gaming sinds 1997

Untold Legends: Dark Kingdom

Wat valt er eigenlijk nog te vertellen over action-RPG’s? Niets toch? We krijgen er heel veel op ons bord en op een paar uitzonderingen na (Dungeon Siege, Titan Quest) komen ze nog niet aan de knieën van de ongenaakbare koning van het genre: Diablo II. Sony Online Entertainment probeert nu al voor de derde maal (de vorige twee games kwamen uit op PSP) met zijn Untold Legends-reeks een offensief. Drie maal is scheepsrecht?

Untold Legends: Dark Kingdom voor PlayStation 3 brengt de reeks voor het eerst naar een next-gen console. Jammer genoeg slaat next-gen ook nu enkel op de graphics -en dan nog!-, want de gameplay kleurt netjes binnen de lijntjes van het genre. Ook nu komt het erop aan de ene groep gedrochten na de andere over de kling te jagen, hier en daar een flauw puzzeltje oplossen, je uitrusting wat te verbeteren en terug verder doen met monstertjes aan je degen rijgen.

Maar wat Diablo II als geen ander kon -je totaal verslingerd maken aan de game door zijn frenetieke itemkoorts-, daar slaagt Untold Legends: Dark Kingdom niet in. De game is dan wel ontspannend (niets zo leuk na een drukke dag als monstertjes in de pan hakken), echt boeiend wordt het nooit.

Het verhaal is wat slapjes (de koning is corrupt, aan jou om hem af te zetten), de gameplay mist diepgang en je opdrachten zijn heel standaard (ga naar plaats X, zoek voorwerp Y, vermoord Z). Je inventaris oogt wat rommelig en het is niet altijd duidelijk welk item precies beter is dan een ander. Wel goed is de mogelijkheid om op elk moment overtollige uitrusting te verkopen, om zo geld vrij te maken voor nieuwe items en outfits. Dat is echter ook gedeeltelijk uit noodzaak, want veel voorwerpen kan je niet meezeulen. SOE had dus beter gewoon het inventory management van Dungeon Siege gepikt…

Ook de skill tree verbleekt bij die van andere genretitels. Er zijn amper drie speelbare klassen (scout, mage en warrior) en allen kunnen ze maar kiezen uit een tiental skills (scout, warrior) of spells (mage), die echter wel kunnen verbeterd worden

(van 1 tot 5 sterren) naarmate je personage sterker wordt. Het is overduidelijk dat het spel geoptimaliseerd is voor de warrior-klasse. De rogue heeft het iets moeilijker, maar als fysiek zwakke mage word je voortdurend omsingeld door melee-vechters. Met je spells kan je dan wel enkele tegenstanders vanop een afstand neerleggen, er blijven er steeds genoeg over die je een stevig pak slaag kunnen verkopen. Untold Legends is zeker niet de enige game die die fout maakt, maar het is en blijft storend dat je met een warrior overduidelijk bevoordeeld bent.

Dark Kingdom ziet er zeker niet slecht uit in HD, maar drijft de PlayStation 3 ook helemaal niet tot het uiterste. De personages zijn mooi gebumpmapt en de lichteffecten mogen er zeker wezen. De levels zijn standaard voor een fantasy-spel: kastelen, ondergrondse kerkers, middeleeuwse steden, enzovoort.

Af en toe zit er wel een sfeervol exemplaar in, maar meestal voelen de werelden ongeïnspireerd aan. Het is ook jammer dat de framerate zich wel eens verslikt wanneer er veel speciale effecten of vijanden tegelijk te zien zijn. Een nieuw level inladen duurt ook erg lang, maar gelukkig zijn dat ook de enige laadtijden. De geluidseffecten zijn degelijk, maar ook niet spectaculair en de stemacteurs zijn ook niet de meest getalenteerde die er te vinden zijn (alhoewel je het ook veel erger kan treffen). De muziek is LotR-achtige bombast, die gelukkig niet op de zenuwen werkt.

Voor wie maar niet genoeg kan krijgen van de game (de kans is klein, maar soit) is er nog online multiplayer voorzien.

Met enkele compagnons kan je zo de SP-campagne herspelen, maar je kan niet een van je savegames inladen, om zo wat verder te raken in het verhaal. Via co-op is dat wel mogelijk. Op elk gegeven moment kan een tweede speler inpikken. Je doorheen het 10 uur durende verhaal worstelen met een vriend(in) of familielid is alvast heel wat leuker dan in je eentje.

Untold Legends: Dark Kingdom is wellicht enkel aan te raden voor casual gamers en fans van het genre. Op PlayStation 3 zijn er nog niet veel zuivere slashers, waardoor deze game waarschijnlijk toch een aardige fanbase zal kunnen creeëren. Een sequel met wat meer durf, een diepgaande gameplay en betere graphics kan de reeks misschien eindelijk naar de top katapulteren, want met Dark Kingdom blijft ze plakken in de middenmoot.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Untold Legends: Dark Kingdom
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply