gaming sinds 1997

Tom Clancy’s HAWX 2

Vorig jaar slaagde Ubisoft erin om het Tom Clancy-universum op een leuke manier uit te breiden dankzij H.A.W.X. Deze nieuwe franchise wist zowel de gedreven vliegfanaten als de vliegknuppel-groentjes aan te spreken dankzij de toegankelijke doch “realistische” gameplay. Aangezien de geschiedenis zich blijft herhalen en een sequel meer of minder de game industrie niet zal schaden is het aan jou om een nieuwe globale crisis af te wenden. De geluidsbarrière aan diggelen slaan doen we met alle plezier.

Net als bij alle andere Tom Clancy games zit het verhaal goed vol met terroristen, plotwendingen, dubbele spionnen en gevaarlijke wapens. David Crenshaw, de held die alle naadjes gladstreek in de vorige game is intussen kolonel geworden en heeft het gezag gekregen over de H.A.W.X. piloten. Tijdens een testvlucht wordt de militaire vlieghaven van waar je net opsteeg laf aangevallen door terroristen. Dit offensief wordt uiteraard al te gretig gebruikt als startschot om zelf wat bommetjes te werpen. Van de ene luchtstrijder naar de andere probeer je de terroristen uit hun holletjes te halen. Het verhaal speelt een zeer kleine rol tussen al dat geschut, maar dat hield Ubisoft niet tegen om leuke en interessante cutscenes te maken ter illustratie.

H.A.W.X. 2 biedt in tegenstelling tot zijn voorganger meer afwisseling, iets wat dit genre zeker nodig heeft. Naast de traditionele vliegmissies, zul je nu ook door middel van een UAV vijandelijk terrein kunnen verkennen ter voorbereiding van je aanval. Daarnaast zul je in mid-air kunnen bijtanken, veilig moeten landen om je munitie aan te vullen en zelf moeten opstijgen. Uiteraard draait de game nog steeds om die heerlijke dog fights en met zijn 20 missies bezit de story mode ongeveer een even lange speelduur als zijn voorganger.

Aan de fundering is haast niks veranderd, maar aangezien de game slechts een jaar na zijn voorganger te koop is hadden wij niets anders verwacht. Nog steeds moet je raketten ontwijken, scherpe manoeuvres uithalen in de lucht en zoveel mogelijk gespuis doorklieven met kogels. Maar het hele gebeuren werd wel degelijk onder handen genomen. Zoals ik al zei zul je dikwijls moeten opstijgen en landen met je supersonische vliegtuigen. Dankzij het ERS (Enhanced Reality System), dat reeds aanwezig was in H.A.W.X., word je geholpen bij moeilijke manoeuvres zoals het landen of het bijvullen van je tank. Ook bij moeilijke vijanden zul je gebruik kunnen maken van dit hulpmiddel.

De echte actie speelt zich nog steeds af in de Assistance Off, waarbij de camera een globaler en dynamischer beeld inneemt van de omgeving en je straaljager. Deze “modus” is vanaf het begin reeds beschikbaar, in tegenstelling tot de voorganger waarin je vijf missies lang andere vliegers moest onderscheppen zonder deze handige feature. Nog een interessant punt bij H.A.W.X. 2 is de lange waslijst aan rewards en challenges die je kan unlocken door missiedoelen te halen, vijandelijke vliegtuigen te doorzeven en geslaagde manoeuvres uit te voeren. Je beloning voor het harde werk zal van nieuwe vliegtuigen en decals tot betere wapens en afleidingapparatuur gaan.

Wie naast de story mode nog niet genoeg krijgt, mag zich uitleven in Survival waar je tien rondes moet zien te overleven tegen een onophoudelijke stroom aan vijanden. In Arcade vind je de vliegmissies terug uit de story mode, zij het met enkele lichte aanpassingen om het moeilijker voor de speler te maken. Zo zul je een missie voorgeschoteld krijgen waar je enkel machinegeweren tot je beschikking hebt . En als laatste zijn alle omgevingen beschikbaar in Free Flight, waar je rustig wat verder kunt boeren of je kunstjes oefenen. Daarnaast zijn alle story mode missies speelbaar in Co-op, maar denk er wel aan dat de game geen split-screen ondersteunt. Ben je het beu om tegen computergestuurde vijanden te strijden, dan kun je het slagveld verder online aangaan.

Grafisch scheert de game geen hoge toppen. De vliegtuigen mogen er misschien wel goed uitzien, over het landschap heb ik toch een heel andere mening. Eens je je lager bevindt dan 1000 meter ziet het terrein er niet uit. Steden als Tokyo en Kaapstad zien er levenloos uit waardoor er bij Free Flight modus nog minder te beleven valt. Maar eens je je hoger bevindt, ziet de game er dankzij de satellietbeelden van GeoEye er stukken beter en realistischer uit.

Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 is nog steeds een zeer aangename game dat het vlieggenre zeker ten goede komt. De missies bieden genoeg variatie om vroegtijdige “cockpitlozing” te voorkomen en de game biedt genoeg extra’s naast de verhaallijn. De moeilijkheidsgraad is misschien iets te moeilijk voor casualspelers, maar oefening baart kunst!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Tom Clancy’s HAWX 2
geplaatst in: PS3, Reviews, Ubisoft
tags: , ,


Leave a Reply