gaming sinds 1997

Tony Hawk’s Pro Skater 4

Als eerste console review van deze nieuwgeboren Xbox-fanaat presenteer ik jullie een een virtuele herbeleving van mijn jeugdjaren. Jawel, uw eerwaarde Fragland.be admin was in zijn jonge en wilde jaren een skate-fan van de bovenste plank … moest ik dit nu nog eens proberen zou ik ongetwijfeld getrakteerd worden op enkele weken ziekteverlof … Tony Hawk’s Pro Skater 4 is reeds het vierde deel van de Tony Hawk serie waar gamers in de huid kunnen kruipen van rasechte sk8rboys (Avril Lavigne hint), zonder zich te moeten bekommeren over de fysieke gevolgen van een 3-meter hoge sprong van een gebouw en de onzachte interactie tussen je poep en de tegels van het voetpad.

De insinuatie van bovenstaande valpartij geeft u dan ook meteen een goede indruk van wat er te zien viel tijdens de eerste 4 uren dat ik mijn persoonlijke Tony de straat en bijbehorende rampen opstuurde. Want we zullen maar meteen met de deur in huis vallen: zij die geen controller met 25 knopjes gewoon zijn, zullen regelmatig gefrustreerd raken door trucjes die niet willen lukken en harde confrontaties met de ondergrond. Gelukkig zijn enkele van de eerste proeven zo opgebouwd dat je verplicht wordt om bepaalde trucs en combo’s te oefenen, wat het leerproces op zich wel versnelt …

In singleplayer zijn er 3 verschillende spelmodes beschikbaar: Free Practice, Single Session en Career Mode. Free Practice laat je rustig wat rondsjezen op een ramp met andere skaters, terwijl je jezelf in Career Mode een weg moet banen doorheen 9 verschillende levels. Single Session dient om een enkele level, waar je reeds toegang tot verkregen hebt, te verkennen, al vind ik dat je dit net zo goed in Career Mode kan doen.

Elke level heeft zijn eigen unieke omgeving en kan best gezien worden als een mega-skatepark dat verwerkt is in een bepaalde locatie, zoals bijvoorbeeld een haven. In deze locaties kan de speler zich in totale vrijheid bewegen. Opdrachten om te voltooien worden in THPS4 opgehaald door een praatje te slaan met verscheidene mensen die over de gehele level verspreid staan. Deze mini-missies zijn zeer verscheiden van aard, gaande van het klassieke behaal X aantal punten, tot het boarden van lastige vogels, verzamelen van letters en skaten tussen rampen die in een parade rijden.

In totaal zijn er 14 verschillende personages om uit te kiezen, elk met hun eigen sterktes en zwaktes op bepaalde gebieden. Deze specifieke gebieden kunnen geleidelijk aan versterkt worden tijdens het spelen van Career Mode. Naast de mini-missies vinden we ook nog enkele mini-games terug in THPS4, waaronder een potje tennis met je skateboard, die een leuke variatie toevoegen aan het spelen van de levels.

De graphics van het spel zijn degelijk uitgewerkt en de levels zien er mooi uit, al moet men zeker geen imposante lichtinvallen en schaduwen verwachten. Het voordeel van deze medium quality graphics is het feit dat dit spel speelt als een TGV door een polderdorp. Ik heb geen enkele maal de framerate weten schokken, en dit is iets wat toch ook zeer belangrijk is voor het gevoel bij een dergelijk fast-action sportgame.

Het geluid is volgens mij gewoon perfect uitgewerkt voor dit spel, ollie’en, wheelslide, boardslide, … het klinkt allemaal net zoals ik het mij herinner uit mijn jeugdige jaren. De soundtracks die je tijdens het spelen te horen krijgt, komen van gerenommeerde groepen als System of a Down, AC/DC en Iron Maiden (waar is die goede oude tijd toch naartoe?) en geven je echt het gevoel van ‘Ik zal hier nog eens even een vette mega-trick uit mijn board schudden’ …

THPS4 heeft (spijtig genoeg) geen Xbox-live support, maar je hebt wel de kans om tot 8 Xbox’en in LAN met elkaar te verbinden om je vrienden een board in het gezicht te rammen.
Beschikbare game-modes zijn Capture The Flag, Score Attack, Goal Attack en Combo Mambo. Spijtig genoeg is deze reviewer zijn budget beperkt en heb ik maar 1 Xbox-console in mijn huisje staan, wat de testmogelijkheden van deze modi wel beperkt …

Als klap op de vuurpijl kunnen we in dit spel ook de Track Editor vermelden die je de mogelijkheid geeft om een eigen skatepark te bouwen. Al heb ik toch het vermoeden dat deze niet echt veel zal gebruikt worden, gezien de levels van het spel zelf genoeg variatie bieden. Ook een Create Skater optie is aanwezig, speciaal voor zij die vinden dat de 14 beschikbare pro-skaters niet goed genoeg zijn. Voor elke skater kan men trouwens ook nog eens verschillende accessoires kopen.

Persoonlijk vind ik dit spel zeker een aankoop waard, al zal deze mening positief beïnvloed worden door het feit dat ik geen enkele van de eerste 3 Tony Hawk games heb gespeeld. Gamers die geen echte fan zijn, zullen volgens mij nogal snel het gevoel krijgen van ‘Dit heb ik allemaal reeds gezien, enkel ziet het er nu een beetje beter uit’. Zij die geen problemen hebben met een beetje déjà vu zullen zich heel goed amuseren met deze 4e episode uit de Tony Hawk serie. De 190 zeer gevarieerde goals produceren ettelijke uren aan speelplezier … let wel op voor overdadig spelen in het begin, ik had na een weekend gamen namelijk last van blijnen op men handen … (red. wussy!)

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Tony Hawk’s Pro Skater 4
geplaatst in: Activision, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply