gaming sinds 1997

Trauma Center New Blood

Doktertje spelen krijgt een andere betekenis. Terwijl je vroeger dacht aan de speelse, kinderlijke ontdekkingstocht van het andere geslacht, staat het nu gelijk aan het hanteren van tal van medische instrumenten, het uitvoeren van uitdagende operaties en het redden van levens. Trek alvast je witte doktersjas aan voor Trauma Center: New Blood.

Terwijl Trauma Center: Second Opinion dezelfde verhaallijn en personages bevatte als de DS-versie, is er met New Blood letterlijk voor nieuw bloed gezorgd. Je kruipt deze keer in de huid van Markus Vaughn of Valerie Blaylock en gaat de strijd aan met nieuwe ziektes, waaronder Stigma. Bij de start van het spel wordt trouwens onmiddellijk duidelijk dat het spel ook visueel wat opgepoetst is. De intro doet je denken aan een spannende film of serie en bovendien hebben de personages deze keer effectief een stem, zodat je niet alleen kan lezen maar ook kan horen wat er gezegd wordt.

Wie de vorige Wii-versie gespeeld heeft, zal zich bij de eerste operatie meteen thuis voelen. De gameplay is namelijk grotendeels hetzelfde gebleven. Met de nunchuk kies je het gewenste instrument – pincet, scalpel, laser, injectienaald,… – en door de Wii-mote te bewegen en A, B of beiden in te drukken kan je de voorwerpen gebruiken. Je krijgt nog steeds een tijdslimiet van vijf minuten en ook nu komt het erop aan de toestand van de patiënt in de gaten te houden terwijl je de verschillende stappen van de operatie uitvoert. Achteraf word je beoordeeld op je prestaties met een score en een letter, deze worden beïnvloed door de gekozen moeilijkheidsgraad – easy, normal of hard – en zaken zoals gemaakte fouten, hoeveel perfect uitgevoerde bewegingen, de langste ketting van opeenvolgende correcte handelingen, enzovoort. Net zoals in de vorige games word je gebriefd voor en geholpen tijdens de operatie, maar ook nu zal je nog heel wat zelf moeten uitzoeken. Het resultaat is dat je soms een operatie zal moeten herhalen, omdat je de eerste keer niet goed doorhad wat er precies van jou verwacht werd.

Een duidelijk merkbaar verschil is dat het spel een stuk uitdagender is, zelfs op het makkelijkste niveau. Gelukkig is er nu de mogelijkheid om samen met een vriend operaties uit te voeren. Het mag trouwens gezegd dat deze co-op modus zeer goed is uitgewerkt. Beide spelers beschikken over alle instrumenten en mits goede mondelinge afspraken kunnen jullie dus als twee volwaardige chirurgen aan het werk. Daarbij komt het feit dat Markus en Valerie elk een andere Healing Touch hebben (voor zij die dit spel niet eerder gespeeld hebben, een healing touch is een soort supermove voor artsen). Markus kan de tijd even vertragen, terwijl Valerie de levensfuncties van de patiënt tijdelijk stabiliseert. Als je alleen speelt, kan het er dus op aan komen de geschikte arts te selecteren. In de co-op modus heb je het bijkomend voordeel dat beide healing touches beschikbaar zijn. Wie er maar niet genoeg van kan krijgen, kan bovendien proberen in het online klassement de beste te worden.

Trauma Center: New Blood doet wat het belooft. Het brengt nieuw bloed naar de reeks, zowel wat betreft de personages, het verhaal, de operaties, voice-acting, het visuele,… De grootste vernieuwing zit hem in het toevoegen van een co-op modus waarbij je met z’n tweeën het leven van de patiënt probeert te redden. Daarnaast is de moeilijkheidsgraad algemeen wel wat gestegen en zijn er nu ook online klassementen. Doordat de gameplay gelijk gebleven is, zouden critici kunnen zeggen dat het gewoon meer van hetzelfde is. Er zullen er echter minstens evenveel zijn die vinden dat aan een winnende formule nu eenmaal niet veel veranderd moet worden!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Trauma Center New Blood
geplaatst in: Reviews, Wii
tags: ,


Leave a Reply