gaming sinds 1997

True Crime: Streets of L.A.

Genoten van GTA? Dan zal je vast al gehoord hebben van True Crime. Het spel is helemaal gebaseerd op de meester der virtueel geweld. Verrassend genoeg doet True Crime het helemaal niet slecht als na-aper. Integendeel zelfs, Luxoflux heeft een goed spel afgeleverd, ook al hebben ze het zichzelf wel heel makkelijk gemaakt. Waarom originaliteit prediken als je evengoed hopen geld kunt verdienen met tweedehandse ideeën? Het zal wel te wijten zijn aan het tijdsbeeld van tegenwoordig. Waarom moeilijk als makkelijk ook kan. Niet meteen de meest erende uitspraak voor de mens, maar wil iedereen niet eens geld verdienen zonder er echt moeite voor te doen? Het zal nog vaak besproken worden, True Crime is dan ook niet het laatste spel dat bijna helemaal gebaseerd is op een ander spel.

Het lijkt dan ook alsof Luxoflux een lijstje heeft samengesteld met alle populaire aspecten van het moment. De hoofdrolspeler is een politieagent van het type ‘licht geraakt’ en heeft als toemaatje een gekweld verleden. Zijn vader, eveneens een politieagent, verdween op mysterieuze wijze om nooit meer terug te keren. Levensmoeheid was de oorzaak volgens sommigen, maar anderen bleven dan weer rotsvast beweren dat er een geurtje aan de verdwijning zat. Nick Kang treedt in zijn voetsporen en wordt ook een politieagent in L.A. Zijn lichtelijk onorthodoxe werkwijze stemt zijn oversten echter tot nadenken. Hij krijgt nog één kans om een belangrijke zaak op te lossen. Dankzij zijn Aziatisch uiterlijk kan hij zich zonder problemen binnenloodsen in de Chinese maffiawereld.

Het enige verschil met GTA is de kant waaraan je staat. Was je in GTA nog een hormonale crimineel met een passie voor straatgeweld, in True Crime zul je de eer van de politieagent moeten verdedigen. Omdat iedereen toch meteen op jacht gaat en de buurvrouw vermoordt omdat haar hond op de stoep had gepoept, is het good cop/bad cop principe in het leven geroepen. Wanneer je dus per ongeluk de trekker van je geweer overhaalt omdat een voorbijganger je vreemd aankeek zul je beboet worden. Dat heeft vooral invloed op het verloop van het verhaal. Het perfecte einde, zoals het eigenlijk bedoeld was, zul je dus alleen te zien krijgen als je een good cop status hebt na het uitspelen. Die good cop status verdien je door misdaden op te lossen. Dat kan variëren van het fouilleren van verdachte voetgangers op drugs of wapens tot carjackers tegenhouden of een overval verijdelen.

Nu we het enige verschilpunt met GTA hebben aangekaart kunnen we het hebben over de talrijke overeenkomsten. Net als in GTA speelt True Crime zich af in een grote stad. Het L.A uit True Crime overtreft Vice City echter in grootte. Het zal even duren eer je de hele stad hebt gezien en naar wat ik heb gehoord kloppen de straten allemaal. Aangezien ik nog niet in L.A ben geweest kan ik dit niet beamen, maar eigenlijk maakt het allemaal bitter weinig uit. Feit is dat je de talrijke auto’s nodig zult hebben tijdens je reis door L.A. Het valt wel op dat de omgevingen over het algemeen te wazig zijn. In de verte lijkt het net alsof je door een kinderlijk getekende omgeving rondrijdt. Naderhand zal je dat niet meer storen en scheur je door de bochten zonder er echt hinder van te ondervinden. Het stemt me dan ook gelukkig dat het niet meer zo erg is gesteld als de demo die ik enkele maanden geleden speelde. Iets erger was het gebrek aan andere politiewagens. Voor zover ik me herinner ben ik nooit spontaan betrokken geraakt in een achtervolging door andere agenten nadat ik het weer te bont had gemaakt. Of mogen Amerikaanse agenten zomaar een burenruzie beëindigen met een kogel door het hoofd? Nu ja, na het bekijken van die Reality Tv serie over Amerikaanse agenten op Kanaal 2 (uiteraard geheel als inlevingsmanoeuvre, of wat dacht je) kan ik besluiten dat het daar wel wat wilder aan toe gaat dan in Brussel of Leuven.

Doorheen het spel zul je genoeg auto’s tegenkomen om te testen. Door middel van allerlei minigames (zoals een stedelijke nachtrace) zul je de mooiste modellen kunnen bewaren in je eigen garage. Het spreekt voor zich dat je alle auto’s ook gewoon van hun rechtmatige eigenaar kunt ontdoen om daarna snel weg te rijden. Naast nieuwe auto’s zul je ook nieuwe moves kunnen leren in de dojo van je broer. Die komen van pas tijdens de vele gevechten die ook een stuk beter zijn uitgewerkt als in GTA. Je hebt nu een knop om te kloppen, en twee aparte knoppen om hoog of laag te stampen. Sla je een crimineel bewusteloos, dan kun je een coole afscheidsmove vormen door een combo in te drukken. Ondertussen mag heel de omgeving eraan geloven. Stoelen en tafels versplinteren onder het gewicht van een door de lucht vliegende Chinees. Spijtig genoeg zul je geen attributen als een tafelpoot kunnen gebruiken ter bevordering van het gevecht. Ook met je geweren kun je aardig wat moves uitvoeren. De onvermijdelijke slowmotion is van de partij, net zoals het traag vooruit, achteruit of opzij springen om zo de vijand te doden zonder daarbij ook echt gevaar te lopen. Spijtig genoeg werken deze moves niet altijd even correct waardoor je, zeker in de heftigste situaties, de kluts compleet kwijt raakt. Het is aan te raden om gewoon te schieten zonder al te veel show, anders schiet je meer lucht dan vijandelijk vlees.

Dat Nick Kang niet al te tactvol te werk gaat, is al lang geweten. Meestal eindigen de schaarse stealth missies na een voorzichtige sessie met een grote moordpartij. Wat men later met alle lijken doet is niet geweten, maar als Nick Kang op dit tempo nog lang verder doet is L.A binnen de kortste keren leeggelopen. Nick Kang is het type held waar stoere mannen vaak mee dwepen. Nick Kang, de man die alles kan. Hij loopt gebouwen binnen vol bommen en terroristen. Hij achtervolgt belangrijke zakenmannen om ze daarna zonder schroom de lucht in te blazen. Die Nick Kang toch, hij is zelfs niet te beroerd om een goed robbertje te vechten met verhitte prostituees om de waarheid te achterhalen. Een echte bink die eerst schiet voordat zijn enige overgebleven hersencel in actie treedt. De Schwarzeneggers, Van Dammes en Vin Diesels van deze wereld hebben hun evenbeeld dus gevonden. Natuurlijk is True Crime voorzien van “stoere” muziek. Speciaal voor deze jongens is het spel volgepropt met rapmuziek. Occasioneel zul je wel eens een rocknummer te horen krijgen (vb. van de Deftones), maar rapmuziek is in dit spel toch wel de hoofdbrok. Je zult zelf wel weten als je dat goed of slecht vindt.

True Crime: Streets of L.A is niet wereldschokkend, noch een teleurstelling. Het doet exact wat ervan werd verwacht: GTA op een geslaagde manier nabootsen. Natuurlijk komt True Crime niet in de buurt van de klasse van GTA. Luxoflux weet echter een leuk alternatief aan te bieden voor degenen die GTA nog elke week uit de kast halen. Je kunt het een beetje vergelijken met Coca-Cola en merkloze cola. Die merkloze cola is zeker niet vies hoor, best te drinken als je het mij vraagt. Ze kunnen echter niet concurreren met Coca-Cola. Als je snapt wat ik bedoel.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: True Crime: Streets of L.A.
geplaatst in: Activision, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply