gaming sinds 1997

Uncharted: Drakes Fortune

Naughty Dog is al jaren een van de topontwikkelaars voor Sony’s PlayStation. Op de goede oude PSOne kwam het met de uitstekende platform Crash Bandicoot op de proppen, maar op de PS2 katapulteerde het zich met de Jak & Daxter-saga pas echt het sterrendom in. Op PS3 start het met Uncharted: Drake’s Fortune alwéér een nieuwe franchise. Even goed doen als diens voorgangers wordt moeilijk, maar als iemand het kan, dan moet het wel Naughty Dog zijn.

Het valt al snel op dat Uncharted geen originaliteitsprijs zal winnen. Het verhaal lijkt zo weggelopen uit een Hollywoodiaanse zomerblockbuster (Indiana Jones, iemand?); de puzzels hebben een hoog Tomb Raider-gehalte en de combat heeft heel veel mee van de zoek-dekking-en-knal-erop-los-mechanismen van Gears of War (dat op zijn beurt leentjebuur is gaan spelen bij Kill.Switch, but who’s counting?). Maar zoals een wijs man ooit zei: beter goed gejat dan slecht verzonnen. Het gebrek aan eigen ideeën is dan ook het enige grote minpunt dat we Uncharted kunnen verwijten, want de game speelt geweldig lekker.

Het interessante verhaal begint temidden de oceaan, wanneer jij, Nathan Drake, een verre afstammeling van de Engelse zeevaarder Sir Francis Drake, de doodskist van Sir Francis opvist en ontdekt dat er niets inligt, afgezien van een notaboekje.

Nog voor je de tijd hebt om het te doorbladeren, word je al aangevallen door piraten, die een ongezonde interesse vertonen in de kist van Drake. Je ontsnapt ternauwernood aan je belagers en samen met je kompanen, de blonde journaliste Elena en de oude schattenjager Sully, ga je op zoek naar de mythische schat van El Dorado, die vermoedelijk gevonden werd door Sir Francis. Het verhaal zit vol interessante plotwendingen (afgezien van de laatste), maar die ontdek je wel wanneer je de game koopt.

De afgelikte presentatie van Uncharted: Drake’s Fortune sleept je meteen mee. De cutscenes zijn van uitmuntende kwaliteit, met nagenoeg perfecte lipsynchronisatie en dito stemmenwerk. Ook de animaties zijn van een ongezien niveau.

De vloeiendheid waarmee Drake aan lianen bengelt, voorzichtig over richels manoeuvreert of muren opklimt is een lust voor het oog. Uncharted is zonder overdrijven een van de best geanimeerde games ooit, zoniet het beste. En de visuele krachtpatserij stopt daar niet. Textures zien er echt uit alsof ze reliëf hebben, takken en bomen wiegen rustig mee met de wind en het water is ultrarealistisch. Half-Life 2, eat your heart out! Wanneer Drake trouwens uit het water stapt, zie je dat zijn kleren doorweekt zijn, maar naarmate de tropische zon erop schijnt, worden ze weer droog. De game zit vol van dergelijke kleine details, die op het eerste zicht onbenullig lijken, maar die echt zeer veel bijdragen tot de sfeerschepping en het realisme.

De levels zijn bovendien prachtig ontworpen en zeer gevarieerd. Of het nu gaat om de prachtige jungles waar zonlicht spaarzaam doorkomt (enkel Crysis doet beter), een roestige Duitse U-boot temidden een waterval (jawel!), een onderaards labyrint of een 16de-eeuws fort; de zeer kleurrijke locaties zullen je mond meermaals doen openvallen. Maar wat zou een visueel uitmuntende game zijn zonder passende soundtrack? Gelukkig stelt Uncharted ook daar niet teleur. Ik betrapte mij er zelfs meerdere keren op dat ik het themalied van de game meeneuriede en dat is niet echt mijn gewoonte. De geluidseffecten (of soms juist de ijzige stilte) zijn ook prima uitgewerkt, zoals we van een hedendaagse topper mogen verwachten, en de voice-acting is -zoals gezegd- vlekkeloos.

De gameplay valt ruwweg uiteen in twee delen: vechten en puzzel- en platformwerk. Zoals Lara ons reeds vele malen heeft getoond, is het erg leuk om je een weg te zoeken langs allerlei obstakels, ruïnes, torens en tombes.

Maar waar Tomb Raider soms ongelooflijk frustrerend kan zijn door het herhaaldelijk missen van een sprong, is Uncharted veel vergevingsgezinder. Als je iets te vroeg, te laat of te veel naar links/rechts springt, vindt Nathan altijd wel een manier om zich toch nog vast te klampen. Dat betekent niet dat je nooit je dood tegemoet zult vallen, maar wel dat je nooit veel zult moeten herspelen, wat mede te danken is aan het prima checkpointsysteem.

De gevechten zijn ook vele malen boeiender dan die in Tomb Raider. Hier geen onnozele lock-en-schiet-toestanden, maar wel uitdagende combat met slimme tegenstanders. Zoals gezegd lijken de vuurgevechten sterk op die van Gears of War: dekking zoeken is cruciaal om te overleven. Te lang op een zelfde plaats blijven zitten, komt je echter altijd op een enkeltje richting hemel te staan.

De tegenstand gooit immers granaten of probeert flankeerbewegingen als je niet voldoende beweegt. De meeste muurtjes kunnen trouwens kapotgeschoten worden, waardoor je vaak van dekking naar dekking zult moeten rennen. Vijanden kunnen overigens bijna evenveel incasseren als jij en hun mikkunsten zijn niet van de poes. Je hebt wel een brede waaier aan schiettuigen om ze van je af te slaan, gaande van pistolen, shotguns en AK-47’s tot meer exotisch wapentuig als granaatlanceerders en scherpschuttersgeweren.

Het spel een eerste maal doorlopen (op normal) zal ongeveer een tiental uur duren, wat toch al aardig is voor het genre.

Uncharted mocht best wat langer duren (time flies when you’re having fun), maar dat wordt grotendeels goedgemaakt door de herspeelbaarheid van de game. Naughty Dog heeft immers een verslavend beloningssysteem geïmplementeerd, waarbij je medailles en punten krijgt (lees: achievements en gamerpoints), die je dan kan gebruiken om allerlei unlockables te kopen, zoals making-of’s, artwork, trailers, muziekfragmenten, interviews en dergelijke meer.

Met Uncharted: Drake’s Fortune levert Naughty Dog alweer een game af die je niet mag missen. Naar mijn mening is Uncharted de beste PS3-exclusive van het jaar, en dat wil toch al wat zeggen in een jaar waarin we werden verblijd met onder andere Resistance, MotorStorm, Ratchet & Clank, Heavenly Sword en Ninja Gaiden Sigma. De Ondeugende Hondjes mogen wat mij betreft dus snel met een sequel komen aandraven! Maar liefst eerst een Jak IV als het kan…

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Uncharted: Drake’s Fortune
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply