gaming sinds 1997

Top Spin 2

Top Spin op de Xbox was volgens vele sportliefhebbers het beste tennisgame op de markt. Vooral online kon het spel overtuigen, ook al waren er enkele details die makkelijk konden worden uitgebuit door ervaren spelers. Ontwikkelaar PAM en uitgever 2K Games beseften dat ze wel eens een sterke serie in handen konden hebben en spendeerden 2 jaar in trainingmodus. Nu stappen ze terug het veld op met Top Spin 2 en wij doen natuurlijk hetzelfde.

De makers wilden duidelijk ook verder gaan dan zomaar een ‘spelletje’ ontwikkelen. Vooral de iets diepere uitwerking van de gameplay ten opzichte van Virtua Tennis zorgde dat de voorganger succesvol werd, en die weg zijn ze nu nog meer ingegaan. Begrijp me niet verkeerd, je kan als nieuweling nog steeds heel gemakkelijk een balletje slaan, maar wie zich echt wil verdiepen in het spel zal blij zijn om de extra diepgang.

Een betere controle met de sticks, balphysics die erg realistisch aandoen, meer opties, features en officiële licenties zullen elke tennisfan met blijdschap vervullen. Zo zal een gamer die ook echt alle zaken kan combineren (een goeie plaatsing van de bal, de juiste shotselectie, een portie geduld en een precieze hoeveelheid kracht) ook daadwerkelijk een streepje voor hebben op iemand die nog niet weet hoe al deze eigenschappen exact aan te wenden. De manier waarop je je speler bestuurt is ook aangepast, met nieuwe risk-shots en alternatieve shots die interageren met je momentum (een soort meter die aangeeft hoe goed je in de wedstrijd zit). Hoewel het ingewikkeld klinkt, is het na enkele minuten spelen best intuïtief.

Erg handig en nieuw is overigens ook de automatische afhandeling van een match. Zowel bij het begin van een wedstrijd als bij het begin van elke game kan je ervoor kiezen om de wedstrijd automatisch af te handelen in enkele seconden. Dat is een gok, want er wordt gekeken naar de onderlinge verschillen in ranking en momentum, maar het kan ook verrassende resultaten opleveren. Gelukkig kan je game per game laten voorspellen. Het slaagt alleszins in zijn opzet om lange, saaie matchen in enkele seconden af te handelen.

De offline carrièremodus heeft duidelijk stappen voorwaarts gemaakt ten opzichte van zijn voorganger. De afwerking is excellent en de afwisseling tussen wedstrijden, trainingen en alle andere zaken waarmee je je onledig kan houden in de menu’s (zoals bijvoorbeeld winkelen) is mooi gebalanceerd. Elke week kan je kiezen tussen trainen (met heel veel minigames), een toernooi (klein, groot, grand slam etcetera), spelen met de nationale ploeg en nog heel wat speciale events waarbij de sponsor jou oproept. Enkel de lange laadtijden gooien heel veel roet in het eten en ontnamen mij letterlijk de zin om nog verder te spelen of een nieuwe campagne te starten. Ook de moeilijkheidscurve is soms wat onevenwichtig, maar mits wat oefenen is Top Spin 2 best goed te doen.

Grafisch zit alles best snor, maar de Xbox360 heeft ondertussen ook al mooiere beelden op onze LCD getoverd. Vooral de spelersmodellen mochten wat beter. Het gebruik van shaders leidt een beetje onder het ‘glans-syndroom’ en pakweg Rockstar deed hun spelers er stukken realistischer uitzien met Table Tennis. Dat is jammer, want de animaties mogen er best wezen.

Een woordje over het creëren van je eigen speler mag hier ook wel. Hoewel de mogelijkheden enorm zijn, zijn de sliders zo met elkaar verstrengeld dat je er uren zal over doen om steeds te herbeginnen en aan te passen tot je iets hebt dat er beter uitziet dan een combinatie van Henin en Mauresmo. De nieuwe licenties en perfect nagemaakte speelvelden zijn dan wel weer erg knap en het gravel ziet er net zo goed uit als op tv.

Al wordt het nooit een love game, Top Spin 2 wint uiteindelijk de wedstrijd in twee sets. Grafisch kent het geen gelijke en ook de controls en de campagne werden een stuk verbeterd zodat offline gamers kunnen uitkijken naar heel wat uurtjes tennissen. Online is het eveneens te genieten, al kan Table Tennis daar wel wat mensen komen wegpikken.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Top Spin 2
geplaatst in: 2K Games, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply