gaming sinds 1997

UEFA Euro 2004

Zeven zenders die je tegelijk van voetbal voorzien. Alle gasten in talkshows hebben het over hun passie voor laatst vernoemde balsport. Alle kranten en magazines komen met extra edities of lange specials op de proppen. Live radio verslagen van de matchen en zelfs kledij gebaseerd rond het thema van Euro 2004. Als dat allemaal nog niet genoeg is, kan je EA’s laatste voetbalspel uitproberen. Het is geen kwestie van een goed of slecht spel want met alle kennis die EA met haar FIFA reeks heeft kunnen verzamelen kan je er donder op zeggen dat dit een volwaardige opvolger zal zijn. De vraag is eerder: “Is weer een nieuw voetbal spel niet overbodig?”

De muziek is schitterend en dat geldt tevens voor de geluidseffecten. De commentatoren zijn hier verbazingwekkend goed en doen hun best om niet in herhaling te vallen. Daarenboven geven ze werkelijk interessante commentaar op je spel en geven ze ook suggesties van hoe je zou moeten spelen of loven ze je prachtige actie. Stel dat je scoort en dat je de replay bekijkt, dan zullen de commentatoren met behulp van pijltjes die ze op het scherm tekenen je aanval van naaldje tot draadje uitleggen. Leuk dat het zich niet meer beperkt tot zinnen als “Ver er naast!” of “Wat een mooie actie.”

De graphics. Spelers zien er wederom gelikt uit en de stadiums zijn onvoorstelbaar indrukwekkend. Herhalingen en intro’s zijn geweldig, zeker in combinatie met het nationale volkslied van je favoriete ploeg zal dat tot hartstochtelijke en intense momenten leiden.

Ik wil toch even een kanttekening meegeven. Mijn PlayStation had namelijk veel moeite met het lezen van de cd en dus vroeg ik een andere kopie aan, die uiteindelijk bijna dezelfde problemen gaf: ze sloeg rond met hakken en stoten als een bezeten gek. Ik had al eens een gelijkaardig probleem gehad, ware het niet in veel mindere mate, bij het spelen van TIF 2002 wat mij deed veronderstellen dat de basis van de problemen mijn PS2 zelf was. Daarom bezocht ik wat vrienden en familieleden die allemaal in het bezit zijn van de console die mijn voorkeur wegdraagt en ik stelde vast dat het bij de nieuwere versies van de console opmerkelijk vlotter ging. Ik wil je alleen maar waarschuwen dit spel niet te aan te schaffen bij een verkoper die moeilijk doet over inruilen of je van een andere kopie voorzien. Je kan nog spelen met de lag, die vooral de kop opsteekt tijdens de intro en replay en tijdens aanvallen van beide partijen. Nu weet je op zijn minst dat je console het laat afweten zodanig dat je niet voor niets gaat reclameren. Volgens professionals bij EA blijkt dat PS2’s van het eerste uur daar meer last van hebben en een oplossing zou een cleaner-cd kunnen zijn.

Het allerbelangrijkste voor mij in een sport spel is de gameplay en zoals ik net al even vermelde slaagt die met grootste onderscheiding. Wat me vooral opviel was de hoe je simpelweg met intuïtie een pas kan geven die in 99% van de gevallen precies terecht komt waar je het wou. Voor mij is dit een erg belangrijke factor want als die niet goed zit, kan het spel behoorlijk frustrerend worden. Ik wil je verder niet vervelen met details op te sommen want die zijn voor dergelijke voetbalgames immers hetzelfde. Je kan me op mijn woord geloven als ik zeg dat de gameplay heden ten dagen niet beter had gekund.

Wat voor mij ontbrak in vorige spellen die ik heb gespeeld was een optie om alleen maar strafschoppen te spelen en dat is in EA’s laatste telg ook meteen opgelost. Er is zelfs een mode waarin je de begininstellingen van de match naar believen kan veranderen aan de hand van een aanzienlijk aantal parameters. Bijvoorbeeld: een match voort spelen op 5 minuten van het einde met een 10-0 voorsprong tegen de Faroer-Eilanden zodat ik ook eens kan winnen, is nu een mogelijkheid.

Wat me eigenlijk verbaasde, was de afwezigheid van een online multiplayer. De technische kant was reeds mogelijk gemaakt in FIFA dus waarom hebben ze ook hier niet dezelfde opties bijgevoegd? Het enige antwoord dat ik kan bedenken is dat men er op rekende dat iedere fan sowieso FIFA kocht en dat de voetbaljunkies die maar niet genoeg kunnen krijgen en alles nog eens met de officiële ploegen wil naspelen ook deze versie zullen aanschaffen. Toch jammer, want als je nu eenmalig een voetbalspel wil kopen sta je voor een waar dilemma: Euro 2004 is nieuw, FIFA heeft “network play” en dan is er nog TIF, ook voorzien is van de door mij fel begeerde optie.

Moet je dit kopen? Het antwoord op deze vraag zal voor ieder van jullie verschillend zijn. Het is een fantastisch spel met een paar nieuwe elementen, goed geluid en mooie graphics. De gameplay die we gewoon zijn van zijn voorgangers wordt hier zelfs nog wat bijgevijld. Een kwaliteitsproduct zonder twijfel, maar indien je reeds een hedendaags voetbalspel hebt, is dit spel volgens mij niet vernieuwend genoeg om er 60€ aan te besteden. Tenzij je natuurlijk volledig opgaat in de voetbalhype van deze dagen, want dan zal je geluk alleen maar vergroten. De afwezigheid van “network play” blijft desalniettemin een minpunt.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: UEFA Euro 2004
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply