gaming sinds 1997

Urban Freestyle Soccer

Acclaim en Gusto Games brengen ons eens iets anders dan de bekende Pro Evolution Soccer of Fifa kost die we gewoon zijn want met Urban Freestyle Soccer (UFS) krijgen we een waar straatvoetbal game voorgeschoteld. Weg grasvelden, weg bekende voetbalvedetten en vooral… weg met de voetbalregels! Met een team van vier jonge snaken kan je een match spelen tegen teams (/bendes, vul zelf maar in) uit andere buurten. Buiten de twee goals, keepers en het feit dat je kan scoren door de bal over de doellijn te krijgen is er niet veel meer overgebleven van het ‘normale’ voetbal. Op de kleine pleintjes waar alles zich afspeelt ben je dan ook bezig met tal van showbewegingen uit te voeren in plaats van met iets als tactiek of veldbezetting. Dit is met andere woorden dus een heel ander spel dan het voorgenoemde Fifa/PES.

UFS bevat tal van gamemodes. Zoals Turf Wars, waarbij je in elke buurt moet winnen tegen het plaatselijke team. Tussen gewonnen matchen door krijg je dan upgrade-punten om de eigenschappen van je team (snelheid, kracht, vaardigheid, schieten) te verbeteren. Door Turf Wars te vervolledigen krijg je toegang tot Home Turf waarin het omgekeerde gebeurt: iedereen wil jouw buurt inpalmen. Je zal alle teams achter elkaar moeten verslaan en eens je deze uitdaging hebt overwonnen komt Street Challenge vrij.

Dit is een soort van competitie (met 18 wedstrijden) waarbij een gelijkaardig puntensysteem wordt toegepast als in een gewone voetbalcompetitie.

Voor de rest zijn er nog de Versus Mode en Quick Start, er wordt gewoon een duel tussen twee teams gespeeld. Bij Quick Start kan je echter zelf je teams niet kiezen.

Last but not least is er nog de Freestyle Mode, duels worden hier gewonnen door het team dat de meeste skillpoints overhoudt. Al bij al best wel wat variatie in de gamemodes dus. Ook de verschillende teams mogen er zijn; van skaters over de nigga’ crew tot latino’s, ze hebben allemaal hun eigen look, stemmen en speelstijl hoewel je van dat laatste punt niet al te veel merkt in-game.

Hoe speelt het spel nu? Wel, vooreerst is het best om eens met de Training Mode te beginnen waar de basismoves van UFS je worden uitgelegd. Je kan passen, lobjes versturen, één-tweetjes opzetten, tegen de muren oplopen, tackelen, je tegenstander gewoon tegen de grond slaan en hen zelfs bestoken met een paar decorstukken kan er ook af. Lekker ruig en rebels, volledig naar de sfeer van het spel.

De controle verloopt via keyboard of gamepad. Na een tijdje heb je de meeste zaken onder de knie maar het tackelen bvb. gebeurt niet altijd even precies. In het begin kunnen de speciale moves en dergelijke die je bekomt door bepaalde toetsencombinaties in te drukken ook wel eens wat frustratie teweegbrengen, zeker als je niet weet wat te doen wanneer de eerste Netbusters verschijnen.

Netbusters? Dit zijn een soort van krachtcirkels op de grond die een aantal seconden zullen verschijnen wanneer je skill bar bovenaan vol is gelopen. Eens je met je man-aan-de-bal hierin loopt en een speciale beweging uitvoert vindt er spectaculaire showbeweging plaats waar praktisch altijd een doelpunt uit volgt. Vergelijk het een beetje met een fatality uit Mortal Kombat, ook hier is er geen verzet mogelijk en zullen je tegenstanders letterlijk neergaan.

De graphics zijn vrij degelijk doch niet zo wereldschokkend. Je personages zien er redelijk uit en de decors zijn zitten vol met sfeer. Enkel bij de close-ups voor de wedstrijd en na een doelpunt zie je dat de afwerking aan de modellen wat te wensen overlaat. In de slow-motion replays ziet het er soms wat raar uit als je de beweging van de bal volgt. De bewegingen ogen trouwens wel telkens heel knap.

Over de muziek geen slecht woord, op ‘Go With The Flow’ van Queens of the Stone Age een potje trappen is altijd aangenaam. Andere groepen als TLC, Feeder, Sub Urban en Method Man lenen ook telkens een hit aan een bepaald team in het spel. De geluidseffecten vallen niet zo op, noch in positieve noch in negatieve zin.

Dit arcade-sport spel heeft naast de grafische fouten en een paar controle-bewegingen echter nog wat irritaties in huis. Zo bevat het menusysteem geen muisbesturing en geeft het mede daardoor ook te veel de indruk van een console-spel. Op zich is dit niet een ramp maar het lijkt wel alsof er door deze aanpak een paar zaken vergeten werden. Er wordt genoeg gesaved en met profielen gewerkt maar als je de duur/moeilijkheidsgraad van een match wil inkorten dan geldt dit enkel voor de volgende nieuwe modes die je start. Als je bezig bent met Turf Wars bvb. dan zul je het dus met de instellingen moeten doen die actief waren toen je aan deze mode begon. De cameramodes kan je tijdens een match wel wijzigen en dat is positief. Hoewel het er maar drie zijn geven ze je een goed overzicht De replays na een doelpunt zijn altijd mooi om te zien maar er is geen mogelijkheid om je knapste doelpunten op te slaan, laat staan om zelf met camerastandpunten tijdens de replay te goochelen. Voor een spel waar de nadruk op de moves ligt toch wel zonde.

Zelf je controls aanpassen gaat niet en online multiplayer mogelijkheden schitteren door afwezigheid. Teammates blijven bijwijlen op voorbijkomende ballen staren terwijl je zou verwachten dat de AI hen deze snel laat oppikken. Zelf tackelen doen ze trouwens ook al niet. Door het kleine spelersaantal/speelveld valt dit des te meer op en is het misschien daardoor wel begrijpelijk dat je vrij veel zelf achter elke bal aan zal moeten.

Urban Freestyle Soccer bezit een origineel thema en voor een arcadespel een redelijk aantal mogelijkheden/modes en special moves. De rebelse sfeer is vast en zeker geslaagd te noemen, mede door de muziek en het design in het algemeen. Maar spijtig genoeg laat het spel wat steken vallen in de afwerking. De controls vragen enige gewenning en tal van details verraden te dikwijls dat het hier om een consoleport gaat. Ondanks de verscheidenheid in modes en teams bleef UFS me niet lang boeien hoewel er af en toe een match wel af kan. Zeker leuk voor even.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Urban Freestyle Soccer
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply