gaming sinds 1997

Uncharted 2: Among Thieves

Het is bijna zover, het vervolg op Naughty Dog`s paradepaardje Uncharted: Drake`s Fortune is enkele kalenderdagen van ons verwijderd. Vergeet de ´tempels` van Lara Croft, want Nathan Drake heeft het voortaan te zeggen in dit genre. Mysterieuze ruïnes opzoeken, schatten verzamelen, het betere klimwerk, een uitstekend schuilmechanisme, wat stealth-elementen, een co-op mode, een volwaardige multiplayer,… Uncharted 2: Among Thieves heeft zoveel meer te bieden!

Uit het niets kwam Naughty Dog eind 2007 met een nieuwe reeks die zowel gamers als journalisten enorm kon bekoren. Alhoewel Uncharted: Drake`s Fortune heerlijk speelde en audiovisueel heel knap in elkaar stak, had de game enkele tekortkomingen. De game was relatief kort en had na het uitspelen van de singleplayer niet veel meer te bieden. Bovendien leken veel elementen geleend uit andere games zonder er iets aan toe te voegen. De ontwikkelaars hebben echter goed geluisterd naar hun publiek en voegde heel wat extra singleplayer content toe, en gooide er bovendien een co-op en een multiplayer mode bij.

In Uncharted 2 ga je met schattenzoeker Nathan Drake weer aan de slag om de avonturen van Marco Polo te herbeleven en op zoek te gaan naar een steen van ongekende waarde. Een avontuur dat hem leidt naar groene dichtbegroeide jungles, het sfeervolle Nepal, met goud versierde tempels en de parelwitte bergen van de Himalaya. Samen met de uiterst sexy en stoere dame Chloe Frazer begin je aan de lange tocht. Naast de zwoele Chloe zal ook oud model Elana Fisher en Senior Sullivan je helpen doorheen het verhaal. Helaas, om spoilers te vermijden kan ik niet dieper ingaan op de avonturen, maar neem maar van me aan dat het een grote 12 uur durende adrenalinerush is. Woede, onmacht, verbazing, verraad, vriendschap, humor en spanning: alles wat je van een blockbuster verwacht zit in dit spel!

De conversaties tussen de personages voelen zeer natuurlijk aan en zijn allesbehalve geforceerd of gespeeld. Vooral de band tussen Nathan Drake en de twee dames wordt schitterend weergegeven. Je voelt met ze mee en je begrijpt de `moeilijke` situatie waarin ze zich bevinden. Er is een constante stroom aan schitterende en vooral grappige one-liners. Dikwijls betrapte ik mezelf met een glimlach de game te spelen en hoopte dat ik deze ervaring met anderen kon delen. De grappen zijn vooral plaatsgebonden, dus het kan zijn dat je er enkele niet te horen krijgt doorheen je gamesessie. Een voorbeeld: op een gegeven moment geef je Chloe een zetje zodat ze aan de ladder kan. Op de achtergrond kun je van het mooie berglandschap genieten, maar ook van Chloe´s achterwerk natuurlijk. Drake zegt dan opeens “What a nice view here”, waarna Chloe je lachend aankijkt en vraagt of je het over haar achterste hebt of over de bergen. Zo zijn er echt ontelbaar veel situaties, allemaal even grappig en even luchtig.

Wat snel opvalt in is de hoeveelheid afwisseling die de game te bieden heeft. De eerste Uncharted speelde zich voornamelijk op een groen eiland af, waar je om de zoveel minuten belaagd werd door een groepje vijanden. Vijanden stroomden hoofdzakelijk uit een enkel punt, en het was schuilen en schieten tot iedereen was omgebracht om daarna een andere schuilplaats te zoeken om dan weer hetzelfde te doen. Uncharted 2 houdt meer rekening met de verticale ruimte waardoor de vijanden uit verschillende plaatsen tevoorschijn komen. De AI van de tegenpartij laat het soms nog altijd afweten, vooral tijdens de stealthy passages, maar ze zijn alleszins beweeglijker en minder voorspelbaar geworden.

Ook qua gameplay is afwisseling troef. Om de paar hoofdstukken bevind je je op een heel ander continent, zit je met een turret een helikopter neer te schieten of mag je je hersenen gebruiken om een gigantische puzzel op te lossen. De game is veel meer dan de intense shoot-outs, want zij aan zij met de spannende actie staan de rustige platform- en puzzelgedeeltes. Een groot deel van de game zal je van punt A naar punt B moeten geraken door gebruik te maken van je omgeving. Je zal van liaan naar liaan slingeren, enkele onmogelijke sprongen moeten uitvoeren en vooral de meest waanzinnige torens moeten opklauteren.

Na het spelen van InFamous en Assassin´s Creed had ik het wat moeilijk om met Drake het klimwerk te verteren want we zijn nu eenmaal verwend geweest met games waarbij elke muur, lamp en doos te beklimmen was. Dit is zeker het geval niet bij Uncharted 2 dat in principe een heel lineaire game is. Er is slechts één manier om de game uit te spelen en dat is de weg die Naughty Dog voor jou heeft uitgestippeld. Zie dit niet als een minpunt van de game, want het lineaire valt pas op wanneer je het jezelf moeilijk maakt door onnatuurlijke en onmogelijke paden te bewandelen.

Aan de gameplay zelf is niet veel veranderd, maar enkele kleine aanpassingen zijn wel doorgevoerd. Bij het blindschieten zie je nu een crosshair zodat je toch min of meer ziet waarop je richt. Aan de close-combat is ook wat gesleuteld. Het ziet er allemaal veel dynamischer en filmisch uit. Maar de beste toevoeging zover is het gebruik van stealth-kills. Het is aan jou om te kiezen of je in het wild begint te vuren om dan snel een schuilplaats te zoeken of het eerst stilletjes aanpakt en vijand per vijand besluipt. Zo kan je vaak enkele vijanden ombrengen voordat de hel losbreekt. Het uitvoeren van stealth-kills wordt beloond met extra granaten of een goed wapen.

Grafisch dan. Wat is deze game ontzettend mooi! De screenshots zien er goed uit, de video`s zien er goed uit, maar de game ziet er monsterlijk goed uit. Elk huis, elke tempel, elke steen is opgebouwd uit knappe textures. Alles is prima afgewerkt, zit boordevol details en de omgevingen zijn erg kleurrijk. Nepal is een prachtige locatie om doorheen te slenteren. Bouwvallige gebouwen, gekleurde vlaggetjes, kapotte bloempotten en gesprongen waterleidingen geven het geheel een gezellige en aangename sfeer.

Maar eens je aan hoofdstuk 16 komt, worden pas alle registers open getrokken. Een klein sfeervol dorpje in de Himalaya straalt zoveel rust uit, zoveel sfeer dat je even vergeet dat het hier om een actiegame gaat. Strompelend beweegt Drake zich voort met enkel gebarentaal tot zijn beschikking. Enkele begroetingen aan de Tibetaanse bevolking en je bent verkocht. Ter informatie, de game moet niet geïnstalleerd worden op de harde schijf van de Playstation 3 en de 26 hoofdstukken zijn speelbaar zonder een enkel laadscherm. Kudos aan de ontwikkelaars dus!

De animaties, maar vooral de uitstekende voice-acting van Uncharted 2, vormen de kers op de taart. Dankzij de motion capture technieken zien de gezichtsuitdrukkingen er levensecht uit. Een klein puntje van kritiek is wel dat hij soms naar dingen grijpt die je niet wou en omgekeerd. De game is zeer filmisch en is goed te vergelijken met een uitstekende Hollywoodfilm. Als Steven Spielberg heer en meester is in zijn ambacht, dan zijn de mannen van Naughty dog de heersers in hun vak.

Naast de geweldige singleplayer heeft Uncharted: Among Thieves ook een online component te bieden. Deze is niet zomaar een flauw aftreksel van de singleplayer, maar bevat enkele zeer goede en diepgaande features. Om te beginnen valt het online gebeuren in twee te delen, namelijk een competitief en een coöperatief gedeelte. In de competitieve modus zul je de standaardopties hebben zoals we gewoon zijn in games als COD, Killzone en Halo. Je hebt een punten- en een levelsysteem waarbij elke actie, elke kill en elke assist je Dollars opleveren.

Met je zuurverdiende centjes kan je upgrades kopen zoals perks, wapens, skins, thema´s en nog een heleboel andere dingen. Je kunt de actie aangaan op zeven verschillende mappen die gebaseerd zijn op levels uit het singleplayergedeelte. Uit niet minder dan tien verschillende spelsoorten valt er te kiezen. Zo heb je enkele varianten op Deathmatch en Team Deathmatch, een drietal varianten op Capture The Flag en nog een paar andere.

In de coöperatieve modus kun je kiezen uit twee grote varianten verspreid over drie uitgebreide mappen. Bij de eerste moet je met zijn drieën op zoek gaan naar schatten en bij de tweede dien je opdrachten tot een goed einde te brengen. Als laatste heb je ook nog de Arena modus, waarin jij het met je team tegen hordes vijanden moet opnemen. Zie het maar als de Uncharted variant op de Gears of War Horde modus.

Leuk is ook de mogelijkheid om alles op te nemen dat zich online afspeelt. Het is niet alleen mogelijk om jouw standpunt te filmen, maar je kunt ook filmen vanuit anderen hun viewpoint of vaste camera´s plaatsen. En hier stopt het nog niet, want dankzij een green-screen optie kun je zelf een achtergrond kiezen waar Drake of anderen zich in bevinden.

Uncharted 2: Among Thieves heeft zeker en vast mijn hoge verwachtingen weten waar te maken. Het is een game die meer is dan de som der onderdelen. Het weet op een perfecte manier humor, actie, verraad, verbazing en een heleboel verschillende gameplayelementen bij elkaar te brengen tot een geweldige mix met vuurwerk als resultaat. Daarnaast bevat Uncharted ook een goede multiplayercomponent wat de replay-waarde van de game doet toenemen. Het spel is niet perfect, maar de kleine minpunten worden verpulverd door al hetgeen dat wel goed in elkaar steekt. Ik heb alvast mijn Game of The Year dit jaar en als je ziet naar de toppers die 2009 te bieden had, dan is dit een enorm compliment.

Onze Score:
10.0
gerelateerd spel: Uncharted 2: Among Thieves
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply