gaming sinds 1997

Turok

Vele jaren geleden kwam Acclaim op de proppen met een nieuwe shooter: Turok: Dinosaur Hunter. Dit spel kreeg redelijk goede kritieken, onder andere dankzij het uitgebreide wapenarsenaal. Jammer genoeg hield Acclaim op te bestaan en werden Turok-games even uitgestorven gewaand als een Brontosaurus. Maar zie, de reeks heeft ergens eeuwen oud DNA teruggevonden, en Jurassic Park-gewijs kan je nu thuis opnieuw in volle glorie genieten van Turok en z’n voorhistorische speelkameraadjes!

Voor wie niet echt vertrouwd is met het spel, even een snelle stoomcursus. Je speelt Joseph Turok, een marinier met Indiaanse roots die is aangenomen door Whiskey Company om Kane, de leider van z’n vroegere werkgever Wolf Pack, op te sporen op één of andere planeet.

Zoals het cliché het wil wordt hun schip echter neergeschoten net voor ze willen landen. De rest van het verhaal kan worden samengevat met de volgende woorden: Kane proberen vinden, dino’s afknallen, radio zoeken en dan zo snel mogelijk weg zien te komen. Jammer genoeg vond men bij het maken van dit spel een echte verhaallijn niet nodig (of het budget was halfweg op), waardoor je enkel wat flarden te zien zal krijgen van dit alles, en je op het einde op je honger blijft zitten.

Dit patroon – een veelbelovend idee dat op een ontgoocheling uitdraait – keert gedurende het ganse spel terug. Om nog een voorbeeld te geven: in het begin van het spel krijg je een verbluffend panoramisch zicht op de jungle waarin je jezelf mag storten. Reusachtige dino’s peuzelen rustig het kruin van enkele bomen en alles lijkt schitterend. Wanneer je wat later in de jungle rondhotst, is er echter geen spoor meer te bekennen van deze giganten. Uitgestorven?

De dino’s die wel je pad kruisen zijn gelukkig voorzien van uitstekende animaties. Ze bewegen ook erg realistisch, tenminste voor zover ik dat kan inschatten van wezens die al enkele duizenden jaren niet meer gespot zijn op onze aardbol. Dit gevoel van realisme wordt echter hardhandig de nek omgedraaid door hun huiden van fluorescerend plastic. De fun lijdt er niet onder, de inleving des te meer.

Wat de fun er wel uithaalt is de combinatie van onwennige controls, het gebrek aan een mogelijkheid tot sprinten, het lage aantal checkpoints (aaargh!) en soms veel te sterke vijanden. Zo zal je op bepaalde momenten ettelijke minuten moeten herspelen om weer eens een bepaalde bossfight te kunnen proberen. Door een serieus gebrek aan info zal je deze sequenties veel meer dan je lief is herhalen. De neiging om m’n controller naar het scherm te keilen nadat je voor de zoveelste keer bent afgemaakt door een bende uitvergrote schorpioenen, was dan ook sterk! Wat die schorpioenen daar lopen te doen, blijft trouwens een groot mysterie.

Verder kan je de gameplay opsplitsen in twee delen. Enerzijds heb je de jungle-levels waarin je te maken zal krijgen met een hele hoop dino’s die al dan niet gebaseerd zijn op echte exemplaren, en anderzijds zijn er de vuurgevechten met de leden van het Wolf Pack. Nu en dan kom je beide types vijanden ook wel eens samen tegen, waarbij de aangewezen sadistische tactiek bestaat uit het wachten tot beide groepen elkaar naar de eeuwige jachtvelden hebben verwezen. Een handje helpen, kan je vanzelfsprekend ook.

Om je van al dit gespuis te ontdoen heb je een redelijk standaard arsenaal ter beschikking. Machinegeweren, shotguns en rocket launchers, geen gamer die er nog zijn hand voor omdraait. De makers houden van Halo want je kan steeds slechts twee wapens vasthouden, en sommige kan je zelfs ‘dual wielden’.

Verder zijn er nog twee klassiekers die je ten alle tijde bij jou hebt: het mes en de boog. Deze wapens geven meestal een instant kill en zijn ook geruisloos. Het mes is trouwens ook de meest efficiënte manier om een aanval van een kudde raptors te overleven. Goed timen is de boodschap, een bloederige en vette animatie jouw beloning. Jammer genoeg is er maar één moment in het spel waarop je aangemoedigd wordt om stil te werk te gaan. Voor de rest is het één groot knalfestijn waarbij je je kogels zeker niet hoeft te sparen.

Ook online kan je de lijn van hierboven doortrekken. De aangeboden spelmodi (Deathmatch, CTF en dies meer) zijn zeker niet origineel, maar de toevoeging van dinosauriërs geeft elke match toch iets extra. Heel lang zal dit je echter ook niet kunnen boeien, zodat je waarschijnlijk snel iets anders zal gaan spelen.

Kort samengevat zou je dus kunnen stellen dat deze nieuwe Turok een ruwe diamant is die mits heel wat slijpwerk wel eens een briljant spel had kunnen worden. Nu mist het echter wat verfijning om als echte topper beschouwd te worden. Een ideaal spel om eens te huren, al was het maar omdat op dino’s jagen met niets meer dan een mes toch o zo cool is.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Turok
geplaatst in: PS3, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply