gaming sinds 1997

Tony Hawk’s Project 8

Vorig jaar, bij de launch van Microsoft’s next-gen console, was de eerste Tony Hawk-game een feit. Jammer genoeg was dat eigenlijk geen al te vernieuwend (laat staan goed) spel. Tony Hawk: American Wasteland (want zo heette die voorganger van Project 8) werd dan ook vooral ontwikkeld voor oudere consoles als de PS2 en Xbox. Ditmaal hebben ze hun game volledig vanaf de grond gebouwd voor de next-gen consoles en jawel, dat merk je… dat merk je zelfs goed!

Er zijn op verschillende niveaus aanpassingen gebeurd, gaande van grafische verbeteringen tot verbeterde gamemodi (zowel online als offline). Zo is er de kanjer van een career mode. Nog nooit, maar dan ook nog nooit, heb ik ooit zo’n lange en uitdagende carrière als skateboarder kunnen doorlopen. Het hele verhaal draait rond Tony Hawk die een project begint (Project 8) en op zoek gaat naar de acht beste skaters binnen de stad en natuurlijk is het de bedoeling dat jij bij die acht geraakt. Je begint als 200ste op de ranglijst en moet je dus opwerken.

De voornaamste manier om hoger in die verdomde lijst te geraken is, zoals we gewoon zijn van de Tony Hawk reeks, door doelen te bereiken. Die doelen doen echter soms nog meer dan je hoger in de rangen te krijgen, soms openen ze zelfs hele nieuwe gebieden. Zo moet je bijvoorbeeld ellenlange grinds, ontzettend grote airs, prachtige fingergflips en een zooi zieke groundmoves succesvol uitvoeren. Kortom, het hele assortiment aan moves is er weer en is zelfs uitgebreid. Niet alleen de moves zelf zijn vernieuwd, maar ook hun animatie; ze zijn namelijk volledig ontwikkeld op basis van motion-caputering van de bewegingen van echte pro-skaters. Met andere woorden, verwacht je bij het spelen van dit spel aan enorm vloeiende en realistisch ogende tricks.

Die tricks zijn natuurlijk verwerkt in de doelen die je moet bereiken en zoals ik eerder al vermelde zijn ook daar wat vernieuwingen gesignaleerd. Zo heb je de ‘nail the trick challenges’, waarbij je een bepaald aantal punten moet scoren in nail the trick mode. Wat is dat juist? Wel, het is een manier om zelf een combinatie aan kick en shove bewegingen te koppelen om op die manier een persoonlijke reeks aan bewegingen te maken en massief te scoren (zeker als je die nail the trick’s in je combo run inwerkt). Een andere nieuwe mode zijn de ‘chalk challenges’. Daarin heb je enkele krijtlijnen op bepaalde plekken staan. Iedere chalk challenge bestaat uit 4 lijnen, de eerste om de uitdaging te starten, de tweede om de amateurstatus te halen, derde om pro te gaan en de vierde en laatste om de sick-medaille te halen. De challengesn bestaan in verschillende vormen, gaande van grinden tot big-air’s.

Naast al deze nieuwigheden zijn er toch nog enkele overeenkomsten met American Wasteland. Je bevindt je nog steeds in een enorme stad, maar deze keer krijg je echter geen laadschermen. Inderdaad, geen, nul, niks… Het enige laadscherm dat je zal tegenkomen is dat om je profiel te laden en wanneer je de career start. Verder is het vrij spelen geblazen.

Op audiovisueel gebied scoort het spel zeer goed. Visueel vallen er eigenlijk maar weinig woorden aan vuil te maken: het spel is prachtig. Het detailniveau van bijvoorbeeld de kledingsstoffen en hun textuur, de afwerking van schoeisel en de boards zijn gewoon schitterend. Je begint werkelijk te denken of ze nu echt zijn of niet. Ook het geluid is weer niet van de minste kwaliteit. De sounds die veranderen als de ondergrond verandert, de omgevingsgeluiden en de muziek (waar ik normaal geen echte fan van ben) brengen je helemaal in de skatesfeer en doen zowaar alles wat echter lijken.

Activision heeft met deze Tony Hawk’s Project 8 een echte topper van de band laten rollen. Daar waar ik vroeger geïrriteerd raakte door de eentonigheid van de games na THPS2, zijn al die problemen nu van de baan. De variatie in gameplay is namelijk enorm en niet alleen in gameplay, maar ook op visueel en auditief gebied is er voldoende afwisseling om een hele lange tijd boeiend te blijven. Als je een fan bent, koop het spel. Als je geen fan bent of je hebt nog nooit een Tony Hawk-game geprobeerd, dan is dit de uitgelezen kans om het ding toch maar eens onder handen te nemen.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Tony Hawk’s Project 8
geplaatst in: Activision, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply