gaming sinds 1997

Valkyria Chronicles

Tussen al het gamegeweld van de afgelopen weken bevindt zich een spel dat, spijtig genoeg, niet de nodige aandacht krijgt dat het verdient. SEGA levert met Valkyria Chronicles immers een parel van een game af. Deze tactische real-time/turn-based thirdperson JRPG game, met westerse invloeden, is zo veelzijdig dat zelfs deze opsomming niet voldoende is. Mensen die dachten dat november en december dure gamemaanden zouden zijn, kunnen best hun Sinterklaaslijstje herbekijken en zien waar deze game nog tussen kan.

Het is maar magertjes gesteld met het aantal RPG’s op de Playstation 3, maar gelukkig komt SEGA met een dijk van een game die deze leegte wat opvult. Een RPG dat real-time met turn-based gevechten combineert, dat zowel Japanse als Europese invloeden kent en niet bang is voor wat rondvliegende kogels. Een mond vol lof voor Valkyria Chronicles!

Het verhaal speelt zich af in een fictief Europa waar een oorlog tussen het Oosten, The Imperial Alliance, en het Westen, The Atlantic Federation, uitgevochten wordt. Deze twee grootmachten strijden als twee op hol geslagen honden om een goedje dat de naam Ragnite meegekregen heeft. Deze kostbare grondstof wordt zowel als brandstof en als medicijn gebruikt. De gronden van Gallia, een land dat neutraal was gebleven, zitten boordevol met dit goedje waardoor Gallia ook mee in de oorlog wordt gesleurd. Het is dus aan jou, Welkin, om Gallia in stand te houden en de invasie tegen te gaan.

Het spel kent niet veel minpunten maar de wijze waarop het verhaal verteld wordt, viel me erg tegen. Door middel van een dagboek blader je zowel doorheen het verhaal als de menu’s, wat voor irritant lange laadtijden zorgt.

De gevechten zijn zeer opmerkelijk omdat deze turn-based, real-time en shooter perfect weten te combineren. Voor je aan een gevecht begint, moet je een squad van zo’n acht man samenstellen. Deze stap bepaalt al grotendeels hoe het gevecht zal aflopen, want bij het kiezen van je manschappen dien je rekening te houden met de tegenstander waartegen je vecht, de fauna en flora waarop je je bevindt en hoe je eigen soldaten met elkaar kunnen omgaan. Zo hebben sommige soldaten het moeilijk om ’s nachts te vechten terwijl anderen niet kunnen omgaan met mensen die zwart haar hebben wat kan leiden tot een verhoging of verlaging van hun skills. Naast de verschillende persoonlijkheden heb je ook nog de keuze uit klassen zoals Snipers, Scouts, Lancers, Engineers en Shocktroopers met elk hun voor –en nadelen.

De gevechten worden zowel in real-time als turn-based gespeeld zoals ik net vertelde. In het begin heb je zo’n negen beurten, ook wel Command Points genoemd, om je spel te spelen terwijl je tegenstander passief op zijn zet wacht. Met deze beurten doe je wat je wilt. Heb je graag twee Scouts die de volledige map verkennen of omsingel je liever de vijand om dan als één team aan te vallen, dit wordt allemaal aan jou overgelaten! Eenmaal je een personage gekozen hebt, verandert de camera naar een third-person view en kan je deze in real-time besturen. Een vijand verslaan doe je door met een crosshair te richten en te schieten. Het is ook verstandig om zoveel mogelijk naar het hoofd te mikken om zo meer schade aan te richten.

Een RPG zou geen RPG zijn als die geen levelsysteem, skillthree en customisatiemogelijkheden zou bevatten en het is dan ook logisch dat Valkyria Chronicles ook deze features allemaal bezit. Na elk gevecht krijg je experience points en geld waarmee je je soldaten kunt levelen en je wapens kunt upgraden.

Herinner je het gevoel nog wanneer je voor het eerst naar een DVD keek na jarenlang je films op VHS gezien te hebben? Of makkelijker nog, ken je het gevoel van je eerste Blu-ray film op je splinternieuwe 40” full HD TV? Dit gevoel kreeg ik toen Valkyria Chronicles als een waterverfschilderij over mijn scherm vloeide. De sublieme cell-shaded art-style komt de game enkel maar ten goede. Ik kan begrijpen dat deze stijl niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar voor elke mangafan is dit gewoon puur oogsnoep. Ook over het geluid valt niets negatief te vertellen. De excellente voice-acting werd zowel in het Japans als in het Engels ingesproken en wordt aangevuld met epische muziek tijdens de gevechten en een uitstekende soundtrack voor de rest van de gameplay. Audiovisueel is het duidelijk genieten bij deze game!

Tegenwoordig klagen gamers als een spel geen co-op mogelijkheden heeft of als er geen online multiplayer aanwezig is, maar bij Valkyria Chronicles heb je meer dan genoeg met de off-line Singleplayer campaign! Deze game vult meer dan de leegte die er was bij de Playstation 3. SEGA komt met een dijk van een RPG die zeker en vast op je Sinterklaaslijstje hoort.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Valkyria Chronicles
geplaatst in: PS3, Reviews, Sega
tags: ,


Leave a Reply