gaming sinds 1997

Ty The Tasmanian Tiger 2

Mijn eerste reactie was: waarom ik? Het antwoord is vrij eenvoudig: niemand had interesse getoond in deze toch wel “verdacht klinkende” titel (lees: President Bush redden?) dus krijgt Mario hem. Ik kan de redactie geen ongelijk geven. Al die toppers van de voorbije maanden doen me verlangen naar de middelmaat. Nu ben ik geen voorstander van vooroordelen, maar soms kan je er toch maar beter op vertrouwen. Ty The Tasmanian Tiger 2: Bush Rescue is alles wat je ervan verwacht: een platformtitel die verbleekt naast grootheden als Jak en Ratchet & Clank.

Ik was me wel al vrij snel bewust van het feit dat het hier om een kindertitel ging. De +3 leeftijdsaanduiding gaf me namelijk al zo’n vermoeden. Om toch op een objectieve manier te kunnen oordelen heb ik moeten teruggrijpen naar mijn kinderjaren, toen ik nog onschuldig in mijn blootje de planten kon water geven, zonder dat de buurvrouw me vol verlangen aanstaarde en toen Naughty Dog nog de naam was van een hoerentent ietsje verderop. Als je net als mij zo’n groot inlevingsvermogen hebt, of gewoon nog maar net drie winters hebt overleefd, is Ty 2 een leuk spel. In alle andere gevallen (lees: geen inlevingsvermogen en ouder dan drie) raad ik je Jak 3 aan (als je een PS2 hebt tenminste).

Het verhaal is cliché en daardoor nogal kort te beschrijven. De gemene Boss Cass is daar weer met zijn gevaarlijke superhagedissen en hij heeft het wederom gemunt op het Australische grondgebied. Jij, als Tasmaans tijgertje, moet de Aussies redden van hun ondergang en hem proberen te stoppen. Het is je misschien al duidelijk; Ty 2 richt zich niet op 18-plussers! Titels die bedoeld zijn voor +3 jarigen moeten dus begrijpbaar zijn, niet te gewelddadig en natuurlijk leuk en leerzaam om te spelen. Aan de eerste vereiste houdt ontwikkelaar Krome zich alvast niet. Het spel is volledig in het Engels en tot overmaat van ramp in zo’n irritant “Home and Away” Australisch accent. Het is enkel weggelegd voor de hoogbegaafde peuter die feilloos Engels verstaat en geen waarde hecht aan het irritante accent. Hoogbegaafd ben ik natuurlijk wel, maar de peuterjaren heb ik allang achter de rug en tja, ik kan er niets aan doen; ik hoor die Aussies niet zo graag babbelen. Dit is natuurlijk een zeer subjectieve kijk maar het feit dat alles in het Engels is, zorgt er gewoon voor dat EA zijn doelgroep hier in de Benelux niet volledig bereikt. Het is gewoon jammer dat het hoesje en de handleiding in perfect, weliswaar turbotaal, Nederlands vertaald zijn en het spel onaangetast in het Engels speelt.

Op de achterkant van de hoes valt dan ook in heerlijk, vlot en jeugdig Nederlands de portie geweld te lezen, en ik citeer: “Een boemerang is pas echt BOEM in zjin handen! Vecht met mechanische beesten tegen de schurken. Smijt met zware dingen en deel rake klappen uit. Jaag in fantastische voertuigen in de lucht en op de grond op de valse handlangers van Boss Cass. Vecht met 21 verschillende boemerangs, waaronder de Lasharang, Smasharang en de Megarang.” U ziet, de geweldplegingen in Ty 2 gaan er vrij rustig aan toe en Ty2 zal peuters en kleuters niet gauw omtoveren in seriemoordenaars. De actie is ook eenvoudig gehouden waardoor het nooit te moeilijk wordt voor een minderjarige.

Tot nu toe lijkt het om een standaard, dertien-in-een-dozijn, platformspel te gaan, maar niets is minder waar. Ty2 biedt je namelijk enkele nieuwe elementen die we de laatste tijd in meer en meer games tegenkomen. Zo bestaat de spelwereld uit één groot gebied waarin je naar alle behoeven kan ronddartelen. Je bepaalt dus zelf welke missie je wanneer wilt spelen. Deze bestaan meestal uit het verslaan van enkele schurken maar worden zo nu en dan afgewisseld door reddingsmissies en kleinere submissies. De toevoeging van winkels en handelaars aan de andere kant geeft het spel een RPG-tintje. Je kan er nieuwe boemerangs, levensdrankjes en andere handigheden aankopen in ruil voor je vergaarde “Opalen”, oftewel op paaseieren gelijkende edelstenen, die je neergeslagen tegenstanders achterlaten.

Om je door de immense wereld te vervoeren krijg je de beschikking over enkele handige voertuigen zoals een jeep, een helicopter en een kart. Met die laatste kan je heuse wedstrijden houden tegen je vriendjes en vriendinnetjes op zeven verschillende banen. Dit zorgt voor de nodige afwisseling en geeft het spel tevens een langere speelduur.

Het ziet er dus behoorlijk goed uit voor Ty: het heeft genoeg vernieuwende elementen om niet verloren te gaan in de enorme massa platformtitels. Helaas is het de afwerking die hier en daar behoorlijk te kort schiet. Zo is het typische platformelement, namelijk het springen van het ene platform op het andere, met momenten behoorlijk enerverend. Dit is mede te wijten aan het slechte camerawerk. Je kan ook het heft in eigen handen nemen en zelf de camera besturen, maar ook dit verhelpt het probleem niet helemaal. Met name het springen op bewegende platformen kan de bloeddruk behoorlijk doen toenemen.

Ook op grafisch vlak moet je geen wonderen verwachten. Van dynamische lichteffecten, bump-mapping en een Havok-like physics engine is hier natuurlijk geen sprake. Het ziet er allemaal kleurrijk en vrolijk uit maar kon toch wat meer detail gebruiken. Of de jongere gamers, waarvoor Ty uiteindelijk bedoeld is, hier zwaar aan tillen valt te betwijfelen. Wij, anciens van de gamewereld, zijn gewoon te veel gewend zeker?

Alles wijst erop dat Ty2 voor de kids bedoeld is. De moeilijkheidsgraad ligt erg laag, de dialogen alsook de graphics zijn heel kinderlijk en het verhaal is niet al te moeilijk. Helaas werd er geen geld gestoken in Nederlandse voice-overs waardoor Ty zijn doelgroep in de Benelux waarschijnlijk mist en hij onterecht stof zal vergaren in de winkels. Want voor de rest is Ty Tasmanian Tiger 2: Bush Rescue een meer dan behoorlijke platformtitel voor de kleintjes.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Ty The Tasmanian Tiger 2
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply