gaming sinds 1997

Viewtiful Joe

Viewtiful Joe, Capcoms uitermate originele cell-shaded, 2D-platformer was reeds op de GameCube een enorme hit. Na een jaar wachten krijgen de PS2-gamers eindelijk ook deze topper voor hun kiezen. Nuja, in dit geval beter laat dan nooit, want deze übercoole game mag in geen enkele collectie ontbreken. Waarom ik zo lyrisch ben over deze game? Lees verder en het zal je duidelijk worden.

Voor wie nog nooit van Viewtiful Joe gehoord heeft (shame on you!) even een korte uitleg. Het spel is een 2D platformer met cell-shaded 3D-omgevingen. Jij bent Joe, een jonge tiener wiens hormonen beginnen op te spelen. Je gaat met je vriendinnetje Silvia naar de bioscoop om de nieuwste film van je favoriete superheld, Captain Blue, te bekijken. Tot zover klinkt dit als een scenario voor een nieuwe Sims 2-uitbreiding (The Sims 2 go to the Movies, hmmm, klinkt eigenlijk niet slecht :) ), maar er is meer. Halfweg de film komen de filmslechteriken opeens tot leven en ontvoeren ze je vriendinnetje. Zonder nadenken spring je door een interdimensionale poort de bad guys achterna om Silvia te redden

Je bevindt je nu dus ín de film en merkt dat je een speciaal heldenpakje aan hebt. Na enkele minuten kom je echter Captain Blue tegen, die je je eerste VFX-kracht geeft, genaamd Slow (Later krijg je ook nog Mach Speed en Zoom). Deze VFX-powers geven je controle over de tijd. Met L1 gebruik je Slow; hiermee vertraagt de tijd waardoor je in slow-motion op vijanden kan slaan of schoppen, vóór ze de tijd hebben om te reageren. Slow is vooral nuttig in gevechten en meer bepaald bossfights. Mach Speed (R1-knop) geeft je een enorme snelheidsboost waardoor je zelfs vuur vat! Erg handig om snel onder sluitende deuren te lopen of om bommen te activeren. Zoom tenslotte (rechter analoge stick) geeft je meerdere mogelijkheden. Activeer je Zoom en druk je op X dan verandert Joe in een roze verwelvind die heel wat schade berokkent aan de omstaanders. Spring je eerst en activeer je daarna pas Zoom, dan maak je een gelijkaardige beweging, maar dan naar onder gericht. Zoom + driehoekje geeft je tenslotte een supercoole spin-kick. Het nadeel van deze krachten is dat ze je VFX meter leegzuigen. Is die helemaal leeg, dan verander je kortstondig terug naar “gewone” Joe, die heel wat kwetsbaarder is dan Viewtiful Joe. Gelukkig vult de meter zich heel snel, als je even geen krachten gebruikt.

Je ziet direct dat VJ geen gewoon platformspelletje is. Allereerst is het een pure 2D sidescroller, zij het met 3D omgevingen. Ten tweede ligt de moeilijkheidsgraad relatief hoog. Ik beweer niet dat het spel moeilijk is (ik speelde het met weinig problemen op Normal), maar de bossfights zijn op zijn zachtst gezegd pittig. Ook de puzzels zijn soms moeilijk op te lossen, maar met wat proberen kom je er wel!

Een ander punt dat dit spel distancieert van andere games zijn de prachtige cell-shaded graphics. Alle omgevingen lijken regelrecht uit een “comic book” te komen. Joe en de andere karakters zijn echter vormgegeven in 3D, zij het ook met een passende over-the-top look. Ook de special effects en de VFX-powers hebben passende grafische effecten gekregen. Je waant je volledig in een superheldenfilm. Prima gedaan Capcom! Ook het geluid draagt hiertoe bij. Naast Joe’s wereldbefaamde kreet “Henshin à gogo baby!” krijg je nog veel andere passende geluiden te horen. Wanneer je het spel pauzeert hoor je de regisseur zeggen: “Allright, take 5″ en wanneer je sterft schreeuwt hij kwaad “Cut, cut, cut” (en niet “Kut, kut, kut” mijn lieve perverse lezertjes :p). Humor is dus ook steeds aanwezig. Ook de prachtige voice-acting van de eindbazen is erg grappig. Denk bv. aan een mensachtige witte haai met een spraakgebrek en een motorrijdende en oerdomme neushoorn.

Nog een positieve gimmick van Viewtiful Joe is het upgrade-systeem. Om nieuwe moves (bv. een sliding) en upgrades (bv. VFX Turbo Charger) te verkrijgen heb je “Viewtifuls” nodig. Die verdien je door zo spectaculair mogelijk je vijanden te mollen. Hoe cooler je vecht, hoe meer punten je krijgt en hoe sneller je de upgrades kan bemachtigen. Hier heb ik wel een kleine balance issue gevonden. Er is 1 bepaalde move die wat overpowered is. Gebruik Zoom, Slow en driehoekje om een slo-mo spin kick te gebruiken. Alle vijanden rondom je krijgen massa’s schade toebedeeld en je verdient al snel honderden Viewtifuls. Na een tijdje wordt dit je meest gebruikte move. Je zal hem echter niet constant kunnen gebruiken, daarvoor verbruikt hij veel te veel VFX en zijn de andere combo’s te cool om te verwaarlozen.

Viewtiful Joe is een van de beste games in de PS2-rekken. Voor een prijs van slechts 30€ kan je deze topper gewoon niet laten liggen. De game is een van de origineelste videospellen ooit, de sfeer is lekker over-the-top en de gameplay is ultra-verslavend. Koop het ASAP!. Zeg dat Zwan het gezegd heeft!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Viewtiful Joe
geplaatst in: Capcom, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply