gaming sinds 1997

Viewtiful Joe 2

Toen Viewtiful Joe 2 ten huize Zwan afgeleverd werd, was mijn eerste reactie “Wow, wat hebben we hier? Een Cube-topper?! Blijkbaar zijn de wonderen de wereld nog niet uit!”. Een mens zou voor minder een gat in de lucht springen, want met het povere huidige GameCube-aanbod (als je vergelijkt met dat van de PlayStation 2 of Xbox) is een topper eerder een zeldzaamheid. Dat Zelda: Twilight Princess maar snel in de winkels ligt…

Ok, genoeg cynisme, over naar de orde van de dag: de review van Viewtiful Joe 2. VJ2 gaat gewoon verder waar het eerste deel stopte. Captain Blue, de ultieme superheld is gered, maar het gevaar is nog niet geweken. The Black Emperor heeft het namelijk gemunt op Movieland en met een hele meute monsters in zijn zog begint hij aan zijn veroveringstocht. Tijd voor Joe en Silvia om weer orde op zaken te stellen en de snoodaard naar een B-film te verwijzen. Hiervoor moeten ze de oscars vinden die in elke wereld verstopt zitten.

Deze hele prelude dient enkel om de 7 afwisselende werelden aan elkaar te rijgen. Viewtiful Joe 2 is immers nog steeds een cell-shaded 2D platformer zoals zijn voorganger. De grootste “vernieuwing” (let op de aanhalingstekens) in VJ2 is het feit dat Silvia, Joe’s vriendinnetje, nu ook een speelbaar personage is. Ze heeft een unieke VFX-kracht, Replay, en verder de Slow en Zoom krachten die Joe ook al had.

Replay laat je toe om enkele seconden actie op te nemen en die daarna 3x opnieuw af te spelen. Geef je bijvoorbeeld een ‘koek op et bakkes’ van een monster, dan krijgt het arme drommeltje direct erna nog eens drie opdoffers te verwerken. Omgekeerd geldt natuurlijk ook; krijg je klop tijdens je opname, dan wordt je opgelopen schade simpelweg verdrievoudigd! Auwch! Time dus goed de momenten waarop je Replay gebruikt.

Ook kun je op elk moment wisselen tussen Joe en Silvia, mits een tik tegen de Z-knop. In de praktijk zal je echter constant met Joe spelen en Silvia enkel optrommelen wanneer haar speciale gaven vereist zijn om een puzzel op te lossen. Joe is gewoon veel krachtiger dan de ietwat underpowerde Silvia.

De puzzels zijn opnieuw redelijk pittig, maar toch niet vergezocht. De voorwerpen die je moet manipuleren vallen immers altijd op door hun 3D-uiterlijk met cells-shaded aflijningen. VJ2 is trouwens in het algemeen vrij uitdagend, soms zelfs op het frustrerende af. Er is immers ditmaal geen Easy mode en Normal is op bepaalde momenten echt wel enerverend moeilijk, maar meestal is de moeilijkheidsgraad best te doen. Nu, ik geef toe dat dit gedeeltelijk aan mij ligt (ik heb immers een haat-liefde relatie met de Cube-controller), maar beginners kiezen best een ander spel uit het schap.

Zoals gezegd ziet VJ2 er als een tekenfilm uit. Werkelijk alles adement een aangenaam cartoonsfeertje uit, zowel de soms verbluffend mooie levels, de vele characters als de immense eindbazen.

Het woord is gevallen: eindbazen. De memorabele bossfights zijn zonder twijfel het sterkste punt aan deze game en net als voorheen is een unieke aanpak vereist voor elke baas. Foutjes worden genadeloos afgestraft, want elke slag zal je levensbalk aardig doen afnemen. Lekker uitdagend dus, maar ook hier soms té uitdagend.

Ook nu hebben de vele personages weer lekker over-the-top stemmen, waarbij vooral Big John, een Tyrannosaurus Rex, instaat voor enkele hilarische momenten. Hij is minstens even grappig als Gran Blue, de wacko haai uit deel 1. Ook de stemmen van Joe en Silvia zijn best ok en de geluidseffecten lijken zo uit tekenfilms weggelopen.

Eigenlijk valt er niet zoveel te zeggen over Viewtiful Joe 2. Het spel is gewoon een erg degelijke sequel, die meer van hetzelfde biedt. Genoten van deel 1? Deel 2 zal je dan hoogst waarschijnlijk weer behagen. Nog geen VJ game gespeeld? Dan moet je deze zeker eens proberen, maar weet wel dat de moeilijkheidsgraad soms aardig hoog kan liggen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Viewtiful Joe 2
geplaatst in: Capcom, GC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply