gaming sinds 1997

Ultimate Spider-Man

Superhelden. Eigenlijk wil iedereen er stiekem wel eentje zijn. Terwijl je vroeger een tafellaken rond je nek bond en je je vrienden verplichtte om een ‘slechterik’ te zijn, kan je nu vanuit de luie zetel hele steden redden van de ondergang. In Ultimate Spider-Man is dat niet anders: het slagveld heet New York en jij bent Peter Parker, een seut met superkrachten.

Een van de zaken waar de ontwikkelaars graag mee uitpakken, is dat ze de comic book experience in het spel hebben proberen te implementeren. Daar zijn ze vrij goed in geslaagd: cut-scenes worden getoond in een bewegende stripverhaalstijl en ook tijdens het spel zal je her en der ineens stripkadertjes zien opspringen als er zaken gebeuren die van belang zijn voor het verdere spelverloop.

Grafisch ziet het er allemaal best ok uit, maar toch zijn er enkele minpunten te vermelden. Af en toe doen de cutscenes wat ruw aan en ook tijdens het spel zelf valt het soms op dat de draw distance van het spel in feite vrij beperkt is. Akkoord, je hebt vanop de hoogste gebouwen een prachtig uitzicht over de stad, maar dan zie je ook meteen dat de omgeving waarin je alles in vol detail ziet vrij beperkt is en het allemaal zeer snel overloopt in de basic cartoon stijl. Dit werkt echter nooit storend en je hebt zo nooit last van pop-up. De animaties van zowel je eigen karakter als van de NPC’s zijn vloeiend en vrij realistisch met de occasionele uitzondering.

Maar waar een spel bij staat of valt is de gameplay. Allereerst is er in de stad gigantisch veel te doen; als superheld werk je niet enkel je verhaallijn af, maar ben je ook verplicht om mensen in noodsituaties bij te staan. Je kan door de hele stad deelnemen aan verschillende races. Het ‘mensen helpen’ is vrij leuk gedaan; met de L2 en de R2 knop moet je een metertje in de groene zone houden als slachtoffers dreigen geplet te worden onder tv’s, brandende voertuigen of allerlei andere zaken. Personen die buikpijn hebben, aan een balkon hangen of vastgebonden liggen naast hun geldtransport kan je met een simpele druk op de O-knop uit hun lijden verlossen om hen daarna naar het ziekenhuis te brengen. Dit alles wordt begeleid door de soms toch wel hilarische commentaar van Peter Parker zelf. Om verder in het spel te geraken zal je verplicht een minimum aantal ‘events’ moeten afwerken om zo de volgende verhaalmissie te unlocken.

Toch voelt dit in het geheel niet lineair aan, enerzijds omdat je zelf kiest waar je al dan niet aan deelneemt en omdat je je van in het begin vrij door de stad kan begeven, maar ook omdat je de verhaallijn vanuit twee standpunten beleefd. Naast Spider-Man zal je ook moeten spelen met Venom. Dit personage heeft een pak aan dat constant levensenergie vreet, waardoor je verplicht bent om af en toe een onfortuinlijke voorbijganger tot middaglunch te promoveren. Ik kan je verzekeren, mensen eten was nog nooit zo grappig. Om mensen te redden of op te eten moet je natuurlijk wel de stad doorreizen. Dit kan ofwel te voet (veel te traag!) of al swingend (heel erg cool!). Dankzij de intuïtieve controls vlieg je in geen tijd door de stad en kan je de belachelijk lage recordtijd van de meeste races na een half uurtje wel verbreken. Toch ligt de moeilijkheidsgraad van het spel hoger dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Bij sommige bossfights heb je slechts enkele seconden tijd om de juiste keuzes te maken en als je die kans verspeelt, verval je toch wel al snel in een trial and error systeem, wat al snel frustrerend gaat werken. Dit zou je echter niet moeten afschrikken om het spel eens uit te proberen.

Ultimate Spider-Man is een zeer genietbaar spel waar duidelijk veel werk is ingestoken, dit in tegenstelling tot andere spellen die gebaseerd zijn op boeken of films. Naast de verhaallijn, de losse events en races, zijn er allerhande zaken te verzamelen, waardoor je allerlei artwork en zelfs extra personages kan unlocken. Dat zorgt ervoor dat je toch wel even zoet bent met deze titel.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Ultimate Spider-Man
geplaatst in: Activision, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply