gaming sinds 1997

Total Recall (2012)

Reboots en remakes, ze zijn zeer populair in Hollywood dezer dagen, ook al zijn ze verre van altijd even goed.

In 1990 maakte Paul Verhoeven Total Recall, een film gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol als Douglas Quaid die een virtueel geheugen ingeplant wil krijgen waarbij hij een spion zou zijn, om erachter te komen dat hij effectief een spion is die in het midden zit van een Martiaanse revolutie tegen de Aarde. Met supporterende rollen van Sharon Stone en Michael Ironside werd de film al snel een cult succes.

We zijn 22 jaar later en Sony vond het tijd voor een remake. Paul Verhoeven werd vervangen door Underworld-regisseur Len Wiseman die op zijn beurt Sharon Stone verving door zijn vrouw Kate Beckinsale (die heel wat meer in beeld komt!), Schwarzenegger’s rol liet spelen door Colin Farrell, het niveau van sex appeal verhoogde door Jessica Biel in te schakelen, en het verhaal compleet naar Aarde verplaatste waar nog slechts twee landen bestaan, de United Federation of Britain (UFB) en “the Colony” (het voormalige Australië). Klinkt alsof er weinig overblijft van de originele film? Klopt!

Wiseman heeft enkele van de bekende dingen behouden zoals de geheugenimplant firma Total Rekall die aan de basis ligt van het “avontuur” alsook enkele van de meer memorabele scenes (vrouw met drie borsten, de douanescene) maar voor de rest blijft er weinig over van wat we zo leuk vonden aan het origineel. Farrell komt nog niet in de buurt van de presence die Schwarzenegger gaf aan de film, hij is totaal niet overtuigend in zijn rol en er zijn gewoon teveel toevalligheden om het geheel geloofwaardig te maken. Biel’s rol is zeer beperkt en het verhaal omtrent de opstand lijkt weinig meer te zijn dan een vehikel om Quaid op de vlucht te laten zijn zodat enkele leuke achtervolgingsscenes getoond kunnen worden.

Wiseman focust zich op de special effects en doet dat goed, maar slaagt er nooit in om de essentie van wat de originele film zo goed maakte naar voren te brengen. Schwarzenegger snapte echt niet wat er met hem aan de hand was en het publiek ging mee in dat gevoel dat hij één man was die op zoek ging naar antwoorden omtrent waar hij in terecht was gekomen. Dit is nooit het geval bij deze remake. Zodra hij uit de stoel stapt bij Total Rekall is Farrell een eenmansleger en gaat dan maar van de ene achtervolging in de andere zonder dat er enige diepte in het verhaal komt.

De zaken worden nog erger gemaakt doordat de rollen van Sharon Stone en Michael Ironside gecombineerd worden in Kate Beckinsale’s Lori Quaid. We kunnen begrijpen dat Wiseman zijn vrouw op het scherm wil zien, maar niet als dit ten koste gaat van de film. Met twee van de hoofdrolspelers die er niet veel van bakken moet de rest serieus hard werken om dit goed te maken, maar ook dit gebeurt niet. Biel’s rol is even oninteressant als die van Rachel Ticotin’s originele Melina, en het hele “revolutionaire leger” lijkt weinig meer te zijn dan een groepje wannabe-terroristen waarvan je je afvraagt hoe ze in godsnaam een dreiging zouden kunnen zijn. Het enige goede idee in de hele film is “The Fall” maar dat is verre van genoeg om onze interesse te behouden. En de achtervolgingen? Wel, niets dat we nog niet eerder gezien hebben..

Deze remake is verre van goed en enkel waard om te overwegen als je van hersenloze actie en special effects houdt.

Op technisch vlak krijgt de Blu-ray wel uitstekend beeld en geluid meegeleverd en in het extra’s departement krijgen we de extended versie van de film te zien welke 20 minuten additionele beelden bevat alsook een alternatief einde. Niet dat dat einde dan zoveel beter is dan het originele. Een audio commentaartrack is natuurlijk ook present, en er is verder nog de mogelijkheid om de film te bekijken met extra achtergrondinformatie geleverd door Len Wiseman.

Onze Score:
5.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Sony Pictures
tags: , ,


Leave a Reply