gaming sinds 1997

Tom Clancy’s Ghost Recon 2: Summit Strike

Tom Clancy’s Ghost Recon 2 Summit Strike lijkt een goedkope uitbreiding op het originele Ghost Recon 2, maar in realiteit is het een standalone uitbreiding die heel wat gebreken van zijn voorganger aanpakt en die tegen een budgetprijs stevig wat nieuw tactisch shooterplezier biedt. In deze review bekijken we dan ook op welke manier UbiSoft het Xbox-spel heeft verbeterd en in welke levensbedreigende situatie de Ghosts deze keer verzeild geraken.

Je mag immers weer maar eens de wereld, en meer specifiek Kazakstan, redden samen met je team van getrainde commando’s. Een zekere Rahil speelt terroristje en heeft het land in rep en roer gezet door een chemische aanval uit te voeren terwijl de lokale president vermoord wordt. Tijd voor wat inmenging van buitenaf, vinden de V.N. en prompt sturen ze jou af op deze explosieve situatie.

Je opdracht zal na 11 missies ten einde zijn, maar dat wil niet zeggen dat het spel kort is. Elke missie is immers een stevige brok dankzij de typische en eerder realistische gameplay, waarbij één verkeerde beweging genoeg kan zijn om je het loodje te doen leggen. Uiteraard zitten ook de grote omgevingen er voor iets tussen. Die versterken namelijk de realistische feel van de game omdat je erdoor meer vrijheid krijgt over hoe je je objectieven afwerkt.

Bovendien hebben de makers ervoor gezorgd dat deze uitgestrekte omgevingen ook daadwerkelijk worden gebruikt en niet enkel dienen als versiering. Vijanden blijven niet steeds op dezelfde plaats, ze vallen je in de rug aan of ze blijken plots aan de andere kant van de straat op te duiken. Je zal dus steeds ogen op je rug moeten hebben wil je het er levend vanaf brengen.

Gelukkig is er ook een verbetering in de A.I. merkbaar in vergelijking met de vorige Ghost Recon spel en dat zowel bij je teammates als bij de vele tegenstanders. Die eerste kan je simpele bevelen geven, alhoewel ze best ook zelf hun streng kunnen trekken. Meer dan eens zullen ze je zelfs voor zijn bij het uitschakelen van vijanden. Desondanks laat de A.I. hier en daar nog te wensen over, bijvoorbeeld wanneer vijanden zonder dekking te zoeken naar je toe komen gestapt of ze gewoon blijven zitten terwijl ze onder vuur liggen.

Dankzij de onvoorspelbaarheid van de omgevingen en de tegenstander, het ontbreken van health kits en de overmacht aan vijanden is Summit Strike zeker geen gemakkelijk spel geworden. Gelukkig hebben de makers het mogelijk gemaakt om op elk moment je spel te bewaren zodat je eventuele moeilijke situaties in verschillende stukjes kan afwerken. Zo wordt sterven iets minder pijnlijk! Ook het vermelden waard is de afwisseling in de opdrachten en de situaties. 11 missies lijkt weinig maar de kwaliteit ervan is steeds hoog en enkele van de levels, waaronder de nachtelijke, zullen je wel even bijblijven.

Eens je de singleplayer uitgespeeld hebt kan je nog uren bezig blijven met de multiplayercomponent. Deze is op zijn minst vetjes te noemen, want je krijgt een heleboel variaties (meer dan 20!) die zonder twijfel elk soort speler zullen kunnen plezieren. Er zijn splitscreen- en system link-mogelijkheden en natuurlijk kon ook Xbox Live-ondersteuning niet ontbreken. Enkele van de leukere toevoegingen daarin zijn de teambased modes en natuurlijk een co-op mode, waarbij je onder andere de missies uit de campagne nog eens kan overdoen met je vrienden.

Visueel hebben we niks te klagen, want naast de grote afwisseling in de omgevingen (sneeuw, steden en straten, bossen en spannende nachtmissies mét cool nachtkijkereffect) krijg je ook erg geslaagde animaties te zien, kan je ver inzoomen met je snipergeweer (zeker voor een console) en werd er voldoende oog voor detail aan de dag gelegd bij de tussenfilmpjes, de menu’s en settings. Ook het geluid is geslaagd, met heel goeie sound effects en degelijke voice-acting.

Het mag duidelijk zijn: als je hield van Ghost Recon 2, zal je ook houden van dit expansiepack (waarvoor je het originele spel niet nodig hebt). Voor een budgetprijs krijg je een toptitel die een stevige singleplayercampagne biedt, evenals massaal veel multiplayermogelijkheden. Kortom meer van hetzelfde tactisch shooterplezier. Bovendien werden de gameplay en de graphics van Summit Strike nog wat bijgeschaafd, zodat je heel wat waar voor je geld krijgt. In afwachting van Advanced Warfighter voor de Xbox360 is deze titel dus zeker meer dan enkel een zoethoudertje!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Tom Clancy’s Ghost Recon 2: Summit Strike
geplaatst in: Reviews, Ubisoft, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply