gaming sinds 1997

Total Overdose

Hoewel er de laatste tijd meer en meer concurrentie komt in het leef-je-uit-in-de-stad-genre, is er nog steeds maar één reeks die onverslagen aan de top staat. Pogingen als pakweg True Crime of Driv3r gingen de meeste gamers gauw vervelen en/of speelden gewoon niet zo lekker als de GTA games. Onlangs kwam Eidos op de proppen met Total Overdose, een spel met – de naam zegt het zelf al – een overdosis aan wapens, actie en … lekker spelgenot ?

Total Overdose begint waar de meeste andere games niet eens geraken: met de dood van je personage. Inderdaad, na het voltooien van je eerste missie word je met je klikken en klakken uit een vliegtuig gegooid, een gewisse dood tegemoet. Gelukkig zijn er nog je twee zonen om de moordenaar te klissen. Maar omdat de eerste zoon na een hilarische scène al vlug in een rolstoel beland, is het aan zijn gestoord broertje om de zaak af te ronden. Hij gaat undercover en infiltreert de rangen van drugbaas Morales om hem in te rekenen.

Dit alles gebeurt in een stadje ergens op de grens tussen de VS en Mexico, waar je vrij kunt rondlopen. Naast de story missions kun je er ook challenges aangaan om wat extra punten of bonussen te verdienen. Die punten en bonussen vind je ook overal verstopt in de stad. Bonussen zorgen ervoor dat je health, je adrenaline of je omgang met wapens verbetert.

Bij een bepaald aantal punten krijg je ook weer een van deze bonussen. Even de stad afzoeken en van dak tot dak springen om zoveel mogelijk punten te verzamelen is eventjes een leuke afwisseling tussen de missies door, maar verder valt er maar weinig te beleven in de, toch vrij doodse, stad.

Het enige leuke zijn de “day of the dead” en “mad wrestler” modes die je door een power-up even kunt activeren. Hierbij komen respectievelijk zombies en boze worstelaars op je af. En o ja, je kunt ook de hoofddeksels van voetgangers afnemen, waarna ze je beginnen aan te vallen … alweer vijf minuten afwisseling.

Een stad zonder auto’s is als Fragland zonder mij, maar helaas zorgen de vehikels in Total Overdose niet voor denderend veel plezier. Veel variatie is er niet onder de modellen, maar het is vooral de baggere besturing die de fun uit het autorijden haalt. Daar is echter ook op ingespeeld door de ontwerpers, en het aantal racemissies is opmerkelijk laag. Het enige supercoole aan autorijden is dat je het portier kunt openzwaaien om voetgangers omver te duwen en dat je er vervolgens uit kunt springen in slow motion. Terwijl jij zo eventuele vijanden in vlucht neerschiet, zal je wagen bij de eerstvolgende botsing een mooie explosie geven. Supercool !

Tot dusver hebben we blijkbaar te maken met een spel dat nergens echt in uitblinkt. Gelukkig komen we nu bij het paradepaardje van Total Overdose: het schietgedeelte. Er is een mooie selectie aan wapens, van baseballknuppels tot een rocket launcher, en het auto-aim systeem is perfect om een massa vijanden om zeep te helpen. Daarnaast beschik je over de mogelijkheid om in slow motion een aantal indrukwekkende

moves uit te voeren. Spring Max Payne-gewijs opzij, stoot je af tegen een muur en doe een radbeweging of draai 180° en reken af met de vijanden in je rug. Je hebt alle moves snel onder de knie, ze zijn spectaculair, effectief en leveren je ook nog eens extra punten op. Keineig!

Alsof dat niet genoeg is, kun je ook nog eens loco moves verzamelen. Die kun je op het gewenste moment activeren en ze laten je onder meer tijdelijk met 1 schot een vijand doden, als een stier rondlopen, El Mariachi achternagaan door met twee gitaarkisten iedereen neer te knallen, enz. Je merkt het ondertussen wel, Total Overdose is actie, humor, actie en nog eens actie. Vette shit man!

Tot slot nog een woordje over het audiovisuele aspect: grafisch is het spel ok. Alles ziet er netjes uit, maar ook weer niet geweldig. Wel jammer is dat je binnen de stad af en toe een laadtijd moet verdragen om van het ene naar het andere gebied over te gaan. Toch heeft men dit gebrek ingezien en kun je, in plaats van naar een missie toe te rijden, deze ook gewoon selecteren in een menu en erheen getransporteerd worden. Zo wordt dit euvel iets minder irritant. De sound is heel leuk, met typisch mexicaanse nummers en sfeervolle stadsgeluiden. Ook geestig zijn de claxons van de wagens, die af en toe Für Elise of andere deuntjes laten weerklinken.

Al bij al is Total Overdose een leuk spel, dat helaas enkel uitblinkt in zijn ‘overdozigheid': de wapens, de moves en de humor. Eens die het wow-gevoel verloren hebben, blijf je zitten met een over het algemeen matig spel dat gelukkig gespaard is gebleven van grote bugs. De stad zelf is niet bijzonder leuk, maar de missies en challenges blijven wel boeien. Eenmaal je het spel uitgespeeld hebt, is het echter maar de vraag of je het allemaal nog een keer wil overdoen. Ik heb ondertussen mijn overdosis wel gehad.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Total Overdose
geplaatst in: Eidos, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply