gaming sinds 1997

UEFA Champions League 2006-2007

Electronic Arts gaat hard met hun voetbaltitels. Zo kregen we de laatste tijd al twee FIFA’s en natuurlijk de wereldbekerversie voor de voeten geworpen en mogen we ons nu ook uitleven met UEFA Champions League 2006-2007. Deze keer kunnen we EA echter niet verwijten dat ze geen enkele vernieuwing hebben doorgevoerd, want je kan deze keer heuse spelerskaarten verzamelen en gebruiken in een volledig nieuwe modus. Of dat genoeg is om een aankoop te rechtvaardigen, leggen we hieronder haarfijn uit.

Voor wie de CL-versie nog nooit heeft gespeeld, even wat meer uitleg: je kan je in deze aflevering met jouw favoriete team kwalificeren voor de overbekende Europese Champions League-competitie om uiteindelijk natuurlijk ook de beker met de grote oren binnen te halen. Voor wie daar niet genoeg voetbalplezier uit haalt zijn er nog de challenges. Daarin mag je historische matchen uit de geschiedenis van de Europese competities trachten na te spelen door specifieke doelstellingen uit te voeren, zoals twee goals scoren in het laatste kwartier.

Een traditioneel voetbalseizoen in een landencompetitie is dus niet voorhanden, noch is er een carrièremodus. Gelukkig hebben de makers wel de lounge mode uit FIFA behouden, zodat jij en je vrienden zich weer te pletter kunnen scoren en tacklen tegen elkaar, inclusief alle mogelijk statistieken om je e-penis en je Bikkembergsgehalte ten top te drijven!

Ook behouden zijn de knappe graphics, de realistische animaties en de gedetailleerd uitgewerkte stadions. Er is weinig verandering op dat vlak, maar dat was wellicht ook niet nodig. Qua soundtrack laat EA evenmin steken vallen en de gezangen van het publiek zullen je zonder twijfel opvallen als zijnde erg sfeervol. De commentatoren hebben hun huiswerk gemaakt en vertellen meer dan eens interessante weetjes, maar zoals in elk sportgame geldt ook hier weer dat ze nooit het niveau halen waar we zo naar verlangen. Daarvoor worden zaken te vaak herhaald en worden dingen gezegd die te weinig te zien hebben met hoe de wedstrijd echt verloopt.

Wat dan wel helemaal nieuw is, is de modus waarin de hierboven vernoemde speelkaarten een hoofdrol spelen. Door wedstrijden af te werken en daarin punten te scoren (door bijvoorbeeld te winnen, veel doelpunten te maken en weinig fouten te begaan), krijg je credits waarmee je pakketjes kaarten kan kopen. Je hebt zowel bronzen, zilveren als gouden packs (die laatste zijn duurder, maar ook beter). Zowel de spelers, trainers, stadiums, outfits, verschillende ballen als betere statistieken voor je spelers of zaken om je tegenstanders mee te pesten staan op die cards. Wie ooit al eens een Magic: The Gathering-spelletje heeft gezien weet waarover ik het heb.

Net zoals in die card-based games in het echte leven, zal je je team moeten samenstellen uit die kaarten en rekening houden met de verhoudingen ertussen. De ene kaart, bijvoorbeeld een coach, beïnvloedt de spelers; een voetballer speelt natuurlijk een stuk beter op zijn favoriete positie en komt beter overeen met iemand van zijn eigen land dan met iemand wiens taal hij niet spreekt. Leuk is dat de interface intuïtief werkt, wat deze nieuwigheid relatief makkelijk maakt om mee te beginnen. Ook handig en verslavend is dat je kaarten online kan verkopen, waarna je met de verdiende credits weer nieuwe kan aanschaffen, eventueel via diezelfde online veilingen. We kijken alvast uit naar nog beter uitgewerkte versies, die nog meer dat Panini-gevoel kunnen oproepen, in volgende FIFA-games

De gameplay is weinig verrassend voor wie FIFA 07 in zijn collectie heeft liggen. In vergelijking daarmee is deze aflevering net iets trager en maakt de scheidsrechter best goed gebruik van de voordeelregel. Toch blijf ik steeds die meer vloeiende gameplay van de grote concurrent (Pro Evolution Soccer -red.) missen. Zo is verdedigen heel vreemd om aan gewend te raken, gezien je spelers soms traag reageren. Ook het passen is een stuk onhandiger dan ik had gehoopt. Wat men ook dringend dient aan te passen is het feit dat het automatisch switchen tussen spelers op het veld te snel gebeurt, maar dat euvel kan je gelukkig aanpassen via de menu’s. Online is echter waar deze CL veel doelpunten scoort door zijn erg handig en uitgebreid systeem, iets waar de concurrentie nog stevig van kan leren en waar Xbox Live terug een erg sterke tool blijkt.

Nog even iets voor de mensen voor wie achievements belangrijk zijn: deze game zal je laten zweten met enkele quasi onhaalbare achievements zoals het winnen of gelijkspelen van 60 matchen op een rij. Het is een detail, maar het is wel jammer!

Met de kaartenmodus heeft EA alvast zijn best gedaan om toch een frisse wind te laten waaien door hun reeks. We zijn alvast erg benieuwd naar de verdere uitwerking ervan in FIFA 08, als die modus tenminste ook daar zijn opwachting maakt. Wie dus FIFA 07 niet heeft gekocht en benieuwd is, moet zeker even proberen of ook hij/zij verslaafd raakt aan het verzamelen en spelen met de kaarten. Daarnaast is UEFA Champions League 2006-2007 een klassieke, maar degelijke EA-voetbalgame geworden, die naar mijn mening perfect is voor wie houdt van een potje voetbal alleen of met vrienden. Pro Evolution Soccer hoeft echter nog steeds niet bang te zijn dat ze hun koppositie als voetbalgame met de beste basisgameplay zullen verliezen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: UEFA Champions League 2006-2007
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply