gaming sinds 1997

Tony Hawk’s American Wasteland

Wat kan ik nog meer vertellen over een tichtigste rehash van hetzelfde spel… Spijtig genoeg moet ik hier reeds antwoorden dat ik alles wat in de game zit reeds gezien heb in de vorige incarnaties. Een uitdaging dus om hier een review over te schrijven!

Mensen die nog nooit van de Tony Hawk franchise hebben gehoord zullen waarschijnlijk een hoop plezier beleven aan dit spel, dus probeer ik me in hun schoenen te verplaatsen. Voor hen kan ik zelfs kort zijn: kopen die handel! Dit is zonder twijfel de beste skategame die er bestaat. Je hebt wat tijd nodig eer je de tricks gewoon wordt, maar de Story Mode helpt je hier wel bij. Zo wordt er ook in de game van uit gegaan dat je niets kent (behalve dan misschien de basis), en in deze mode krijg je de verschillende tricks aangeleerd. Ondertussen kan je (indien je al wat meer gewoon bent aan de controls) ook nog verschillende opdrachtjes uitvoeren, op je vertrouwde wieltjesbord of op een BMX.

De classics mode is ‘simpel’ gehouden: het is gewoon een verzameling van verschillende objective-based maps van vorige games. Degene die ik geprobeerd heb waren mij reeds bekend (ja, ik geef toe, ik heb het spel niet uitgespeeld…). Nogmaals, als je niet bekend bent met de games is dit een leuke afwisseling van het verhaalgestuurde onderdeel van het spel. Je krijgt een tweetal minuten om één of meerdere opdrachten uit te voeren, gaande van drie verschillende highscores te halen, tot het verzamelen van de SKATE of COMBO letters. Deze opdrachten zal je meermaals moeten proberen uit te voeren, want het is onmogelijk om alles in één keer te doen. Dit rekt natuurlijk de levensduur van het spel, wat ook weer een goeie zaak is.

Over de ‘Create-a’ mode kan ik kort zijn: het draait gewoon om creatief zijn met ontwerpen, gaande van een skater tot een graphic die je later kan gebruiken. Net zoals het begin van de story mode kan je een skater van coole kledij en kapsel voorzien. De kledij is naar mijn mening net iets te véél sponsored gedoe, maar dat is niet echt storend. Create-a-Park is naar mijn mening nog het leukste: een eigen skatepark bouwen hetwelke je kan testen, en eventueel bewaren voor het online gedeelte.

Over het online gedeelte gesproken, daar zit toch wel een leuke feature in. Als je je eigen smoelwerk op je skater wil zetten: dan kan dit, en dan nog op twee verschillende manieren. Zij die een Eye-Toy bezitten kunnen een snapshot nemen en deze foto onmiddelijk op hun skater planten, anderen zullen een digitale camera of webcam moeten gebruiken en de gemaakte foto doormailen naar Activision. Deze zullen de foto online plaatsen voor jou, en jij moet die aan de hand van een code afhalen van hun servers. Spijtig, want mijn skatende AlterEgo is nergens te vinden: ik heb geen EyeToy en wél een slechte webcam…

Verder kan je online gaan zonder gebruik te moeten maken van PS2 Central (wat naar mijn mening toch niet goed werkt!): Activision heeft zelf z’n servers. Hier kan je verschillende speltypes proberen op de Classics of op zelfgebouwde maps. Ik heb dit even geprobeerd en ik moet zeggen dat dit allemaal vrij vlot werkt, zelfs met een tegenstander die in het verre Australië woont (die arme mens had de game zelf maar net en was ook aan het proberen, maar was niet echt helemaal onder de indruk).

Het “verkoopsargument” van deze game is het verdwijnen van laadtijden. En ja hoor, je zal in de Story Mode geen “loading” schermen tegenkomen. Dat werd opgelost door het gebruik van tussenstukjes waar je wat grinds en tricks in kan doen, maar waar ik alleszins het gevoel van kreeg dat ze nogal lang duurden. Natuurlijk behou je wel de flow van de game, maar het was net iets te opvallend dat deze gangen bedoeld waren om het andere speelveld in te laden.

Andere dingen die we gewoon zijn van de Tony Hawk-games zijn de fijne graphics en de enorm uitgebreide soundtrack! Véél punk, hip-hop en rocktracks zijn beschikbaar, zelfs ééntje voor de ouwe zakken zoals ik – ik was alleszins verbaasd om The Doors tegen te komen! Voor ieders wat wils dus. Als je het volume niet te hoog zet stoort de muziek zelfs niet, iets wat mij nochtans wel meer stoort in games…

Hoe objectief ik ook probeer te blijven, ik heb echt een “been there, done that” gevoel bij dit spel, wat voor mij betekent dat ik het na een week heb weggelegd. De waarde van dit spel, en ik bedoel dit zeker niet slecht, stijgt enorm als je de voorgaande titels niet gespeeld heb. Ik kan me voorstellen dat iemand dan héél veel plezier aan de game zal hebben. Voor de veteranen kan ik echter alleen maar zeggen: ben je een fan en wil je de reeks compleet hebben, dan moet je deze zeker hebben, maar hou wel in gedachte dat je véél gaat tegenkomen dat je reeds kent.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Tony Hawk’s American Wasteland
geplaatst in: Activision, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply