gaming sinds 1997

Virtua Tennis 2009

Met Roland Garros in het achterhoofd en de net begonnen wedstrijden op de groene zoden van Wimbledon lijkt dit het perfecte moment om een nieuwe versie van Virtua Tennis op de markt te gooien. Is deze game het ideale middel om de legendarische wedstrijden na te spelen of kijken we toch beter naar de wedstrijden op Sporza?

Virtua Tennis staat al jaren garant voor arcade tennis in zijn puurste vorm. De game was snel, zag er mooi uit en speelde nog eens verdomd goed. Dit alles werd bij ieder nieuw deel in de reeks steeds beter uitgewerkt. We waren dan ook benieuwd hoe dit vierde deel zou evolueren, maar in plaats van het nummer vier kreeg de game een jaartal na zijn merknaam. Ons vermoeden dat we Virtua Tennis 3,5 in onze handen hadden, werd dan ook snel bevestigd na het opstarten van de game.

De hoofdmodus van de game is nog steeds dezelfde World Tour als voorheen. Je draait nog steeds een wereldbol rond op zoek naar locaties waar activiteiten plaatsvinden. Je kan er nog steeds rusten in je huis, training volgen op het Tennis Academy, meedoen aan toernooien, oefenen met een vriend of partner of meedoen aan tal van kleine minigames die je stats de hoogte doen inschieten.

Voor je hiermee kan beginnen moet je eerst een virtueel evenbeeld maken van jezelf. De mogelijkheden zijn echter veel te beperkt en slecht uitgewerkt. De gecreëerde spelers lijken dan ook meer op producten van jarenlange incest dan op goddelijke creaties zoals Mooie Ana. De eerste 90% van de World Tour bestaat uit het tennissen tegen personages die bijna je evenbeeld zijn. Daarnaast duurt die 90% ook nog eens heel lang omdat je zo traag de ranking opklimt. Je lijkt wel Kirsten Flipkens! Zelfs na het spelen van enkele uren en het behalen van meerdere overwinningen bengel je nog steeds anoniem ergens in de top 80.

De enige noemenswaardige verandering in de game is de mogelijkheid om met je eigen personage online te vertoeven in de tenniswereld. Je kan er meedoen aan toernooien die gespreid zijn over een hele week, je wereldranking verhogen of gewoon je stats laten evolueren. Het enige probleem aan de hele handel is dan weer de grote hoeveelheid lag. De wedstrijden zijn hierdoor vaak onspeelbaar. Een doodsteek voor deze mode, maar gelukkig werkt de game wel perfect met twee controllers op één scherm zoals hij oorspronkelijk bedoeld was in de arcades.

De gameplay van de game is natuurlijk nog steeds erg gepolijst en afgewerkt. Het slaan van balletjes voelt snel en soepel aan en je waant je al snel op echt gras of opwaaiend gravel. Wie zich het irritante duiksprongetje uit de derde game herinnert, zal blij zijn om te horen dat deze niet langer aanwezig is. Toch maakt de ontwikkelaar weer een misser van formaat door nu een struikelbeweging in te voeren. Gelukkig is deze beweging een pak minder enerverend dan de vorige, maar het haalt de snelheid regelmatig drastisch naar beneden en lijkt bovendien nergens voor nodig.

Visueel kunnen we ook niet klagen. Er is een redelijk stabiele framerate, de bewegingen ogen goed en de personages zijn gemodelleerd naar hun evenbeeld. Enkel bij het inzoomen op de personages lijkt het alsof iedereen last had van een hevige vorm van acne in hun jeugd. Wat minder statische omgevingen en een meer levendig publiek zou een welgekomen verandering zijn. Waar de ontwikkelaar dan wel weer tijd voor vond is een nieuw camerastandpunt. De camera neemt plaats juist achter je personage. Het geeft een intens gevoel, maar is niet zo overzichtelijk als de klassieke standpunten.

Virtua Tennis 2009 biedt weinig nieuws ten opzicht van zijn voorganger. De extra’s konden beter aangeboden worden als DLC voor de mensen die reeds Virtua Tennis 3 bezitten. De mensen die de voorganger niet liggen hebben kunnen eventueel de oude titel uit een budgetbak vissen, ook al is deze versie natuurlijk wel beste tot nu toe. Of stilstaan in deze technologische hoogdagen niet gelijk aan achteruitgang is, laten we aan jullie over!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Virtua Tennis 2009
geplaatst in: PS3, Reviews, Sega
tags: , ,


Leave a Reply