gaming sinds 1997

Top Spin 4

De afgelopen jaren werden we met Malisse, Clijsters, Henin en Wickmayer behoorlijk in de watten gelegd op het vlak van tennisprestaties. Daar waar onze voetballende Rode Duivels de dieperik indoken, was er toch nog telkens die vaderlandse trots wanneer er weer eens een groot tennistornooi begon. 2K Sports nam de nobele taak op zich om deze sport om te zetten naar de gamewereld. Met hoge verwachtingen belandde Top Spin 4 in mijn Xbox 360.

De Top Spin-reeks geldt dan ook al enkele jaren als dé autoriteit op het vlak van tennisgames, een monopolie dat 2K ook al met hun NBA-reeks verworven had op het gebied van basketbalspellen. Dat wil echter nog niet zeggen dat alles wat ze aanraken in goud verandert; hun nieuwste tennistelg telt wel degelijk enkele kleine foutjes en tekortkomingen, waardoor de koning van de tennisgames niet helemaal stabiel op z’n troon zit.

Zo is het beschikbare spelersveld op sommige vlakken behoorlijk teleurstellend. Toegegeven: de echte topspelers zoals Federer, Nadal, Murray, Ivanovic en Serena Williams zitten er in, maar per geslacht kan je enkel tellen op de absolute topspelers van de wereld. De rest van het circuit wordt opgevuld door fictieve tennissers. Tornooien en oefenpotjes kan je ook afwerken met legendes à la Andre Agassi en Björn Borg, maar meer dan een leuke toevoeging vormt dat ook niet. Pluspuntje: de echte spelers waaruit je kan kiezen zien er dan weer wel zó realistisch uit dat je de zweetpareltjes op hun gezicht kan tellen.

Nieuwe spelers hoeven niet te vrezen dat ze de dieperik ingegooid worden in deze game. De Top Spin Academy zorgt ervoor dat zowel amateurs als iets meer geoefende spelers hun niveau eerst wat kunnen opkrikken op het oefenveld vooraleer tot het echte werk over te gaan. Verschillende lessen van een gevarieerde moeilijkheidsgraad zorgen ervoor dat je het spel grondig leert kennen en perfect weet hoe te reageren in welke situatie. Een belangrijk aspect daarbij is de timing: los je de knop iets te vroeg of iets te laat, dan zal de nauwkeurigheid van je slag sterk verlagen. Gelukkig is er de real-time feedback waardoor je meteen ziet hoe het zit met je timing, en je na een tijdje blindelings het juiste moment begint aan te voelen.

De vruchten van die tennislessen mag je dan weer gaan omzetten op het veld in de carrièremodus. Met een zelfgemaakt mannetje (of vrouwtje) mag je je een weg naar de top banen en proberen om van zero naar hero te gaan. Je begint als nobele onbekende, worstelt je doorheen verschillende sparringswedstrijdjes en kleinere tornooien, en verdient zo gaandeweg genoeg punten om je speler uit te bouwen. Zo kan je – mits genoeg punten – offensieve en defensieve baseline-kwaliteiten of je service- en volleykwaliteiten aanscherpen om goed genoeg te worden om de echte toppers het vuur aan de schenen te leggen.

De ‘perfecte speler’ creëren is echter op slinkse wijze onmogelijk gemaakt aangezien je je speler in totaal maximum op level 20 kan brengen. Je zal dus keuzes moeten maken om te bepalen wat voor speler je wordt. Coaches die met jou aan de slag gaan (afhankelijk van hoe goed je bent kan je bronzen, zilveren en gouden coaches versieren), zullen er ook voor zorgen dat je net dat tikkeltje beter wordt.

Blessures die roet in het eten gooien op je weg naar de top zijn alvast geen excuus, want dat aspect is er gewoonweg uitgelaten. Andere opvallende afwezige elementen: je verdient geen geld tijdens je carrière (enkel nieuwe outfits, fans en punten om je levels te verhogen), trainingen bestaan niet en ook persconferenties vallen nergens te bespeuren.

Waar we dan weer niet over te klagen hebben, is het visuele vlak. Top Spin 4 telt onnoemelijk veel tussenfilmpjes tijdens de matchen waardoor het ‘televisiegevoel’ constant aanwezig is. Die tussenfilmpjes zien er meer dan deftig uit maar ook tijdens de daadwerkelijke actie houden de graphics meer dan stand. Ook het publiek laat van zich spreken en hun kreten van verbazing, ontgoocheling en verwondering weerklinken geregeld tijdens de wedstrijd. Enig minpuntje: net zoals bij vele sportgames is het publiek niet meer dan opgetrokken bordkarton met enkele rudimentaire animaties aan toegevoegd. Net zoals tijdens een echte match reageren de spelers op variërende manieren op het verloop of afloop van een rally of match, en ook de ballenjongens en –meisjes hollen geregeld over je scherm.

Wie na al het eenzame geram op een bal nog niet genoeg heeft, kan zijn vrienden uitdagen voor een potje King of the Court. Hierin neem je het, online of offline, op tegen een paar vrienden en kan je je opgedane tenniskwaliteiten eens aan de buitenwereld tonen. Je kiest naar hoeveel punten er gespeeld wordt, en de winnaar blijft telkens staan. Maak je genoeg punten of blijf je lang genoeg op het veld staan, dan ben jij de King of the Court, oftewel: genoeg reden om je weer eens even superieur te voelen ten opzichte van je vrienden. Of toch tenminste tot je weer eens op je doos krijgt van Roger Federer…

Conclusie: Top Spin 4 is een meer dan degelijke tennisgame. Er zitten enkele kleine minpuntjes in, maar die zien we graag door de vingers. Door de lage toegangsdrempel en de natuurlijk aanvoelende controls is zelfs de grootste tennisleek al snel onderweg om een veelbelovende tennisser te worden. Enkele aspecten, zoals de legendes en de carrièremodus, mochten wel wat verder uitgewerkt worden, maar al bij al is deze game zeker de moeite waard om in huis te halen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Top Spin 4
geplaatst in: 2K Games, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply