Dezer dagen gebeurt het raar of zelden nog dat we films zien over spionnen, en als er dan toch een voorbij komt is het als Mission Impossible waarbij explosies en aktie die totaal niet realistisch is op de voorgrond treden. Als dusdanig is het een verademing om nog eens een “echte” voorbij te zien komen in de vorm van Tinker Taylor Soldier Spy waarbij we de sfeer van de jaren ’70 en de Koude Oorlog perfect zien terugkeren en waarbij spionnen werken met informatie en intelligentie in plaats van kogels en explosieven.

De cast doet een schitterende job en we krijgen mensen te zien die naar hun werk gaan zoals de gemiddelde man in de straat. Behalve dan dat hun werk bestaat uit het maken van geheime plannen en verzamelen van informatie die de levens van miljoenen anderen kan beïnvloeden. Het is een gevoel van naturel en “een gemiddelde dag op kantoor” die deze film met kop en schouders boven de rest doet uitsteken.

De scene op het verlaten vliegveld is daar een perfect voorbeeld van. Smiley die een gesprek heeft met een van zijn voormalige collega’s alsof ze aan het babbelen zijn over de voetbalwedstrijd van de vorige avond terwijl ze in realiteit aan het afwegen zijn of de man dood moet. Excellent!

Ik kan niet echt zeggen dat deze film me van mijn sokken blaasde, noch dat het een film is die ik naast de grootsten van alle tijden zal plaatsen, maar een ding is zeker: het is de beste spionagefilm die we in jaren gezien hebben!

Tinker Taylor ziet er nogal uitgeblust uit en blinkt niet uit op het eerste zicht, maar dan merk je dat alles dat je niet goed vindt aan het beeld opzettelijk is en perfect in lijn met de atmosfeer en de setting van de jaren ’70. Als dusdanig levert Entertainment One wel degelijk een zeer goede transfer. Hetzelfde kan gezegd worden over het geluid waarbij zelfs de meest simpele zaken zoals achtergrond geluid van een radio tot een auto die passeert opvallen. Enkel wederom spijtig dat we moeten melden dat er geen extra’s aanwezig zijn.

Onze Score:
9.0

geplaatst in: BLU, Entertainment One, Reviews
tags:


Leave a Reply