gaming sinds 1997

Verban de pompoenen!

Het percentage MMO’s dat meedoet aan de Halloween-hype zal dicht bij de honderd procent liggen. De plaag begint zelfs over te slaan op andere games, zoals GTA IV. En daar erger ik me aan! Waarom moeten er overal pompoenen liggen in de steden in de periode rond Halloween?

Aan de kerstsfeer erger ik me nog niet zo erg in MMO’s. Al sinds ik geboren ben, ken ik Kerstmis en die man in zijn rode pak is tenminste goedaardig. Halloween daarentegen kwam pas enkele jaren geleden op en heeft me nooit weten te bekoren. Het lijkt me eerder gewoon een reden om er nog maar een feest bij te maken. Voor mij verpest het ook de sfeer rond een MMO. Het zorgt voor een duidelijke link tussen de virtuele en de reële wereld. Waarom kan men geen nieuw feest uitvinden dat perfect past bij het verhaal in het spel?

Natuurlijk hou ik ook van enkele feesten in MMO’s. Neem nu World of Warcraft, de leider van de MMO’s. Lunar Festival en zeker Darkmoon Faire zijn momenten waar je naar uit kan kijken en ze maken deel uit van het verhaal van WoW. Je kan wat opzoeken over de geschiedenis rond dat feest, wat er te beleven valt of welke volkeren het organiseren. Maar bij Halloween denk ik spontaan aan paars en oranje, lichtjes met mislukte griezels op en pompoenen. Na even te gaan kijken op de site van WoW bleek dat het verhaal rond Hallow’s End behoorlijk mager is. Er wordt wel verwezen naar de breuk tussen de Forsaken en de Scourge, maar de rest lijkt bijzonder goed op het echte “verhaal” van Halloween.

Wat me echt deed schrikken, en dan was het niet door de kreet “trick or treat!”, was dat ook GTA IV de zombies in het spel laat binnenstrompelen. Gelukkig gaat het enkel om zombies en werden de pompoenen uit Liberty City weggelaten. Maar de vraag “waarom?” stel ik me toch wel bij deze evolutie. Op zich heb ik niets tegen zombies, maar de manier waarop stelt me weer teleur. Je krijg een zombie-skin door waarschijnlijk een Rockstar-medewerker neer te knallen of door zelf gedood te worden door een medewerker. Alweer ontbreekt er een goed verhaal achter waarom de zombies in het spel voorkomen en wordt er dus gewoon meegedaan met de hype rond Halloween.

Daarom smeek ik de ontwerpers van games dus om – als het dan toch moet – iets meer te doen met zombies (en desnoods die pompoenen). Verzin een goed verhaal rond het feest of bouw er quests rond waardoor je je erin kan verdiepen. Zorg er dan ook voor dat er rekening gehouden wordt met de geschiedenis in je spel en maak het mogelijk om het feest op verschillende manieren te beleven. Tot het zover is, laat ik deze plaag echter nog even aan mij passeren.

gerelateerd spel: World of Warcraft
geplaatst in: Blizzard, Specials
tags:


Leave a Reply