gaming sinds 1997

Top Spin

Als je tijdens de zoveelste grandslam wedstrijd van Kim Clijsters of Justine Henin-Hardenne in jezelf denkt, waarom hebben mijn ouders mij niet leren tennissen, dan is het nu je kans. Word de nieuwe Pete Sampras of Kim Clijsters met Microsoft’s Top Spin voor de groene doos.

Als je het spel in je console propt en je in het menu aankomt, vind je meteen een hoop opties, gaande van Career mode tot single match en exibithion. Dit voor het single player gedeelte, een beetje lager zien we daar het illustere woordje Multiplayer staan. Top Spin ondersteunt buiten X-Box Live en console linking ook XSN Sports, het online sportnetwerk van Microsoft. Hierop kan je zelf tornooien organiseren, je rankings bekijken en heel het zaakje organiseren op zo’n simpele manier dat zelfs mijn ouders eraan uitkunnen. Jammer genoeg heb ik dit niet volledig kunnen testen wegens gebrek aan Live.

Off-line dan, in single match kies je gewoon een speler en een terrein. Voor de rest is het spelen maar! Als je dit beu bent, kan je career mode nemen. Hier moet je zelf een karakter creëren en alles is mogelijk. Wil je je een tennisser met een wipneus om U tegen te zeggen, geen probleem. Hell, je kan hem zelfs zo scheef zetten dat je er misselijk van wordt door ernaar te kijken. Eens je klaar bent met het creëren van je gedrocht (in mijn geval toch ;)) word je op een wereldmap gedropt. Hier vind je allerhande spullen terug, gaande van het kapsalon en de sportwinkel tot stadia waar de Grandslams gespeeld worden en zelfs sponsors. Voor je aan deze grandslams kan meedoen moet je eerst nog een beetje oefenen, dit doe je op de kleine tornooien en bij de trainers.

Bij de trainers kan je al je slagen (afhankelijk van bij welke trainer je zit) bijwerken. Enige nadeel is, het gaat o-zo-gemakkelijk. Net als de minigames van sponsors en je eerste tornooien. Er zijn momenten dat je tegenspeler gewoon blijft staan in de hoek waar hij de laatste bal teruggespeeld heeft en je zonder moeite loeihard op zijn andere kant kan spelen zodat hij er nooit aankan. Op de grandslams is het wel anders. Daar zijn je tegenspelers een stuk moeilijker en vliegen de ballen op momenten je rond de oren. Deze overgang hadden ze ietsje beter mogen doen, want je moet bijna opnieuw leren spelen.

Op bijna ieder continent kom je een sponsor tegen. Je kan ze niet missen, en als je geld nodig hebt om een trainer te betalen, zijn zij de place to be! Eens je bij een van de sponsors bent aangesloten, ontvang je een paar nieuwe kledingstukken en kan je voor hen gaan ‘werken’. Dit zijn ook minigames waar je in een bepaalde tijdspanne een aantal punten moet scoren.

De controls zijn zo simpel als wat. Met je linker thumbstick controleer je de richting van je slag terwijl je met de rechter thumbstick je karakter over het veld laat lopen. Slaan doe je met de ABXY knoppen. De trekkers kan je gebruiken voor extra effect in je bal te stoppen. Alle slagen zijn aanwezig, de gewone forehand, backhand of lob maar ook een slice of een welgemikt dropshot is mogelijk. De service komt ook in 2 variaties, de gewone rechttoe rechtaan service of eentje met topspin. Om het zaakje helemaal af te maken, kan je met je rechter trekker een powerserve spelen.

Zo’n powerserves zijn iets gecompliceerder als de standaard opslag. Je krijgt een schuivertje dat als bezeten op en neer beweegt en je moet je trekker loslaten als het onding mooi in het midden staat. Anders sla je de bal out of in het net. Wanneer je punten wint, word je ITZ, In The Zone, meter gevuld. Hoe voller deze meter, hoe minder snel het powershot schuivertje beweegt. Dit metertje dient namelijk niet enkel voor de opslag, tijdens het spel kan je met de rechter trekker een Risc shot nemen, welk veel harder is dan een normale bal en met de linker trekker kan je een drop shot leggen. Gelukkig moet je geen powershot gebruiken om een harde bal te slaan. Als je op tijd op je plek staat en je drukt op de bijhorende knop, dan ‘laad’ je op. Hoewel je dit visueel niet ziet, merk je het wel aan de slag. De bal vliegt over het veld met een heuse bullettrail achter zich, best wel cool om zien.

Ook de rest van het grafisch geweld is volop aanwezig. De karakters bewegen even vloeiend als stromend water, tennisballen kaatsen realistisch af op de omgeving (reclamepanelen achteraan, stoeltjes, benen van andere spelers, …), bij een slide op gravel wordt er een streep getrokken die je de rest van de match ziet en bij een mooi punt staat het publiek recht om te applaudisseren. Het publiek staat eigenlijk altijd recht om te applaudisseren, het is namelijk de enigste beweging die ze kunnen.

Na drie keer proberen is het dan toch gelukt, de x-box heeft een noemenswaardig tennisgame. Microsoft slaat met Top Spin een ace, het geluid is aanwezig en stoort niet, de graphics zijn subliem en het spel speelt lekker vlot. Enigste minpuntjes zijn de iets te simpele/eentonige minigames en de grote moeilijkheidsovergang van lokale tornooien naar grandslams.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Top Spin
geplaatst in: Microsoft, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply